Multicellás zivatar

Olyan zivatartípus, ahol a létrejövő képződményt több cella együttese alkotja (a zivatarfelhők ezen kategóriájába tartoznak például a squall line-ok, illetve egyéb zivatarrendszerek is). A multicellás rendszereknél több, eltérő fejlődési stádiumban található cella helyezkedik el egymás mellett, így a multicellás rendszer úgy is felfogható, mint több, különböző fejlődési fázisban lévő egycellás zivatar együttese. Általában a legelőrehaladottabb fejlődési fázisban lévő cellához képest a környezeti (vertikális) szélnyírásvektor által kijelölt irányban fejlődnek ki az újabb cellák.

A multicellás zivatarok kialakulásához közepes nagyságú vertikális szélnyírás (jellemzően 5-15 m/s 0-6 k-en) szükséges, a labilitáson és nedvességen felül. Heves eseményeket megnövekedett valószínűséggel okozhatnak, nagyméretű jégszemek (2 cm vagy afeletti), villámárvizek, heves kifutószelek, légzuhatagok mind-mind előfordulhatnak az ilyen típusú zivataroknál.

 

 

Kapcsolat

Magyarországi Viharvadászok és Viharkárfelmérők Közhasznú Egyesülete

info@szupercella.hu

1139 Budapest, Fiastyúk utca 57. 3/3

Adószám (1% felajánláshoz)

18033108-1-41

Készítette

Viharvadászok Egyesülete
CodeOne.hu

Jogi tudnivalók

Az oldalon található minden tartalom (az oldal készítői és az oldali felhasználói által a weboldalon vagy a mobil applikációkon keresztül feltöltött szöveg, kép, videó, mérési eredmény, stb.) - kivéve ahol a feltüntetett információk ettől eltérnek - a Magyarországi Viharvadászok és Viharkárfelmérők Közhasznú Egyesületének tulajdonát képezi. Bármilyen nemű felhasználáshoz az Egyesület írásbeli hozzájárulása szükséges. A weboldal tartalmai szabadon hivatkozhatók a forrás feltüntetésével.

Támogatás, pályázat