Itt-ott heves esemény, akár szupercella is lehetséges

Fokozat: 
Érvényesség vége: 
vasárnap, május 12, 2013 - 09:00

Szinoptikus helyzet, áttekintés:
 
Magyarországot É-D-i irányban szeli ketté az a kvázi-stacionárius front, amely a nap folyamán várhatóan zivatartevékenységet fog eredményezni, mely egy-egy ponton akár heves eseménnyel is járhat. Az említett front kismértékben ide-oda billeg, mely mozgás aktuális fázisa egy hidegfronti jelleggel némileg K felé történő haladást jelent, majd a tengerszinti légnyomási mező kimélyülésével szinkronban melegfronti módon visszafelé horpadással írható le. Már napközben is lehetséges viharok keletkezése, estétől azonban a 700-400 hPa közötti differenciál örvényességi advekció D felől érkező kimagasló értékei még komolyabb háttéremelést sejtetnek, amely még úgy is mezoléptékű konvektív rendszer (MKR) fellépésére utal, hogy a meleg nedves szállítószalag jellegű hőmérsékleti-nedvességi profil ezúttal nem mutat szélsőséges értékeket, ill. a kihullható vízmennyiség is legfeljebb 30-32 mm körül mozoghat. A szintén nem túl kiemelkedő, de tartósan fennálló divergencia a 250-300 hPa-os szinteken mindenesetre támogatja ezt a szcenáriót.
 

Részletezés:
 
A talajközeli légrétegekben a front előtt igen száraz levegő húzódik, míg mögötte jóval nedvesebb a légkör, így a többi paraméterrel együtt ez azt eredményezheti, hogy zivatarok keletkezésére elsősorban a Duna-Tisza közén és a Dunántúl K-i felén lehet számítani, ill. kezdetben kifejezetten a frontvonal mentén, mely az ország középső területei fölött húzódik, nagyjából É-D-i irányban. Bár az említett sávban jelentékeny CIN nélküli, 1000-1200 J/kg-os maximális SBCAPE jelentkezhet, vélhetően az emelt konvekció is szerepet játszik majd a folyamatokban, főleg estétől. A 0-2.5 km-es szélnyírási vektorok nem túl hosszúak, és nagyjából párhuzamosak az összeáramlás vonalával, így - megfelelő terepviszonyok esetén - fennáll a villámárvíz veszélye, a rendszerbe szerveződött cellák egymást követően ugyanott ledobott csapadéka okozhat ilyen jelenséget.
 
A labilis zónával átfedésben ugyan akár a 15 m/s-ot is meghaladhatja a 0-6 km-es szélnyírás, de feltehetően nem ez lesz a jellemző, és a hodográfok sem túl hosszúak, így eleinte inkább multicellás zivatarokra lehet számítani. A nap előrehaladtával azonban a szélnyírás és a hodográfok hossza is egyre nagyobbra nő, ezzel összefüggésben pedig egyre helikálisabbá válik az alsó 3 km. Mindezt összevetve egy-egy határozottabb szupercella kialakulása is benne van a pakliban. Az éjszaka folyamán pedig már egy esetleges MKR játszhatja a főszerepet.
 
A légköri mutatók egy-két helyen - elsősorban szupercella vagy gyenge evolúciós multicella esetében - lehetőséget adnak akár 2 cm-es vagy azt valamelyest meghaladó jégszemek keletkezésére, és 90 km/h-s vagy azt meghaladó szélviharra. Utóbbinak akkor van fokozottabb esélye, ha egy izoláltabb cella a K-ebbre lévő igen száraz levegőbe fut bele, vagy amennyiben a későbbi MKR kifutófrontja terjed bele ebbe a régióba. Mezociklonális tornádónak ezúttal nem túl nagy az esélye, de mivel szupercellákra is lehet ma számítani, ezért ez sincs kizárva. Erre a legkedvezőbb terület a Duna-Tisza köze középső és DNY-i része a délután második felében, itt vág egybe leginkább a megfelelően alacsony felhőalap, a fokozódó 0-1 és 0-6 km-es szélnyírás, az egyre helikálisabb légköri viszonyok és a mind magasabbra emelkedő VGP.
 

Összefoglalás:
 
Zivatartevékenység elsősorban a Duna-Tisza közén és a Dunántúl K-i felén várható, egy-két helyen akár a heves kategóriát is elérő jégesővel, szélviharral. Bár leginkább erősebben szerveződött multicellás zivataroknak kedvez a légkör, szupercella is előfordulhat, főleg a délután második felétől. Estétől, ill. az éjszaka folyamán MKR is képződhet, fokozva a villámárvíz lehetőségét.
 

Veszélyforrások:

  • szélvihar >= 90 km/h szélsebesség
  • jégeső >= 2 cm átmérő
  • tornádó (kis eséllyel)
  • villámárvíz (megfelelő terepviszonyok esetén)

 
Megjegyzés:
 
Bár heves események felléphetnek itt-ott, az ehhez szükséges paraméterek egyike sem túl kiemelkedő, mindegyik a határértékek körül mozog, így viszont elég a valóság egy kis eltérése a modellektől, és könnyen lehet komolyabb vagy jelentéktelenebb időjárási helyzet is a végeredmény. Ez még inkább 0-ás fokozatú konvektív előrejelzést sugallana, de a nagy mennyiségű konvektív csapadék és a villámárvíz lehetősége miatt egy szerényebb 1-es kerekedett ki.

Kapcsolat

Magyarországi Viharvadászok és Viharkárfelmérők Közhasznú Egyesülete

info@szupercella.hu

1139 Budapest, Fiastyúk utca 57. 3/3

Adószám (1% felajánláshoz)

18033108-1-41

Készítette

Viharvadászok Egyesülete
CodeOne.hu

Jogi tudnivalók

Az oldalon található minden tartalom (az oldal készítői és az oldali felhasználói által a weboldalon vagy a mobil applikációkon keresztül feltöltött szöveg, kép, videó, mérési eredmény, stb.) - kivéve ahol a feltüntetett információk ettől eltérnek - a Magyarországi Viharvadászok és Viharkárfelmérők Közhasznú Egyesületének tulajdonát képezi. Bármilyen nemű felhasználáshoz az Egyesület írásbeli hozzájárulása szükséges. A weboldal tartalmai szabadon hivatkozhatók a forrás feltüntetésével.

Támogatás, pályázat