Érintő magassági hidegörvény zivatarokkal, egy-két szupercellával

Fokozat: 
Érvényesség vége: 
vasárnap, július 28, 2019 - 08:00

Áttekintés, összefoglalás

Hazánk időjárását alapvetően két képződmény határozza meg. Egyrészt a Kárpát medencét és a mediterrán térség nagy részét is kitöltő meleg, nedves légtömeg, amelyhez alacsony szinten jellegtelen légnyomási mező tartozik, kis nyomáskülönbségekkel, frontvonalak nélkül. A másik tényező a kelet felől lefűződő magassági hidegörvény, amely tőlünk ugyan északra halad el, de elősegíti a felettünk található légoszlop labilizálódását, és ezzel a zivatarok kialakulását. Az örvény peremterületein a szélnyírás is megnövekszik, így egy-két helyen szupercellák is előfordulhatnak majd.

Részletezés, elemzés

A fentebb említett tényezők miatt megnövekszik a labilitás hazánk felett, különösen a Dunántúl és az ország déli része felett (sbCAPE: 1000-2000 J/kg). A 0-6 km-es szélnyírás is kedvező értéket ér el: a magassággal forduló szélirány az ország nagy részén 15 m/s körüli értékeket is eredményezhet. Ebben viszont van bizonytalanság: a GFS modell az ország középső sávját preferálja, míg az ECMWF egyre csökkenti a szélnyírás mértékét, és délutánra mindössze 12-13 m/s-os értéket jelez előre. Tehát előfordulhatnak szupercellák is, eleinte szinte az ország egész területén, később, délutántól inkább már az ország délebb részein, de ott egyre csökkenő valószínűséggel. Viszont nem szupercellás zivatar sokfelé várható, és a zivatarok délutántól nagy eséllyel MKR-ré is összeállhatnak, főként az ország déli felén. Itt a nedvességkonvergencia is támogatólag hat erre a folyamatra. A kihullható vízmennyiség igen magas lesz (a 44-48 mm-t is elér), tehát a mai napon az egyik fő veszélyforrás a villámárvíz lesz.
A szupercellák számára kedvező helikalitási viszonyok állnak majd rendelkezésre (akár 200-400 m2/s2 0-3 km-es SRH, de a 0-1 km-es értékek is jónak mondhatóak), így egy mezociklonális tornádó kialakulása is benne van a pakliban, amennyiben a cellák fel tudják használni a légkörben fennálló örvényességet.

Egy megemlítendő bizonytalansági tényező a sok felhő, aminek hatására előfordulhat, hogy a megvalósult labilitás kevesebb lesz, mint amit a modellek várnak, ekkor a zivatarok intenzitása is kisebb lehet.

Veszélyforrások:

- Villámárvíz: az ország egész területén előfordulhat
- Jégeső: főként az ország déli felében, ahol magasabb a labilitás, illetve a szupercellákban előfordulhat 2 cm átmérőt meghaladó jégeső
- Mezociklonális tornádó: közepes valószínűséggel fordulhat elő

 

Mezós tornádó?: 
mezós tornádó közepes eséllyel várható - T2
Nem mezós tornádó?: 
Nem mezós tornádó nem várható - T0
Villám árvíz?: 
Várható
MKR?: 
Várható
Bow echo?: 
Nem várható
Szupercella?: 
Várható
Nagyméretű jég? (2-5cm): 
Várható
Szignifikáns jég? (>5cm): 
Nem várható
Szélvihar? (90-120km/h): 
Nem várható
Szignifikáns szélvihar? (>120km/h): 
Nem várható

Kapcsolat

Magyarországi Viharvadászok és Viharkárfelmérők Közhasznú Egyesülete

info@szupercella.hu

1139 Budapest, Fiastyúk utca 57. 3/3

Adószám (1% felajánláshoz)

18033108-1-41

Készítette

Viharvadászok Egyesülete
CodeOne.hu

Jogi tudnivalók

Az oldalon található minden tartalom (az oldal készítői és az oldali felhasználói által a weboldalon vagy a mobil applikációkon keresztül feltöltött szöveg, kép, videó, mérési eredmény, stb.) - kivéve ahol a feltüntetett információk ettől eltérnek - a Magyarországi Viharvadászok és Viharkárfelmérők Közhasznú Egyesületének tulajdonát képezi. Bármilyen nemű felhasználáshoz az Egyesület írásbeli hozzájárulása szükséges. A weboldal tartalmai szabadon hivatkozhatók a forrás feltüntetésével.

Támogatás, pályázat