Felhőszakadásos vasárnap

Fokozat: 
Érvényesség vége: 
vasárnap, június 14, 2020 - 23:59

Ma (vasárnap) a korábbi napoknál több helyen számíthatunk zivatarok kialakulására, melyeket helyenként heves események (2 cm-t elérő vagy meghaladó jégméret, 90 km/h-t elérő vagy meghaladó széllökés) kísérhetnek, illetve kiemelt esélye van heves felhőszakadások (rövid idő alatt akár 40-50 mm-t elérő vagy meghaladó csapadék), ez által lokálisan villámárvizek kialakulásának. Mindezek miatt 1-es kategóriájú előrejelzést adunk ki.

Részletezve:

Magyarország időjárását egy tőlünk kissé keletre elhelyezkedő ciklonális mező, egy délnyugatra örvénylő hidegcsepp, valamint egy észak felől érkező gyenge hidegfront határozza meg a mai nap folyamán. Ezek közös áramlási rendszerében kelet-északkelet felől éjszaka nedvesebb légtömeg érkezett az ország fölé. Az említett front hatására alacsonyszinten előbb a Dunántúlon, majd egyre több helyen északiasra fordul a szél, és az északnyugati csücsökben az alsóbb szinteken délután már kissé stabilizálódni kezd a légkör, de a magasban még ott is labilis marad a levegő. Másutt jelentős, általában 1000-2500 J/kg közötti talajalapú labilitás (SBCAPE) halmozódik fel a déli, kora délutáni órákra, a legtöbb az ország középső és keleti területein. A hidegörvény és az alul beforduló szél összhatásaként a Dunántúl nyugati felén valamivel magasabb, 12-15 m/s körüli szélnyírás várható, míg keleten 10 m/s alatt marad a nyírás.

Zivatarokra délelőtt még csak helyenként (és a Dunántúlon inkább emelt konvekciós jelleggel) számíthatunk, majd a déli óráktól egyre többfelé pattannak ki. A legtöbb zivatar az ország középső, széles sávjában valószínű, ahol a front északnyugati és északkeleti ágának találkozásaként tartós konvergencia lehet jelen. A nagy labilitás okán különösen ezeken a tájakon van esély heves zivatarra, és mivel ezeken a tájakon lesz a leglassabb a cellaáthelyeződés (a Duna környezetében szinte áramlásmentes lesz a légkör), így elsősorban ezeken a tájakon várhatóak jelentős felhőszakadások is. Ez utóbbiak azonban kisebb területi lefedettséggel szinte bárhol kialakulhatnak majd (legkisebb eséllyel az északnyugati csücsökben és a Dunántúl déli határvidékén), ugyanis a kihullható víz országosan magas, sokfelé 30 mm feletti lesz, sőt, helyenként a 40 mm-t is eléri. A nagyobb szélnyírás okán a Dunántúlon esély nyílik szervezettebb, de várhatóan rövidebb életű multicellás tömbök létrejöttére is, bár a hidegörvény és a hidegfront miatt fellépő változatos irányú és gyenge áramlási viszonyok miatt jól fejlett mezoléptékű konvektív rendszer(ek) kialakulása nem valószínű. Megjegyzendő, hogy amennyiben a GFS által várt kissé magasabb és tartósabb (az esti órákig 15 m/s körüli) szélnyírás realizálódik, úgy a nyugati, délnyugati határszélen egy-egy - legalább marginális - szupercella kialakulását vagy besodródását sem lehet kizárni, ám az ECMWF a délutáni órákban már lecsökkenti a nyírás mértékét ezeken a területeken.

A zivatarok az esti óráktól fokozatosan elcsendesednek, az éjszaka második felében már csak néhol lehet villámtevékenység, és veszélyes jelenség (elsősorban felhőszakadás) kialakulásának minimálissá válik az esélye.

Veszélyes jelenségek:

- felhőszakadás, villámárvíz: több helyen is előfordulhat lokális jelleggel, legnagyobb számban várhatóan az ország középső, széles sávjában

- nagy méretű jég, szélvihar: elsősorban az ország középső és kelti részén fordulhat elő helyenként

- szupercella: a nyugati, délnyugati határvidéken nem zárható ki

- nem mezociklonális tuba, tornádó: mivel jelentősebb örvényesség nem lesz hazánk felett, így az esélye viszonylag kevés, de a tartós konvergenciák mentén fejlődő cellákban nem zárható ki teljesen egy-egy megjelenése

Summary: 

We issued a Category 1 forecast as we waiting numerous thunderstorm across the county which can produce flash floods, isolated large hail and windstorm.

Mezós tornádó?: 
mezós tornádó nem várható - T0
Nem mezós tornádó?: 
Nem mezós tornádó kis eséllyel várható - T1
Villám árvíz?: 
Várható
MKR?: 
Nem várható
Bow echo?: 
Nem várható
Szupercella?: 
Várható
Nagyméretű jég? (2-5cm): 
Várható
Szignifikáns jég? (>5cm): 
Nem várható
Szélvihar? (90-120km/h): 
Várható
Szignifikáns szélvihar? (>120km/h): 
Nem várható

Kapcsolat

Magyarországi Viharvadászok és Viharkárfelmérők Közhasznú Egyesülete

info@szupercella.hu

1139 Budapest, Fiastyúk utca 57. 3/3

Adószám (1% felajánláshoz)

18033108-1-41

Készítette

Viharvadászok Egyesülete
CodeOne.hu

Jogi tudnivalók

Az oldalon található minden tartalom (az oldal készítői és az oldali felhasználói által a weboldalon vagy a mobil applikációkon keresztül feltöltött szöveg, kép, videó, mérési eredmény, stb.) - kivéve ahol a feltüntetett információk ettől eltérnek - a Magyarországi Viharvadászok és Viharkárfelmérők Közhasznú Egyesületének tulajdonát képezi. Bármilyen nemű felhasználáshoz az Egyesület írásbeli hozzájárulása szükséges. A weboldal tartalmai szabadon hivatkozhatók a forrás feltüntetésével.

Támogatás, pályázat