Elfekvő hidegfront előterében szupercellás konvekció, egy-két helyen heves eseménnyel

Fokozat: 
Érvényesség vége: 
szombat, május 14, 2022 - 06:00

Egy egyre inkább elfekvő hidegfront közelíti meg a térségünket a következő időszakban, amely jelentősen legyengülve péntekről szombatra virradóan át is halad rajtunk. A magasban a hideg teknő tőlünk északra halad el kelet-nyugati irányú áthelyeződéssel, az országot nem is igazán érinti (legfeljebb 700 hPa-on analizálható hidegadvekció), főként ennek köszönhető a front elfekvése és legyengülése (hiányzó magassági támogatás). A front előtti meleg nedves szállítószalag (MNSZ) helyzete emiatt nem szokványos: határozott kelet-nyugat irányú tengellyel rendelkezik, amelyhez egy markáns konvergencia is társul az alsó 2 km-en. A konvergencia mögött markáns szélfordulás valósul meg, illetve magán a konvergencián, és annak közvetlen előterében egy jól körülhatárolható maximum figyelhető meg az ekvipotenciális mezőben. Ez a délkelet felé fokozatosan áthelyeződő összeáramlás az, ami alapvetően meghatározza a hevesebb konvektív eseményeket a mai nap során. 

A konvergencia környezetében számottevő labilitás realizálódik a nap során: 1000-1500 J/kg MUCAPE, 500-700 J/kg MLCAPE, 35-40 fokos Thompson Index. A talajközeli nedvesség elegendőnek tűnik a konvekcióhoz, az emelést pedig a mélykonvergencia fogja támogatni. A leglabilisabb területen (az Alföld középső és délkeleti részén) a szélnyírás nem tűnik kifejezetten nagynak, a 15 m/s-ot valamivel meghaladja, de ez a nagy labilitással együtt könnyen előidézhet szupercellás zivatarokat kiemelten ezen a területen (a szélnyírás észak és nyugat felé növekszik, de itt a labilitás már kisebb, természetesen itt sem lehet kizárni egy-egy szupercella kialakulását). A Vorticity Generation Parameter maximális értékei 0,15-0,18 körüliek, a szakirodalom szerint 0,15 fölötti értékeknél már komolyan lehet számolni szupercellás zivatarokkal. A 0-2,5 km-es szélnyírás sem lesz elhanyagolható (10-12 m/s körül), így a zivatarok rendszerbe szerveződése is esélyes, bár az nagyon könnyen előfordulhat, hogy egy komolyabb MKR már a keleti határainkon túl áll össze. A konvergencia kisodródásával a konvektív események a késő esti órákra várhatóan mindenütt leállnak. 

Heves események: 

- szélvihar: a kiszáradás nem jelentős, a deltaThetaE értékek alig haladják meg a 15 fokot, a talajon a harmatpontdeficit pedig 10-13 fokosnak várható. A mérsékelt kiszáradás viszont az MKR (vagy erősebb izolált szupercella) rendezett leáramlásával már előidézhet néhány helyen akár 90 km/h feletti széllökéseket is. 

- jégeső: izolált szupercellákban 2 cm feletti jég minden további nélkül előfordulhat (a zivatarhoz képesti szélfordulás viszonylag jelentős az alsó 1-2 km-es rétegben)

- tornádó: a hodográf jelentősen nem görbül alul, emellett a 0-1 km-es helikalitás sem számottevő, ugyanakkor a konvergencia és a kialakuló intenzívebb zivatarok beszívása jelentősen átrendezheti az alacsonyszintű beáramlási profilt, így izolált szupercellákban nem lehet kizáni a kialakulásukat. A tartósabb, mély konvergencia mentén esetleg nem-mezociklonális tornádó is megjelenhet. 

- felhőszakadás: a kihullható víz nem lesz kiugróan magas (30-35 mm), emellett gyorsan áthelyeződő cellákat várunk, így felhőszakadás csak marginálisan valószínű

 

Megj.: A fő bizonytalanságot a helyzetben a kialakuló cellák országunkból történő gyors kisodródása jelentheti, ami akár a komolyabb heves események (országhatáron belüli) elmaradásához is vezethet. 

Summary: 

A mai nap során döntően az Alföld középső és délkeleti felében várhatóak heves eseményekkel kísért szupercellás zivatarok (egy-egy helyen ettől északra és nyugatra is megjelenhetnek). Itt a zivatarok kisebb rendszerré is összeállhatnak, amely azonban gyorsan kisodródhat országból. A fő veszélyforrást szélvihar (esetenként 90 km/h felett) és a nagyobb méretű (2 cm feletti) jég jelenti. 

Mezós tornádó?: 
mezós tornádó kis eséllyel várható - T1
Nem mezós tornádó?: 
Nem mezós tornádó kis eséllyel várható - T1
Villám árvíz?: 
Nem várható
MKR?: 
Várható
Bow echo?: 
Nem várható
Szupercella?: 
Várható
Nagyméretű jég? (2-5cm): 
Várható
Szignifikáns jég? (>5cm): 
Nem várható
Szélvihar? (90-120km/h): 
Várható
Szignifikáns szélvihar? (>120km/h): 
Nem várható

Kapcsolat

Magyarországi Viharvadászok és Viharkárfelmérők Közhasznú Egyesülete

info@szupercella.hu

1139 Budapest, Fiastyúk utca 57. 3/3

Adószám (1% felajánláshoz)

18033108-1-41

Készítette

Viharvadászok Egyesülete
CodeOne.hu

Jogi tudnivalók

Az oldalon található minden tartalom (az oldal készítői és az oldali felhasználói által a weboldalon vagy a mobil applikációkon keresztül feltöltött szöveg, kép, videó, mérési eredmény, stb.) - kivéve ahol a feltüntetett információk ettől eltérnek - a Magyarországi Viharvadászok és Viharkárfelmérők Közhasznú Egyesületének tulajdonát képezi. Bármilyen nemű felhasználáshoz az Egyesület írásbeli hozzájárulása szükséges. A weboldal tartalmai szabadon hivatkozhatók a forrás feltüntetésével.

Támogatás, pályázat