Ciklon erős magassági támogatással, néhány helyen heves zivatar esélyével

Fokozat: 
Érvényesség vége: 
hétfő, április 25, 2022 - 08:00

A vasárnapi nap folyamán egy ciklon érkezik nyugat felől, melynek hidegfrontja és a hozzá tartozó meleg-nedves szállítószalag (MNSZ) napközben áthalad az országon, miközben a magasban hozzá társuló teknő szintén ránk húzódik. Mindez markáns makroszinoptikus helyzetet teremt térségünkben: erős, több forrásból táplálkozó emelés és nagy szélnyírás realizálódik. A szélnyírás főként az alsó pár km-es rétegben lesz jelentős, itt a 0-2,5 km-es szélnyírás elérheti a 10-15 m/s-ot is. A 0-6 km-es, mélyebb rétegeket átfogó nyírás ehhez képest nem számottevően nagyobb, de a 15-20 m/s-ot a front előterében ez is elérheti. Számottevő labilitás főként a Dunától keletre termelődik a déli óráktól (főként az MNSZ-en): a felszíni eredetű CAPE maximuma 800 J/kg körüli, nagy területen 500 J/kg feletti, ehhez 30-33 fokos Thompson Index, és -2, -3 fokos Best Lifted Index társul. Az MLCAPE értéke viszonylag alacsony, 200-300 J/kg körüli. Az emelés többféle eredetű lehet: markáns örvényesség advekció, a front menti cirkuláció (ez akár összefügghet az örvényesség advekcióval is), valamint a torlódó áramlás a szalag sávjában, ezek mind-mind határozott emelést támogatnak, ami fokozhatja a konvekció erősségét. A vonalas kényszernek és a markáns 0-2,5 km-es szélnyírásnak köszönhetően a zivatarok várhatóan gyorsan rendszerbe szerveződnek, és viszonylag nagy sebességgel helyeződhetnek át keleti irányba. A front a déli országrészben (főként már délszláv területen) hullámot vethet, amely egy másodlagos konvekciós esemény kialakulását is előrevetíti a késő délutáni órákban (SBCAPE~600-700 J/kg), itt izolált cellák is jelentkezhetnek, amelyek az itteni igen magas (20-30 m/s-os) 0-6 km-es szélnyírás következtében döntően szupercellás jellegűek lehetnek. Az események várhatóan késő estig tartanak, a légkör addigra számottevően stabilizálódik.

Várható heves események:

- szélvihar: a rendszerbe szerveződés, a magas 0-2,5 km-es szélnyírás, illetve a talajon nem elhanyagolható kiszáradás (harmatpontdeficit értékek: 10-15 fok körül) támogatja néhány helyen a 90 km/h feletti széllökés kialakulását is.

- felhőszakadás: a gyors áthelyeződés miatt nem kell komolyan az eshetőségével számolni, de egy-egy izolált cellában, illetve északkeleten a magasabb kihullható víztartalom (~ 25 mm) miatt jelentkezhet lokálisan 20-30 mm körüli csapadék

- jégeső: a rendszerbe szerveződés nem kedvez a nagyobb jégszemek létrejöttének, erre főként izoláltabb szupercellákban lehet esély (2 cm körüli maximális jégszemmérettel)

- tornádó: izolált cellákban (déli országrész) van esélye mezociklonális tornádónak is (délen a 0-1 km-es helikalitás meghaladhatja a 100 J/kg-ot, alul erősen jobbra forduló hodográffal)

 

Meg kell jegyezni, hogy a helyzetben nem kevés bizonytalanság van, és nagyon könnyen előfordulhat olyan forgatókönyv, aminek során a például a komolyabb rendszerbe szerveződés már keleti határainkon túl fog bekövetkezni, ami a heves események teljes elmaradását eredményezheti. Továbbá a labilitás mértékében sem lehetünk teljesen biztosak: amennyiben egy stabilabb verzió valósul meg, az szintén rontja a heves zivatar esélyeit (ilyen esetekben mindig kérdés, hogy a nagyobb labilitás hiányát mennyire tudja pótolni a markáns makroszinoptikus háttér).

Mezós tornádó?: 
mezós tornádó közepes eséllyel várható - T2
Nem mezós tornádó?: 
Nem mezós tornádó nem várható - T0
Villám árvíz?: 
Nem várható
MKR?: 
Várható
Bow echo?: 
Várható
Szupercella?: 
Várható
Nagyméretű jég? (2-5cm): 
Várható
Szignifikáns jég? (>5cm): 
Nem várható
Szélvihar? (90-120km/h): 
Várható
Szignifikáns szélvihar? (>120km/h): 
Nem várható

Kapcsolat

Magyarországi Viharvadászok és Viharkárfelmérők Közhasznú Egyesülete

info@szupercella.hu

1139 Budapest, Fiastyúk utca 57. 3/3

Adószám (1% felajánláshoz)

18033108-1-41

Készítette

Viharvadászok Egyesülete
CodeOne.hu

Jogi tudnivalók

Az oldalon található minden tartalom (az oldal készítői és az oldali felhasználói által a weboldalon vagy a mobil applikációkon keresztül feltöltött szöveg, kép, videó, mérési eredmény, stb.) - kivéve ahol a feltüntetett információk ettől eltérnek - a Magyarországi Viharvadászok és Viharkárfelmérők Közhasznú Egyesületének tulajdonát képezi. Bármilyen nemű felhasználáshoz az Egyesület írásbeli hozzájárulása szükséges. A weboldal tartalmai szabadon hivatkozhatók a forrás feltüntetésével.

Támogatás, pályázat