Heves szupercellás konvekció és MKR

Fokozat: 
Érvényesség vége: 
szombat, július 8, 2017 - 08:00

Valid: 2017.07.07 08:00 UTC - 2017.06.08 06:00 UTC
Érvényes: 2017.07.07 08:00 UTC - 2017.07.08 06:00 UTC

 
Összefoglalva:
 

A késő délutáni óráktól északnyugat felől heves kísérőjelenségekkel felvértezett szupercellák érkeznek, melyek az idő előrehaldtával akár egy komolyabb és gyors áthelyeződésű MKR-be is szerveződhetnek. A helyzet nem kevés bizonytalanságot hordoz magában (eltérő modell kimenetek, labilitás mértéke), hiszen könnyen akár egy kettes kategóriát is súroló/elérő szcenárió is megvalósulhat. Mindezektől eltekintve a jelen szituáció a heves szélviharok (90-100 km/h-t elérő) és jégesők (3 cm körül) kockázatát hordozza magába, így egy 1-es fokozatú konvektív előrejelzés kiadása indokolt.

Részletezve:

Németország irányából egy ellaposodó peremháborgás közelíti meg hazánkat északnyugat felől, miközben továbbra is AC peremhelyzet áll fenn. A leépülő hullámhoz köthető sekély ciklonális mező (Magyarországtól északra, de a délutáni órákban már hazánk felett is kiformálódik egy) melegfronti szakaszához kapcsolódóan egyre labilisabb levegő áramlik a nyugati területekre. A melegszektorban tevékenykedő markáns nedvességkonvergenciák (melegfront és zivataros hideg légtömegek  egyaránt) triggerelhetik majd a mélykonvekciót. 500 hPa-on az eleinte neutrális hőmérsékleti advekciót a késő esti óráktól erőteljesebb melegedés váltja majd fel, ami gyorsan lefolytja az akkor még próbálkozó feláramlásokat.
Az események egyik kulcskérdése, hogy az instabil légtömeg milyen mélyen tud behatolni az ország területére, illetve a felhalmozódó energia (SBCAPE) milyen maximális értékeket fesz majd fel. A két globál modellünkben felfedezhető inkonzisztencia bizonytalansággal terheli a jelenlegi helyzetet, hiszen az ECM nyugatra 2000-2500 J/kg-os SBCAPE-t vár (lokálkisan 3000 J/kg), míg a GFS ettől jóval szerényebb képet fest ( ~ 1500 J/kg). A nedvességi viszonyok egyaránt támogatják az izoláltan és a rendszerbe szervezett konvekciót.

A közelünkben húzódó jet streakek és az alacsonyabb szintek áramlási mezeje  jelentős mértékben megnöveli a 0-6 km-es szélnyírást, mely a labilis mezővel átfedésben a 17-20 m/s-ot is eléri. Az északi területeinken a 0-3 km-es helikalitás a hosszabb életű szupercellákat is támogatja (átsodródás Szlovákiából, Ausztriából), azonban az alacsonyszintű szélnyírási vektorok egy jól szervezett multicellás/beágyazott szupercellás MKR kialakulását is eredményezheti, mely DK felé fejlődve az esti, éjszakai órákban fokozatosan veszít majd az erejéből. Ez utóbbi létrejötte esetén nagyobb területet is érinthetnek a szélviharok. A kora délutáni órákban az északkeleti területeinkre is besodróthat egy-két (emelt konvekciós) szupercella.

Veszélyforrások:

  • Szélvihar: Komolyabb kockázatot a nap folyamán ezek hordozzák magukban. Nyugati területeinken a középszintű kiszáradásnak (18-20 C° Delta ThetaE) köszönhetően az erősebb szupercellákat (bow echo és/vagy épp egy szervezettebb zivatarrendszert) akár 90-100 km/h-t elérő (csekély eséllyel azt meghaladó) kifutószelek/légzuhatagok is kísérhetik.

  • Jégeső: A nem túl optimális NH szint és a labilitás mértéke körüli bozonytalanság ellenére, a 3-4 cm-t is elérheti/megközelítheti a jégszemek átmérője.

  • Felhőszakadás/villámárvíz: Viszonylag gyors cellaáthelyeződésnek köszönhetően csak kis valószínűség mellett alakulhatnak ki villámárvizek, de kizárni nem lehet őket teljesen (főleg) egy nagyobb MKR esetén.

  • Mezociklonális tornádó: A tendenciát (egymást követő modell kimenetek) tekintve a csökkenő helikalitás és az LCL túl magas szintje az erős leáramlásokkal (RFD) kombinálva könnyen ellehetetleníthetik kialakulásukat. Teljesen kizárni azonban nem lehet őket.

     

Írta: Devilstorm

Summary: 
Mezós tornádó?: 
mezós tornádó kis eséllyel várható - T1
Nem mezós tornádó?: 
Nem mezós tornádó nem várható - T0
Villám árvíz?: 
Várható
MKR?: 
Várható
Bow echo?: 
Várható
Szupercella?: 
Várható
Nagyméretű jég? (2-5cm): 
Várható
Szignifikáns jég? (>5cm): 
Nem várható
Szélvihar? (90-120km/h): 
Várható
Szignifikáns szélvihar? (>120km/h): 
Nem várható

Kapcsolat

Magyarországi Viharvadászok és Viharkárfelmérők Közhasznú Egyesülete

info@szupercella.hu

1139 Budapest, Fiastyúk utca 57. 3/3

Adószám (1% felajánláshoz)

18033108-1-41

Készítette

Viharvadászok Egyesülete
CodeOne.hu

Jogi tudnivalók

Az oldalon található minden tartalom (az oldal készítői és az oldali felhasználói által a weboldalon vagy a mobil applikációkon keresztül feltöltött szöveg, kép, videó, mérési eredmény, stb.) - kivéve ahol a feltüntetett információk ettől eltérnek - a Magyarországi Viharvadászok és Viharkárfelmérők Közhasznú Egyesületének tulajdonát képezi. Bármilyen nemű felhasználáshoz az Egyesület írásbeli hozzájárulása szükséges. A weboldal tartalmai szabadon hivatkozhatók a forrás feltüntetésével.

Támogatás, pályázat