Izolált szupercellák a NY-i határszélen

Fokozat: 
Érvényesség vége: 
péntek, július 20, 2012 - 09:00

ÉNY-ról a nap folyamán hidegfront érkezik, melynek környezetében heves zivatarok is kialakulhatnak, elsősorban szupercellás tálalásban. A konvekció feltehetően a burgenlandi térségben, az osztrák határ túloldalán lesz a legintenzívebb, de a zivatartevékenység vélhetően átterjed a Dunántúl NY-i részére is.

A délután derekán, zivatarokhoz optimális időzítéssel bevonuló front igen jelentős háttéremeléssel érkezik, a 300 és 250 hP-os szintek brutális divergenciája együtt a 700-400 hPa-os szintek közti differenciál örvényességi advekció kimagasló értékeivel nagymértékben segítik a zivatartevékenységet. Ekkorra a Dunántúl NY-i részén 1600-3000 J/kg körüli SBCAPE halmozódik fel, nem gyakran látható -8-as LI-vel, és még a jellemzően szerényebb értékekkel operáló MLCAPE is lehet 1400 J/kg a NY-i határszélen. Bár némi CIN piszkít bele az összképbe, ez várhatóan nem lehetetleníti el a konvekciót, csak elodázza, és csak az erősebb feláramlások lesznek képesek zivatarrá, szupercellává fejlődni. Plusz emelést jelent a talajközeli alapáramlás Alpokra történő felcsúszása is, ahonnan a leszakadó cellák K felé haladva még elérhetik hazánkat. Erre leginkább Szombathely vonalában és attól É-ra van lehetőség, a felsoroltak mellett ebben a zónában fedi át egymást a D felé haladva fokozódó 2 m-es harmatpont és az É-ra emelkedő 0-3 km-es átlagos RH.

Elsősorban szupercellás konvekcióra lehet számítani, ehhez a jellemzően 20 m/s körüli 0-6 km-es szélnyírás ideális kombinációt alkot a felvázolt labilitási mutatókkal. Ezek jó eséllyel okozhatnak heves jégesőt, a 0 C-fokos nedves hőmérséklet szintje ehhez ideális magasságban van, kéz a kézben a jégnövekedési zónában található jelentős CAPE-pel, ill. nem utolsósorban a szokásosnál helikálisabb feltételekkel. A 0-1 km-es szélnyírás is elérheti a 10 m/s-ot, ami az 1000-1300 m-re tehető felhőalap-magassággal együtt már tornádó lehetőségét is felveti. Heves szélvihar is előfordulhat - szupercellás konvekció várható, ill. ezúttal a lekeverés hatását is figyelembe kell venni, valamint a maximális delta Theta-E 18-22 C-fokos is lehet, 800 J/kg-ot meghaladó DCAPE-pel.

Veszélyforrások:

  • elsődlegesen heves jégeső (jégszem átmérő >= 2cm)
  • továbbá heves szélvihar (szélsebesség >= 90 km/h)
  • tornádó is kialakulhat

Bár eléggé esélyes, hogy legalább egy-két izoláltabb szupercella eléri Ausztria felől a Dunántúl NY-i részét, esetleg nálunk alakul ki egy, a heves események vélhetően az ország viszonylag kis területére korlátozódnak. Várható ez annak ellenére, hogy az éjszaka első felében még a beljebb húzódó fronton akár a Duna-Tisza köze É-i részén is előfordulhat zivatar.

Kapcsolat

Magyarországi Viharvadászok és Viharkárfelmérők Közhasznú Egyesülete

info@szupercella.hu

Készítette

Viharvadászok Egyesülete
CodeOne.hu

Jogi tudnivalók

Az oldalon található minden tartalom (az oldal készítői és az oldali felhasználói által a weboldalon vagy a mobil applikációkon keresztül feltöltött szöveg, kép, videó, mérési eredmény, stb.) - kivéve ahol a feltüntetett információk ettől eltérnek - a Magyarországi Viharvadászok és Viharkárfelmérők Közhasznú Egyesületének tulajdonát képezi. Bármilyen nemű felhasználáshoz az Egyesület írásbeli hozzájárulása szükséges. A weboldal tartalmai szabadon hivatkozhatók a forrás feltüntetésével.

Támogatás, pályázat