Kis labilitású, magas szélnyírású frontátvonulás

Fokozat: 
Érvényesség vége: 
csütörtök, augusztus 28, 2014 - 00:00

Összegzés:
Frontokhoz kapcsolódóan kialakulhatnak ma akár heves eseményt is okozó szupercellák elsősorban DNY-on és ÉK-en, de erősen bizonytalan a felbukkanásuk, ugyanis a túl erős szélnyírás tönkreteheti a komolyabb konvekciós próbálkozásokat. A kicsi labilitás mellett, a Nap korlátozó szerepét és a beágyazódási hajlamot is figyelembe véve, erősen kérdéses, hogy heves eseményeket okozó (szuper)cellák ki tudnak-e egyáltalán alakulni. A sok bizonytalansági faktor miatt a 0-s fokozat kiadása az indokolt.
 
 
 
Részletezve:
Finnország felett ciklon örvénylik, melynek Európa nagy részét átszelő, hosszan elnyúló hidegfrontján egy másik sekély ciklon képződött, az Alpok térségében. A ciklonhoz tartozó hidegfront illetve az azt követő okklúzió erősebb záporokat és néhány zivatart is kitermelhet Magyarország felett. Elsősorban DNY-on, és ÉK-en akár heves eseményt is okozva. A tőlünk északra elhelyezkedő hosszúhullámú teknő déli peremén, hazánk felett (is) húzódó jet-streak komoly szélnyírást generál 0-6 km-en (20-30 m/s), míg a labilitás mindkét globál-modell szerint 1000 J/kg alatt marad. Ezt is inkább a kora délutáni órákra prognosztizálja, később drasztikus csökken a CAPE, és ezzel a zivatarok esélye. Az erősebb cellák eleinte inkább beágyazottan jelentkezhetnek a jelenleg is felettünk húzódó hidegfronton, illetve ahhoz tartozó csapadék mezőben. Később az okklúziós front érkezésekor van esély elszigeteltebb zivatarokra, és amennyiben a labilitás elegendő mértékre tudja magát feltornázni, akkor akár marginális szupercellákra is. A paraméterek csak rövid ideáig állnak együtt ahhoz, hogy hosszú életű (szuper)cellák pattanjanak ki, persze teljesen kizárni nem lehet 1-1 életképesebb példányt. Elsősorban szupercellák környezetében várható csak heves esemény (2cm körüli jégátmérő, 90 km/h körüli szélvihar), amennyiben ezek nem jönnek létre, a nap -időjárás szempontjából- elmúlhat emlékezetes események nélkül is.  
 
 
Veszélyforrások:
 
-     Felhőszakadás, villámárvíz: lokálisan előfordulhat 30 mm-t meghaladó csapadék, de várhatóan nem lesz jellemző, így összességében (domborzati viszonyokat is figyelembe véve), kicsi a villámárvíz esélye.
 
 
-     Jégeső: szupercellák környezetében fordulhat elő 2cm körüli jégátmérőt produkáló jégeső, de vélhetően csak kevés helyen.
 
 
-     Szélvihar: szintén szupercellák környezetében (amennyiben kialakulnak) várható 90 km/h-t elérő szélvihar, de szintén nem jelentős veszélyforrás
 
 
-     Tuba/tornádó: vélhetően nem fog kialakulni ma egyik típusú tuba/tornádó sem.
 

Summary: 
Mezós tornádó?: 
mezós tornádó nem várható - T0
Nem mezós tornádó?: 
Nem mezós tornádó nem várható - T0
Villám árvíz?: 
Nem várható
Bow echo?: 
Nem várható
Szupercella?: 
Várható
Nagyméretű jég? (2-5cm): 
Nem várható
Szignifikáns jég? (>5cm): 
Nem várható
Szélvihar? (90-120km/h): 
Várható
Szignifikáns szélvihar? (>120km/h): 
Nem várható

Kapcsolat

Magyarországi Viharvadászok és Viharkárfelmérők Közhasznú Egyesülete

info@szupercella.hu

Készítette

Viharvadászok Egyesülete
CodeOne.hu

Jogi tudnivalók

Az oldalon található minden tartalom (az oldal készítői és az oldali felhasználói által a weboldalon vagy a mobil applikációkon keresztül feltöltött szöveg, kép, videó, mérési eredmény, stb.) - kivéve ahol a feltüntetett információk ettől eltérnek - a Magyarországi Viharvadászok és Viharkárfelmérők Közhasznú Egyesületének tulajdonát képezi. Bármilyen nemű felhasználáshoz az Egyesület írásbeli hozzájárulása szükséges. A weboldal tartalmai szabadon hivatkozhatók a forrás feltüntetésével.

Támogatás, pályázat