Keleten további szupercellák (MKR)

Fokozat: 
Érvényesség vége: 
csütörtök, július 14, 2016 - 20:00

Érvényes: 2016.07.14. 08:00 UTC - 2016.07.14. 20:00 UTC
Valid: 2016.07.14. 08:00 UTC - 2016.07.14. 20:00 UTC

Összefoglalás:

Hazánk időjárását továbbra is a felettünk hullámzó frontzóna alakítja, mely várhatóan a délutáni órákban fokozatosan keleti tájainkat is elhagyja. Zömmel a Dunától keletre a reggeli, délelőtti órákban további szupercellás konvekció (esetleg MKR) várható, melyet heves kísérőjelenségek (szélvihar; jégeső; és felhőszakadás) követhetnek majd. Ennek fényében egy egyes fokozatú konvektív előrejelzés került kiadásra.

Részletezve:

A tegnapi naphoz képest a szinoptikus helyzet nem sokat változott (http://szupercella.hu/20160713_szupercella_mkr), így ennek részletesebb elemzésétől most eltekintünk.
Várhatóan a hajnali, reggeli órákig a front már eléri a Duna-Tisza közét, melynek előterében még esély mutatkozik jelentős labilitás felhalmozódásához (ECM és GFS ~1500 J/kg). A háttéremelési tényezők tekintetében az alacsony szintű nedvességkonvergencia és némi magassági divergencia említhető pozitív triggerként, ám a képet árnyalja, hogy a teknőhöz kapcsolódó markáns pozitív örvényességi mező némiképp lemarad a fronthoz képest (a front tengelyén kialakuló zivatarok kelet felé akár el is halhatnak). Ettől eltekintve a nagy terültere kiterjedő 20-25 m/s (0-6 km) körüli szélnyírás (200-350 m2/s2 0-3 km-es helikalitás) átfedésben a labilis és egyben dinamikus zónával, könnyen eredményezhet egy-két további heves szupercellát, esetleg MKR-t.
 

Veszélyforrások:

  • Szélvihar: Erősebb szupercellák környezetében akár  90 km/h-t meghaladó széllökések is előfordulhatnak.
  • Jégeső: A jégnövekedési zónában felhalmozódó jelentős labilitás alapján a jégszemek nagysága akár a 3-4 cm-t is elérheti.
  • Villámárvíz: A magas kihullható víznek (> 40 mm) köszönhetően az ország keleti tájain villámárvizek is kialakulhatnak.
  • Mezociklonális tornádó: A környezeti feltételek inkább (150-200 m2/s2 0-1 km es helikalitás!) csak a reggeli, kora délelőtti órákban "kedvezőbbek" a Mátra-Szolnok tengelytől keletre.
  • Nem mezociklonális tuba/tornádó: A jelenlegi szituáció nem támogatja kialakulásukat.

Megjegyzés: Az éjszakai konvekció várható hatása és a hullámzó frontokra jellemző sokszor kiszámíthatatlan viselkedés miatt a helyzet továbbra is bizonytalansággal terhelt.

 

Summary: 
Mezós tornádó?: 
mezós tornádó kis eséllyel várható - T1
Nem mezós tornádó?: 
Nem mezós tornádó nem várható - T0
Villám árvíz?: 
Várható
MKR?: 
Várható
Bow echo?: 
Várható
Szupercella?: 
Várható
Nagyméretű jég? (2-5cm): 
Nem várható
Szélvihar? (90-120km/h): 
Várható
Szignifikáns szélvihar? (>120km/h): 
Nem várható

Kapcsolat

Magyarországi Viharvadászok és Viharkárfelmérők Közhasznú Egyesülete

info@szupercella.hu

1139 Budapest, Fiastyúk utca 57. 3/3

Adószám (1% felajánláshoz)

18033108-1-41

Készítette

Viharvadászok Egyesülete
CodeOne.hu

Jogi tudnivalók

Az oldalon található minden tartalom (az oldal készítői és az oldali felhasználói által a weboldalon vagy a mobil applikációkon keresztül feltöltött szöveg, kép, videó, mérési eredmény, stb.) - kivéve ahol a feltüntetett információk ettől eltérnek - a Magyarországi Viharvadászok és Viharkárfelmérők Közhasznú Egyesületének tulajdonát képezi. Bármilyen nemű felhasználáshoz az Egyesület írásbeli hozzájárulása szükséges. A weboldal tartalmai szabadon hivatkozhatók a forrás feltüntetésével.

Támogatás, pályázat