Erős multicellás, esetleg szupercellás konvekció lehetősége Észak- és Kelet-Magyarországon

Fokozat: 
Érvényesség vége: 
csütörtök, június 4, 2020 - 21:00

Érvényesség: 2020.06.04. 06:00 – 2020.06.05 06:00 UTC

 

Összegzés:

Hazánk időjárását csütörtökön egyre inkább a Nyugat-Európa felett lévő magassági teknő előoldala és a hozzá kapcsolódó, talajszinten Németország felett mélyülő ciklon alakítja. A képződmény egyik alacsony nyomású hulláma már hazánkat is érinti, amely mentén az Északi-Középhegységen, illetve Észak-Alföldön keresztül Tiszántúlig bezárólag egy viszonylag stabil összeáramlási zóna képződik, így az említett területeken kedvező feltételek lesznek zivatarképződéshez. A növekvő labilitás mellett fokozatosan gyengülő szélnyírásra lehet számítani, de jó valószínűséggel a konvergencia területein lehet megfelelő átfedés szupercellás konvekcióhoz is, döntően azonban most az erős multicelláson lehet a hangsúly. A helyzet elsőszámú veszélyforrása, hogy az összeáramlás mentén termelődő cellák mozgása majdnem párhuzamos az összeáramlás tengelyével, így az egymás mögött termelődő zivatarok lokálisan okozhatnak arra hajlamos orografikus vagy városi környezet mellett villámárvizet. Nem zárható ki rendszerbe szerveződés és MKR kialakulása sem. Ezek mellett esetleges szupercellákban előfordulhat 2 cm-t meghaladó jégátmérő, 90 km/h-t meghaladó széllökés. 1-es fokozatú előrejelzés kiadását tartjuk indokoltnak.

Részletezés:

A tőlünk ÉNY-ra mélyülő ciklon következtében fokozatosan csökken a légnyomás, a sűrűsödő izobárvonalak is jelzik, hogy napközben egyre erősödő délnyugati széllel számolhatunk, amely átmenetileg szárazabb levegőt szállít a Dunántúl felé. Előterében viszont nedves légprofil és jól azonosítható konvergencia alakul ki. A ciklonhoz tartozó frontrendszer még távol nyugatra helyezkedik el, az Alpoktól délre alakuló ciklonközéppontnak köszönhetően hullámvetés kezdődik rajta, annak előterében pedig hazánkon keresztül azonosítható lesz egy szállítószalag profil. Az ország északkeleti felében jelentős 1000-1600 j/kg sbCAPE halmozódhat fel, amelynek a maximuma a Tiszántúlon, a Duna-Tisza köze északi részén át egészen a főváros tágabb környezetéig terjedhet. Már reggel, délelőtt indulhat a konvekció az említett területek nyugati szélén, majd kelet felé haladva fejlődhetnek és szerveződhetnek kisebb rendszerekbe. Az említett országrészekben napközben akár több hullámban is megindulhat a képződés, bizonyos térségekben így éjszakáig bezárólag több zivatarral is számolni lehet, akár MKR is kialakulhat.

A labilitás mértékét tekintve a szerdai dunántúlihoz képest több energia áll majd rendelkezésre és a szélnyírás gyengülő profiljából adódóan főleg a multicellákon lehet a hangsúly, viszont az ECMWF még éjféli futására támaszkodva a Tiszántúlra és Észak-Alföldre jellemzően rendkívül magas 0-3 km-es SREH (250-350 m/s2) áll rendelkezésre, így egyes helyeken a labilitás mértékével összevetve 10-13-mas szupercella kompozit paramétert is számol a modell. Ez egy elég erős jelzés arra vonatkozóan, hogy egyes cellák mezociklont tartalmazhatnak majd.  A friss 12 órás GFS ez utóbbit csak mérsékeltebb formában támogatja, ebben a tényezőben tehát van bizonytalanság.

Mindent összevetve a két modellen lévő értékek középútját nézve is intenzív zivatarokban előfordulhat 2 cm-t meghaladó jégátmérő és 90 km/h-t meghaladó kifutószél. A multicellás rendszereken kívül pedig előfordulhat szupercellás konvekció, de kérdéses, hogy mennyire tud majd fennállni izolált formában.

Jelenlegi modellfutások alapján úgy látszik, hogy a legtöbb esemény az Észak-Alföldön, illetve a Tiszántúlon valószínű.

Veszélyforrások:

Felhőszakadás, villámárvíz: megfelelő terepviszonyok mellett egy adott terület felett elhaladó zivatarcellák okozhatnak összességében jelentős mennyiségű csapadékot (30-40 mm felett)

Jégeső: főként a magas labilitásnak köszönhetően erős multicellás vagy szupercellás zivatarok környezetében előfordulhat 2 cm-t meghaladó jégátmérő

Intenzív, viharos kifutószelek: erős multicellás vagy szupercellás zivatarok környezetében előfordulhat 90 km/h-t meghaladó kifutószél

Mezociklonális/nem mezociklonális tuba, tornádó

 

 

Mezós tornádó?: 
mezós tornádó kis eséllyel várható - T1
Nem mezós tornádó?: 
Nem mezós tornádó kis eséllyel várható - T1
Villám árvíz?: 
Várható
MKR?: 
Várható
Bow echo?: 
Nem várható
Szupercella?: 
Várható
Nagyméretű jég? (2-5cm): 
Várható
Szignifikáns jég? (>5cm): 
Nem várható
Szélvihar? (90-120km/h): 
Várható
Szignifikáns szélvihar? (>120km/h): 
Nem várható

Kapcsolat

Magyarországi Viharvadászok és Viharkárfelmérők Közhasznú Egyesülete

info@szupercella.hu

1139 Budapest, Fiastyúk utca 57. 3/3

Adószám (1% felajánláshoz)

18033108-1-41

Készítette

Viharvadászok Egyesülete
CodeOne.hu

Jogi tudnivalók

Az oldalon található minden tartalom (az oldal készítői és az oldali felhasználói által a weboldalon vagy a mobil applikációkon keresztül feltöltött szöveg, kép, videó, mérési eredmény, stb.) - kivéve ahol a feltüntetett információk ettől eltérnek - a Magyarországi Viharvadászok és Viharkárfelmérők Közhasznú Egyesületének tulajdonát képezi. Bármilyen nemű felhasználáshoz az Egyesület írásbeli hozzájárulása szükséges. A weboldal tartalmai szabadon hivatkozhatók a forrás feltüntetésével.

Támogatás, pályázat