Komplex menü: lefűződő hidegörvény, közeledő frontálzóna, esti/éjjeli MKR felhőszakadással, néhol esetleg szupercellás feltéttel

Fokozat: 
Érvényesség vége: 
kedd, július 22, 2014 - 11:00

 
Teknő közeledik nyugat felől, amelyről a következő 24 órában tőlünk délnyugatra egy magassági hidegörvény fűződik le. Emellett egy hullámzó frontzóna ill. előtte meleg nedves szállítószalag is eléri térségünket. Az örvényt körülvevő ill. rá fölcsavarodó szállítószalag a következő napokban is döntően meghatározza időjárásunkat. A délutáni, kora esti órákban nyugat, délnyugat felől egyre többfelé délnyugatira fordul a szél, és helyenként viharos lökések kísérik. Ezzel az áramlással az alsó (kb. 2 km-es) szinteken átmenetileg stabilabb levegő érkezik fölénk, emellett a Dunántúl nagy részén szintén átmenetileg divergens szélmező lesz jellemző, az alacsonyszintű összeáramlás egyre inkább (de csak átmenetileg!) az ország keleti része fölé szorul. Este ill. éjjel azonban a Dunántúlon ismét számíthatunk konvergenciára az alsó szinteken is. A lefűződés előtt délről futóáramlás húzódik fölénk, hatására erőteljes szétáramlás is fellép a felső troposzférában, amely az alsó szinteken összeáramlást generál, mindehhez többek közt több hullámban középszintű örvényesség-advekció is társul dél, délnyugat felől a nap második felében ill. keddre virradóan. Kedden az örvény középpontja kissé közelebb kerül így a magassági áramlás gyengül. Mint látható a helyzet nem épen egy fekete-fehér, lesz - nem lesz szituáció, így az előrejelzés bizonytalansága nagyobb a szokásosnál.
 
Részletezve:
 
Csökkenő szélnyírás, erőteljesen növekvő nedvesség röviden így lehetne jellemezni a következő 24-36 óra időjárását. Az esti órákra az ország legnagyobb részén már elegendő lesz a nedvesség mélykonvekció kialakításához, sőt az éjszaka második felére többnyire 32-40 mm közé emelkedik a kihullható víz, de holnap reggel néhol már 40-45 mm-es értékek is előfordulhatnak. Ehhez 14-19, kedd délelőtt pedig, néhol már 20 fok körüli harmatpont társul.  A szélnyírási viszonyokról sok minden elmondható, kivéve talán az, hogy hol és mikor milyen értéket vesznek majd fel. A helyzet összetettségét jól jellemzi, hogy ma még döntően nyugati, délnyugati lesz fölöttünk a vezetőáramlás (kb. 700 hPa-os szint áramlása), majd  holnap délelőttre, délkeletire, keletire vált,  mindez a tőlünk délnyugatra leszakadó és közelebb helyeződő magassági örvény következtében. A 0-6 km-es nyírás –szeszélyes területi eloszlásban- nagyrészt 5-15 m/s között alakul, de néhol 17 m/s közelbe vagy kissé fölé emelkedik. A 0-3 km-es nyírás hasonló értékeket mutat, köszönhetően a magassággal és az időben differenciáltan változó áramlási képnek. A helikalitási viszonyokat (0-3 ill. 0-1 SREH), az estétől egyre alacsonyabbra kerülő  felhőalapot ill. 0-1 km-es szélnyírást, nem utolsó sorban ezek bizonytalanságát figyelembe véve, teljesen nem zárható ki mezociklonális tornádó, de ennek valószínűsége nagyon alacsony. A labilitási energia eloszlása szintén elég változatos és nagy különbségeket mutat a két fő modellben, az ECMWF-ben a MUCAPE helyenként eléri az 1500 J/kg-os értéket is, miközben a GFS-ben délutántól jellemzően 500 alatt marad. Mindenesetre döntően –az erősödő szállítószalag által táplált- emelt konvekció várható, ezt támasztja alá, hogy mindkét modellben jelentős CIN jelenik meg. A főként estétől, majd nagyrészt éjjel kialakuló cellák struktúrája széles spektrumban mozoghat, de főként jól szervezett multicellás zivatarokra számíthatunk, de átmenetileg hibrid-, ill. (főként marginális) szupercellák is megjelenhetnek. Az esti, éjjeli órákban a nagytérségű, egyre rendezettebb emelés hatására ezek rendszerbe szerveződhetnek. A fő veszélyforrás (a hét nagy részére egyébként ez lesz a jellemző) a hirtelen lezúduló nagy mennyiségű csapadék lesz, amely akár az 50 mm-t is meghaladhatja. Erősebb multi-, ill. szupercellában azonban főként kezdetben még előfordulhat nagyobb méretű jég (> 2 cm) vagy károkozó (> 80-90 km/h) szélroham.
 
  

Veszélyforrások:
 
·        Felhőszakadás/villámárvíz: helyenként 30-50 mm-t meghaladó csapadék hullhat
 
·        Jégeső: főként kezdetben erős multi-, vagy szupercellás zivatarban előfordulhat 2 cm fölötti jégméret
 
·        Szélvihar: igen kis esély mellett elsősorban szupercellák környezetében lehet 80-90 km/h feletti szélroham
 
·        Tuba/tornádó: nagyon kis valószínűség mellett előfordulhat mezociklonális tornádó
 
 
Summary:
We issue Category 1 for primarily  excessive percipitation (> 30-50 mm in a few hours),  large hail (>2 cm) and low risk of severe windgust (> 80-90 km/).  
   
  

Summary: 
Mezós tornádó?: 
mezós tornádó nem várható - T0
Nem mezós tornádó?: 
Nem mezós tornádó nem várható - T0
Villám árvíz?: 
Várható
MKR?: 
Várható
Bow echo?: 
Nem várható
Szupercella?: 
Várható
Szélvihar? (90-120km/h): 
Nem várható
Szignifikáns szélvihar? (>120km/h): 
Nem várható

Kapcsolat

Magyarországi Viharvadászok és Viharkárfelmérők Közhasznú Egyesülete

info@szupercella.hu

1139 Budapest, Fiastyúk utca 57. 3/3

Adószám (1% felajánláshoz)

18033108-1-41

Készítette

Viharvadászok Egyesülete
CodeOne.hu

Jogi tudnivalók

Az oldalon található minden tartalom (az oldal készítői és az oldali felhasználói által a weboldalon vagy a mobil applikációkon keresztül feltöltött szöveg, kép, videó, mérési eredmény, stb.) - kivéve ahol a feltüntetett információk ettől eltérnek - a Magyarországi Viharvadászok és Viharkárfelmérők Közhasznú Egyesületének tulajdonát képezi. Bármilyen nemű felhasználáshoz az Egyesület írásbeli hozzájárulása szükséges. A weboldal tartalmai szabadon hivatkozhatók a forrás feltüntetésével.

Támogatás, pályázat