Heves zivatarok a Dunántúlon, estétől MKR

Fokozat: 
Érvényesség vége: 
péntek, május 3, 2013 - 09:00

Szinoptikus helyzet, áttekintés:

A már napok óta a Kárpát-medence térségében hullámzó, NY-K-i irányban hosszan elnyúló kvázi-stacionárius fronttól D-re egy sekély ciklon fejlődik ki, mely hazánk fölött némileg kimélyülve ad lehetőséget heves zivatarok, szupercellák fellépésére, az éjszaka folyamán nagyobb MKR képződésére. A troposzféra felső tartományában egy anticiklonálisan görbülő jet-mag helyezkedik el, melynek hozzávetőleges jobb belépő zónája határozott divergenciát mutat, szinkronban a sekély ciklon előoldalán alacsonyabb szintekről felcsúszó meleg nedves szállítószalaggal, olyan cirkulációt eredményezve, ami hatékony háttéremelést biztosít a zivatarképződéshez.

 
Részletezés:

Napközben a viharok által elsődlegesen érintett terület a Dunántúl lesz, ahol jellemzően 1000-2000 J/kg közötti CAPE áll elő. Itt az alsóbb légrétegek nedvesedésével párhuzamosan feltehetőleg eleinte két gócpontja lesz a konvekciónak: egyrészt az ország ÉNY-i területein, másrészt a D-i végeken. A nap előrehaladtával egyre határozottabb és erősebb konvergenciavonal épül fel nagyjából É-D-i irányban, mellyel összefüggésben később aztán a zivatartevékenység terebélyesebb képződménnyé, mezoléptékű konvektív rendszerré (MKR) összeállva-felfejlődve éjszakára a Duna-Tisza közére is kiterjed.

A 0-3 km-es szélnyírási vektor nagyjából párhuzamos az összeáramlási vonal, ill. a zivatarlánc várható irányával, ami az egyedi cellák megmaradása, élettartama szempontjából nem túl kedvező, de a térségben várható 15-20 m/s-os 0-6 km-es szélnyírás azért lehetőséget biztosít szupercellák létrejöttére. Ezt mutatják a szupercella kompozit paraméter 1-2 körül mozgó izovonalai is. Mindenesetre a tornádó valószínűsége a nem kiemelkedő 0-1 km-es szélnyírás és helikalitás értékeit figyelembe véve még úgy is elég csekély, hogy a felhőalap alacsony mivolta ebből a szempontból kedvezőnek mondható. Heves jégeső előfordulásának már nagyobb a valószínűsége, tehát a jégszemek mérete elérheti, ill. meghaladhatja a 2 cm-t, valamint heves szélviharok is felléphetnek, vagyis 90 km/h-t elérő-meghaladó kifutószelek is lehetségesek. Az elég lassan (K-i irányba) áthelyeződő, kiépülő MKR a vonalával nagyjából párhuzamos cellamozgásnak és 32-36 mm kihullható vízmennyiségnek köszönhetően nagy mennyiségű csapadékot képes egy adott régió fölött produkálni, ami megfelelő terepviszonyok esetén veszélyes villámárvizeket is eredményezhet.

 
Veszélyforrások:

  • szélvihar >= 90 km/h szélsebesség
  • jégeső >= 2 cm átmérő
  • tornádó (kis eséllyel)
  • villámárvíz (megfelelő terepviszonyok esetén)

 
Összefoglalás:

Napközben eleinte még inkább a Dunántúlon lehet zivatarokra számítani, majd később éjszakára már a Duna-Tisza közére is átterjedhet a konvekció, kiterjedtebb MKR formájában. A légköri feltételek adottak szupercellák fellépésére, így heves jégeső és szélvihar egyaránt kialakulhat, tornádónak viszont kicsi az esélye. Felhőszakadáshoz, villámárvíz létrejöttéhez azonban kedvezőek a légköri feltételek.

Kapcsolat

Magyarországi Viharvadászok és Viharkárfelmérők Közhasznú Egyesülete

info@szupercella.hu

1139 Budapest, Fiastyúk utca 57. 3/3

Adószám (1% felajánláshoz)

18033108-1-41

Készítette

Viharvadászok Egyesülete
CodeOne.hu

Jogi tudnivalók

Az oldalon található minden tartalom (az oldal készítői és az oldali felhasználói által a weboldalon vagy a mobil applikációkon keresztül feltöltött szöveg, kép, videó, mérési eredmény, stb.) - kivéve ahol a feltüntetett információk ettől eltérnek - a Magyarországi Viharvadászok és Viharkárfelmérők Közhasznú Egyesületének tulajdonát képezi. Bármilyen nemű felhasználáshoz az Egyesület írásbeli hozzájárulása szükséges. A weboldal tartalmai szabadon hivatkozhatók a forrás feltüntetésével.

Támogatás, pályázat