Csak a "szokásos": felhőszakadás, villámárvíz itt-ott tubával (tornádóval)

Fokozat: 
Érvényesség vége: 
szombat, május 26, 2018 - 10:00

Csak a "szokásos": felhőszakadás, villámárvíz itt-ott tubával (tornádóval)

Valid: 2018.05.25 07:15 UTC - 2018.05.26 08:00 UTC
Érvényes: 2018.05.25 07:15 UTC - 2018.05.26 08:00 UTC

Összegzés: Labilis, igen nagy nedvességtartalmú légtömeg van fölöttünk. A gyenge áramlású mezőben jobbára gyengén szervezett mélykonvekció várható, amelyben a fő veszélyforrás továbbra is a felhőszakadás ill. villámárvíz lesz (néhol akár > 60, 70 mm-rel).  

Részletezés: Döntően nem változik az időjárási helyzet térségünkben. Labilis, a hőmérsékleti profilhoz képest igen nagy nedvességtartalmú (kihullható víz 28-35 mm) levegő van fölöttünk, gyenge áramlású mezőben. Kicsit árnyalja a képet egy retrográd mozgással (K-ről NY felé) tőlünk északra haladó hidegcsepp, amely némi közvetett hatást gyakorol. Előoldalán ugyanis nagyobb térségű feláramlást generál, amely felhőképződést vált ki, ezen (részben) rétegesebb felhőzet részben visszafoghatja a besugárzásból származó erőteljesebb CAPE felhalmozódását az északnyugati, északi  tájakon. Hasonló hatást (nagyobb térségű felhő- és csapadékképződést, ezáltál a besugárzás mérséklését) okozza egy magasabb szinteken (kb. Angliától Közép-Eu-ig) húzódó torlódási/összeáramlási zóna, amely ÉNY felől érinti az országot. A nap első felében főként északon várható további kiterjedt csapadék, beágyazott zivatarokkal, amely fokozatosan gyengül, megszűnik. Délután gyengén szervezett konvekció várható, nagy labilitású, nagy nedvességtartalmú mezőben az ország déli felén, amelyben a fő veszélyforrás továbbra is a felhőszakdás ill. villámárvíz lesz (néhol akár > 60, 70 mm-rel). Az egymást követő cellák és a lassú cellaáthelyeződés jelentősen növeli a villámárvíz esélyét. Zivatarcsoportok létrejöttét nem lehet kizárni.  

Veszélyforrások:

- felhőszakadás/villámárvíz: helyenként akár extrém mennyiségű csapadék is lezúdulhat (egy-egy pontban a 100 mm-t megközelítő csapadékösszeg sem elképzelhetetlen ) 
- nem-mezociklonális tuba/tornádó: tubák jó eséllyel létrejöhetnek, de egy-egy tornádó is, amelyet az igen alacsony felhőalapok miatt (szerk. - kössz "Neofita" Zsolt :)) akár távolabbról/fényképről is könnyebben elkülöníthetünk a tubáktól  
- szélvihar: a nedves profil miatt a viharos szél is kis valószínűségű esemény, így a károkozó szélroham (> 80-90 km/h) esélye nagyon csekély, de főként délkeleten a kissé növekvő dThetaE arra enged következtetni, hogy itt-ott szárazabb réteg is létrejöhet/bekeveredhet, amely valamelyest felvetheti a nedves downburst esélyét 
- jégeső: nagyméretű jég (2, 3 cm körüli) délen, délkeleten is csak kis eséllyel lehet

Készítette: Derick 
/Viharvadászok Egyesülete/

Category 1 was issued for excessive precipitation (> 60, 70 mm) and flash floods.  A few non mesocyclonic funnel cloud or a tornado can occur. 

Érvényesség vége: 
2018. május 25 - 10:00

Summary: 

Összegzés: Labilis, igen nagy nedvességtartalmú légtömeg van fölöttünk. A gyenge áramlású mezőben jobbára gyengén szervezett mélykonvekció várható, amelyben a fő veszélyforrás továbbra is a felhőszakadás ill. villámárvíz lesz (néhol akár > 60, 70 mm-rel).  

Mezós tornádó?: 
mezós tornádó nem várható - T0
Nem mezós tornádó?: 
Nem mezós tornádó kis eséllyel várható - T1
Villám árvíz?: 
Várható
MKR?: 
Nem várható
Bow echo?: 
Nem várható
Szupercella?: 
Nem várható
Nagyméretű jég? (2-5cm): 
Várható
Szignifikáns jég? (>5cm): 
Nem várható
Szélvihar? (90-120km/h): 
Nem várható
Szignifikáns szélvihar? (>120km/h): 
Nem várható

Kapcsolat

Magyarországi Viharvadászok és Viharkárfelmérők Közhasznú Egyesülete

info@szupercella.hu

1139 Budapest, Fiastyúk utca 57. 3/3

Adószám (1% felajánláshoz)

18033108-1-41

Készítette

Viharvadászok Egyesülete
CodeOne.hu

Jogi tudnivalók

Az oldalon található minden tartalom (az oldal készítői és az oldali felhasználói által a weboldalon vagy a mobil applikációkon keresztül feltöltött szöveg, kép, videó, mérési eredmény, stb.) - kivéve ahol a feltüntetett információk ettől eltérnek - a Magyarországi Viharvadászok és Viharkárfelmérők Közhasznú Egyesületének tulajdonát képezi. Bármilyen nemű felhasználáshoz az Egyesület írásbeli hozzájárulása szükséges. A weboldal tartalmai szabadon hivatkozhatók a forrás feltüntetésével.

Támogatás, pályázat