Érkező hidegfront heves zivatarokkal és szélrohamokkal

Fokozat: 
Érvényesség vége: 
szombat, augusztus 20, 2022 - 08:00

Áttekintés, összefoglalás

A pénteki napon egy ciklon, valamint a hozzá kapcsolódó hidegfront közelíti meg hazánkat. A front előterében meleg levegő érkezik az Adriai térség felől, ami megfelelő táptalajt biztosíthat zivatarok kialakulásához. A zivatarok a környezeti feltételek hatására rendszerekké is szerveződhetnek, amelyek elsődleges veszélyforrása a heves kifutószél (90 km/h felett), de lokálisan akár szignifikáns szélrohamok (120 km/h felett) sem zárhatóak ki. Emellett 2-4 cm átmérőjű jégeső is előfordulhat, valamint az egymás után egy pont felett áthaladó zivatarok akár villámárvizet is előidézhetnek. A potenciálisan várható eseményekre való tekintettel a 2-es fokozatú előrejelzést tartom indokoltnak, jelentős bizonytalanság mellett.

Részletezés, elemzés

A délután folyamán erőteljes hidegadvekció indul meg, ami a légoszlop labilizálódását eredményezi, ennek ellenére a fő modellek csak mérsékelt CAPE értékekkel számolnak (ECMWF: 800-1600 J/kg, GFS: 400-600 J/kg). Emellett sokfelé jelentős lesz a CIN értéke is, ami megakadályozhatja a talajalapú konvekció kialakulását. Megfelelő háttéremeléssel megtámogatva esély van emelt konvekciós cellák kifejlődésére, amelyek persze kisebb károlkozási potenciállal rendelkeznek. Talajalapú zivatarok leginkább a Dunántúl keleti sávjában, a Duna vonalában, illetve a Duna-Tisza közén fejlődhetnek ki.
A szélnyírás mértéke a Dunántúlon eléri a 20-30 m/s-es értékeket már délelőtt is, a délután folyamán ez a magas szélnyírású terület egyre jobban kelet felé terjeszkedik. Szupercellák kialakulása ezért bőven lehetséges, leginkább a délután első felében, izolált formában jelentkezhetnek.
A kialakult zivatarok mozgása nagyrészt déli-északi irányultságú lesz, ezek később MKR-ré is összeállhatnak. A zivatarrendszerek rövid ideig bow echo formát is ölthetnek, amelyek kissé keleties irányban is kitérhetnek. Figyelembe véve a 0-2.5 km-es szélnyírásvektorokat, ezek DK-i irányba való ciklikus újraképződése valószínű. Délután egy önálló cirkulációval rendelkező rendszer kialakulása sem zárható ki az ország középső sávjában.

A legfőbb veszélyforrást ma a heves, szignifikáns kategóriát megközelítő, vagy azt kissé meghaladó szélrohamok jelentik.
A DCAPE és a DeltaThetaE paraméterek magas értékei főleg a Dunától keletre valószínűsítik ezen jelenségek megjelenését, egy jól szervezett, száraz légtömegre ráfutó bow echo esetén, a délután derekán, és annak második felében.
Az egymás után egy pont felett áthaladó zivatarok/rendszerek a villámárvíz lehetőségét is magukban hordozzák, főleg az ország középső sávjában.
A mai nap heves jégeső (2-4 cm) előfordulása sem zárható ki teljesen egy jól kifejlett szupercella vagy zivatarlánc esetén, a mérsékelt labilitás ellenére.
A Dunántúlon a délután folyamán akár tornádó is kialakulhat, amennyiben a már előzőleg átvonult zivatarok után az átnedvesedett, megnövekedett alacsonyszintű szélnyírással rendelkező légoszlopban még rendelkezésre áll megfelelő labilitás, és talajalapú konvekció ki tud alakulni.
Összefoglalva, az ország középső harmadában (Duna vonalának 100 km-es környezete) várhatóak a leghevesebb események. Az éjszaka folyamán további zivatarok kialakulása várható, főként az ország nyugati részén, de várhatóan ezek kevesebb heves eseménnyel járnak majd.

A bizonytalansági tényezők közül fontos azt megemlíteni, hogy a labilitás mértéke erősen kérdőjeles, amit CIN és a front előtti légtömeg száraz jellege még tovább erősít. Ez azt jelenti, hogy rosszabb forhatókönyv esetén inkább emelt konvekció fog lezajlani kevesebb heves eseménnyel, illetve a kialakult cellák mégsem lesznek annyira erősek, mint a fentebb leírt forgatókönyvben. Továbbá előfordulhat, hogy csak elszórtan fejlődnek ki zivatarok, és nagyobb, összefüggő zivatarrendszerek sem tudnak majd kialakulni.

Veszélyforrások:

- Szélvihar: az ország középső egyharmadában lehetséges heves szélvihar (>90 km/h), de akár szignifikáns (>120 km/h) szélroham kialakulása sem zárható ki
- Villámárvíz: nagy mennyiségű csapadék egy pont felett (lokálisan akár 40 mm felett)
- Jégeső: leginkább az ország középső 1/3-ában fordulhat elő (2-4 cm átmérővel)
- Tornádó: délután folyamán előfordulhat kis eséllyel

Készítette: Bondor "gbond" Gyula
/Viharvadászok Egyesülete/

Mezós tornádó?: 
mezós tornádó kis eséllyel várható - T1
Nem mezós tornádó?: 
Nem mezós tornádó nem várható - T0
Villám árvíz?: 
Várható
MKR?: 
Várható
Bow echo?: 
Várható
Szupercella?: 
Várható
Nagyméretű jég? (2-5cm): 
Várható
Szignifikáns jég? (>5cm): 
Nem várható
Szélvihar? (90-120km/h): 
Várható
Szignifikáns szélvihar? (>120km/h): 
Várható

Kapcsolat

Magyarországi Viharvadászok és Viharkárfelmérők Közhasznú Egyesülete

info@szupercella.hu

1139 Budapest, Fiastyúk utca 57. 3/3

Adószám (1% felajánláshoz)

18033108-1-41

Készítette

Viharvadászok Egyesülete
CodeOne.hu

Jogi tudnivalók

Az oldalon található minden tartalom (az oldal készítői és az oldali felhasználói által a weboldalon vagy a mobil applikációkon keresztül feltöltött szöveg, kép, videó, mérési eredmény, stb.) - kivéve ahol a feltüntetett információk ettől eltérnek - a Magyarországi Viharvadászok és Viharkárfelmérők Közhasznú Egyesületének tulajdonát képezi. Bármilyen nemű felhasználáshoz az Egyesület írásbeli hozzájárulása szükséges. A weboldal tartalmai szabadon hivatkozhatók a forrás feltüntetésével.

Támogatás, pályázat