Itt-ott heves események, egy-egy izolált szupercella

Fokozat: 
Érvényesség vége: 
kedd, június 24, 2014 - 06:00
Szinoptikus helyzet, áttekintés
 
Hosszú pangás után ismét heves eseményekre alkalmas légköri feltételek körvonalazódnak hazánkban. Az előrejelzési időszak alatt lassanként egy nem túl markáns, kb. NY-K-i fekvésű kvázi-stacionárius front körvonalazódik térségünkben, mely a tengerszinti nyomási mezőben a Kárpát-medencében enyhén kimélyülő sekély ciklonként jelentkezik. Ezzel összefüggésben alacsonyabb szinteken egyre melegebb és nedvesebb levegő türemkedik be fölénk, mely szcenárió a kellő vertikális szélnyírással párosulva itt-ott szupercellákat, heves eseményeket is eredményezhet.
 
Részletezés

Elsősorban az ország DNY-i, D-i részén lehet számítani a délután, este folyamán itt-ott zivatarokra, melyek jellemzően erősebben szerveződött formát ölthetnek, akár szupercellás konvekció keretében. 17-18 C-fokig emelkedő harmatpont, 1000-1500 J/kg-os SBCAPE metszi a 15-20 m/s körül ingadozó 0-6 km-es szélnyírás zónáját. Ezen szupercelláknak kedvező területet szegélyezi az az egyre határozottabbá váló talajközeli konvergenciavonal, mely az ország ÉNY-i csücskétől a DK-i végekig húzódik. Ez az összeáramlás tulajdonképpen az alacsonyabb szinteken betüremkedő meleg nedves szállítószalag (MNSZ) arcvonala. Elsősorban ezen a sávon pattanhat ki egy-egy izoláltabb szupercella, mely 90-100 km/h körüli szélviharral és 2 cm-es átmérőt elérő vagy meghaladó szemekből álló jégesővel járhat. Bár önmagában a hodográfok formája több helyen is eléggé kedvező a tornádók kialakulása szempontjából, és a 0-3 km-es zivatarhoz képesti helikalitás is elérheti a 150-200-as értéket, az LCL magassága a kora esti órákig kevésbé támogatja ezen képződmények fellépését. Mindenesetre az az összkép, hogy nem túl sok helyen lehet zivatar, azok azonban, amik kifejlődnek, izoláltabb jellegű szupercellás mivoltuknál fogva és az említett paramétereket figyelembe véve (a jelenség gyakoriságához mérten) valamelyest hangsúlyosabb eséllyel okozhatnak tornádót - főleg abban az esetben, ha egy adott szupercella a vázolt konvergenciavonalon fejlődik ki, vagy kölcsönhatásba lép vele. Bár a kihullható vízmennyiség értéke DNY-ról a nap előrehaladtával akár 36 mm-ig is fokozódhat, a cellamozgás nem lesz lassú, így hiába léphetnek fel felhőszakadások, a villámárvíz-veszély ezúttal nem kiemelkedő.

A zivatarképződésre nézve kedvezőtlen tényező, hogy még 500 hPa-on is felfedezhető némi melegedés, ugyanakkor az éjszaka beálltáig 300  és 250 hPa-os szinteken értékelhető divergencia mutatkozik, mely egyfajta alap feláramlást, háttéremelést sugall. Várhatóan mindezek eredőjeként azért nem fog ellehetetlenülni a konvekció.

 
Veszélyforrások
  • heves szélvihar (90-100 km/h szélsebesség)
  • heves jégeső (2-3 cm átmérő)
  • tornádó (némileg nagyobb eséllyel konvergenciavonalon, izolált szupercella esetében)
  • villámárvíz (kis eséllyel)
Összefoglalás
 
A délután, este folyamán az ország DNY-i, D-i részén lehet itt-ott zivatarokra számítani, melyek erősen szerveződött, szupercellás jelleget ölthetnek és heves eseményekkel is járhatnak. A heves konvekciót a középmagas szinteken is megjelenő melegadvekció, valamint a labilis és szélnyírásos terület nem kellő átfedése gátolhatja, de jelenleg úgy néz ki, hogy nem ez a visszafogottabb időjárás realizálódik, ezért egy szerényebb 1-es fokozat kiadása látszott indokoltnak.
Summary: 
Mezós tornádó?: 
mezós tornádó kis eséllyel várható - T1
Nem mezós tornádó?: 
Nem mezós tornádó nem várható - T0
Szupercella?: 
Várható
Nagyméretű jég? (2-5cm): 
Várható
Szélvihar? (90-120km/h): 
Várható

Kapcsolat

Magyarországi Viharvadászok és Viharkárfelmérők Közhasznú Egyesülete

info@szupercella.hu

1139 Budapest, Fiastyúk utca 57. 3/3

Adószám (1% felajánláshoz)

18033108-1-41

Készítette

Viharvadászok Egyesülete
CodeOne.hu

Jogi tudnivalók

Az oldalon található minden tartalom (az oldal készítői és az oldali felhasználói által a weboldalon vagy a mobil applikációkon keresztül feltöltött szöveg, kép, videó, mérési eredmény, stb.) - kivéve ahol a feltüntetett információk ettől eltérnek - a Magyarországi Viharvadászok és Viharkárfelmérők Közhasznú Egyesületének tulajdonát képezi. Bármilyen nemű felhasználáshoz az Egyesület írásbeli hozzájárulása szükséges. A weboldal tartalmai szabadon hivatkozhatók a forrás feltüntetésével.

Támogatás, pályázat