Északkeleti konvekció esetleges szupercellákkal, heves eseményekkel

Fokozat: 
Érvényesség vége: 
péntek, augusztus 2, 2019 - 06:00

Összegzés:

Hazánk időjárását a szerdán éjszaka érkező gyenge hidegfront - Duna vonalában történő - megtorpanását (feloszlását) követően a keleti országrészben megragadó meleg, labilis légprofil és az északnyugatról érkező, átmenetileg szárazabb és pár fokkal hidegebb levegő kölcsönhatása alakítja majd csütörtökön. A döntően északnyugativá váló áramlásnak köszönhetően egy összeáramlás ad esélyt a labilis légtömegen belüli zivatarok kialakulásához északkeleten, amelyek eleinte egycellás, gyenge multicellás, a nap előrehaladtával viszont döntően szupercellás konvekcióval jelentkezhetnek majd. Zivatarokhoz, szupercellákhoz köthető heves eseményekre (2-5 cm jégátmérő, 90 km/h-t meghaladó kifutószelek, microburst-ök, villámárvíz) elsősorban északkeleten lehet számítani. A regionális területi lefedettségnek köszönhetően így 1-es konvektív előrejelzés kiadását tartom indokoltnak.

 

Részletezve:

A nagyobb időjárási modellek egyetértenek abban, hogy a Dunától keletre lévő területeken jelentős labilitás halmozódik fel már a késő délelőtti órákra. Az ECMWF-en magasabb (1500-2000 j/kg), a GFS-en valamivel alacsonyabb (1000-1500 j/kg)  CAPE értékekkel. Zivatarok kialakulásához ennek ellenére elsősorban északkeleten vannak megfelelő paraméterek, részben a térségben elhelyezkedő - Tátra által generált - összeáramlás mentén. Kis eséllyel ettől nyugatabbra is előfordulhatnak, az északnyugatról egyre határozottabbá váló (átmeneti) kiszáradásnak köszönhetően viszont elég minimálisra csökken az esélyük. A konvekcióhoz köthető heves eseményeket jelenleg nem csak a magas labilitás értékek támogatják, hanem egyrészt az északra elhelyezkedő teknő peremén húzódó futóáramlás közelsége is, ami az északkeleti országrészt kitöltő labilis légtömeg felé helyeződik délutánra, másrészt a már említett északnyugatról érkező kiszáradás keveredése a konvekcióra alkalmas légtömegekkel is ezek esélyét növeli. A szerdaihoz képest tehát kevesebb nedvesség áll majd rendelkezésre, így valószínűleg kevesebb számban lesznek zivatarok, amiknek a kialakításában most nagy szerepe lehet az orográfiának, illetve a konvergencia nyujtotta emelésnek. A már említett futóáramlásnak köszönhetően a labilitással megfelelő átfedésben 15-22,5 m/s 0-6 km-es szélnyírás értékekkel számolnak a modellek délutánra, amik határozott esélyt adnak szupercellás konvekcióra. Az északnyugatról érkező szárazabb légtömeg nedvesség-konvergenciához képesti közvetlen közelsége pedig azt eredményezheti, hogy a konvergencia mentén kialakuló cellákba könnyedén bejuthat a közvetlen közelben lévő száraz légtömegből, okozva ezzel a zivatarfelhőkben olyan folyamatokat, amik növelik a heves kifutószelek és nagyméretű jég kialakulásának esélyét. Már a CAPE mennyisége és a jégnövekedési zónában lévő eloszlása önmagában is elegendő lehetne 2 cm feletti jégátmérőhöz, viszont a szélnyírásnak köszönhetően a keletkező jégszemek, főleg szupercellás zivatarok környezetében eleve a feláramlástól élesen elkülönülve indulhatnak meg, így elméletileg okozhatnak akár 2-4 cm körüli jégátmérőt, akár még szignifikáns méretet megközelítő jégeső sem kizárható, amennyiben realizálódni tudnak a modelleken látható (főleg ECMWF) labilitás értékek. A heves kifutószelek, nedves microburstok (90-120 km/h feletti szélrohamok) lehetőségét pedig a száraz levegő közvetlen közelségének köszönhetően megnövekedett ezzel kapcsolatos paraméterek jelzik: 20-24 fokra növekő delta Theta-E, illetve a a főként GFS-en magas DCAPE értékek kialakulásuk esélyét erősítik. Kihullható víz tekintetében az utóbbi napokban megszokotthoz képest kicsit gyengébben állunk, viszont az összeáramlás vonalára párhuzamos átlagszél vektor miatt, illetve arra való tekintettel, hogy ezek érintik az Északi-Középhegység területeit, így esetleges villámárvíz esélye sem kizárható.

 

Veszélyforrások:

- villámárvíz: arra alkalmas terepviszonyok mellett, köszönhetően az összeáramlás vonalára merőleges átlagszél vektornak

- jégeső: 2-5 cm körüli jégátmérővel (magas CAPE + jelentős szélnyírás, szupercellás konvekció, alacsony és középszintű kiszáradás a zivatarfelhők közelében)

- heves kifutószelek, nedves microburst-ök: 90-120 km/h körüli szélrohamok lehetősége

- tuba, tornádó: a szerdaihoz képest a nedvesség konvergencia vonalában alacsonyabb felhőalapra lehet számítani, viszont az alacsonyszintű helikalitási viszonyok miatt valószínűleg nem lesznek, de a szerdaihoz képest kicsit jobbak a feltételei

Mezós tornádó?: 
mezós tornádó kis eséllyel várható - T1
Nem mezós tornádó?: 
Nem mezós tornádó kis eséllyel várható - T1
Villám árvíz?: 
Várható
MKR?: 
Nem várható
Bow echo?: 
Nem várható
Szupercella?: 
Várható
Nagyméretű jég? (2-5cm): 
Várható
Szignifikáns jég? (>5cm): 
Nem várható
Szélvihar? (90-120km/h): 
Várható
Szignifikáns szélvihar? (>120km/h): 
Nem várható

Kapcsolat

Magyarországi Viharvadászok és Viharkárfelmérők Közhasznú Egyesülete

info@szupercella.hu

1139 Budapest, Fiastyúk utca 57. 3/3

Adószám (1% felajánláshoz)

18033108-1-41

Készítette

Viharvadászok Egyesülete
CodeOne.hu

Jogi tudnivalók

Az oldalon található minden tartalom (az oldal készítői és az oldali felhasználói által a weboldalon vagy a mobil applikációkon keresztül feltöltött szöveg, kép, videó, mérési eredmény, stb.) - kivéve ahol a feltüntetett információk ettől eltérnek - a Magyarországi Viharvadászok és Viharkárfelmérők Közhasznú Egyesületének tulajdonát képezi. Bármilyen nemű felhasználáshoz az Egyesület írásbeli hozzájárulása szükséges. A weboldal tartalmai szabadon hivatkozhatók a forrás feltüntetésével.

Támogatás, pályázat