Frontrendszer esetleges heves eseményekkel

Fokozat: 
Érvényesség vége: 
vasárnap, október 22, 2023 - 08:00

 

Szinoptikus helyzet:

Európa időjárását keleti típusú blocking makroszinoptikus helyzet határozza meg. Ez annyit jelent, hogy a skandináv térségben anticiklon blokkolja a nyugati áramlást. Az említett anticiklon peremén az észak-atlanti térségben keletkező ciklonok délebbi pályára kényszerülve haladnak a kontinens belseje felé és okoznak változékony, hűvös és csapadékos időjárást Nyugat-Európában, miközben Közép-, Kelet-Európára az így kialakult hosszúhullámú teknő és a hozzá talajszinten kötődő ciklon- és frontrendszerek előoldalán az évszakos átlaghoz képest jóval melegebb és nedves levegő érkezik D-DNY-i irányból egy masszív meleg nedves szállítószalagon. Péntekről szombatra virradóan a ciklonrendszerhez tartozó hullámzó frontrendszer megközelíti nyugati határainkat, szombat napközben pedig lassan araszol kelet felé, majd vasárnap délutánig átvonul felettünk

Időjárási összegzés:

Az összetett folyamatoknak köszönhetően szombaton hajnalban elsősorban a Dunántúl nyugati felében és délnyugaton, szombat napközben már a Kelet-Dunántúlon és a Duna-Tisza közén is növekedhet a zivatarok kialakulási esélye. Legkésőbb vasárnap reggelig a keleti országrészben is előfordulhatnak. Mind a front előterében húzódó szállítószalagon és a frontzónán is alkalmasak lehetnek a feltételek, azonban az erős nagytérségi emelési tényezők és bőséges nedvesség kombinációjának köszönhetően félő, hogy túlnyomó többségben csapadékrendszerbe ágyazott formában lehetnek jelen. Szombat hajnalban délnyugaton, később napközben a felhőzet szakadozottságától függően a déli-délnyugati megyékben, kisebb eséllyel az ország középső harmadában izolált formában is jelen lehetnek intenzívebb gócok, melyek között előfordulhatnak szupercellák, amik a felettünk húzódó masszív délnyugati futóáramlásnak köszönhetően akár bow echo reflktivitást is felvehetnek. Intenzívebb gócok környezetében a fő veszélyforrás elsősorban a 90 km/h-t meghaladó kifutószél lehet, másodsorban felhőszakadás, végül pedig a 2 cm körüli jégeső. Mivel az optimista modellkimenetek alapján sem látszik kiugró mennyiségű talajalapú labilitás felhalmozódása, a napközbeni felhőzet alakulása inkább a túlnyomórészt felhős, borult felé billenhet, így az időjárási helyzet csak épphogy elcsípi az 1-es előrejelzési kategóriát.

Részletezés:

Szombaton a legoptimistább modellfutások alapján is maximum 200-400 j/kg talajalapú sbCAPE halmozódhat fel napközben, a modellek többsége ennek azonban töredékét várja. A MUCAPE értékeket nézve az ECMWF vár kiugróbb energiát 600-800 j/kg közé szombat hajnaltól, vasárnapra virradó éjszakáig bezárólag elsősorban a délnyugati-déli megyéken át haladva, amely arra enged következtetni, hogy emelt konvekció dolgozhat az éjszakai órákban, illetve napközben is, ha nem lesz elegendő besugárzás a talajalapú labilitás növekedéséhez. Ettől valamivel alacsonyabb MUCAPE értékek az ország középső harmadára is kiterjednek nagyjából az optimális nedvességi viszonyokkal megfelelő átfedésben. A többi modellen MUCAPE tekintetében is mérsékeltebb energia jelenik meg.

Az esetleges zivatarok fejlődésére és struktúrájára a következő tényezők lehetnek hatással:

  • a front előterében húzódó meleg, nedves szállítószalagon, illetve a front vonalán az optimális nedvességi viszonyok és a nagytérségi emelési tényezők metszetén erőteljesebb felhőképződés és csapadékképződés lehet jelen. Ezek erőssége nagyban befolyásolhatja napközben a talajalapú labilitás mértékét, így közvetlen hatással lesz a kialakuló zivatarok intenzitására, illetve arra, hogy milyen hosszú ideig fejlődhetnek izoláltan
  • a labilis területtel átfedésben a felettünk húzódó futóáramlásoknak köszönhetően 12,5-20 m/s 0-6 km-es szélnyírás várható a magasabb értékekkel a déli megyéinkben, amely szupercellás konvekció lehetőségét vetíti előre, illetve egyes cellák bow echo reflektivitási formát is felvehetnek

Heves kísérőjelenségek kialakulása szempontjából a legtöbb paraméter nem üti meg az elégséges szintet: nincs kifejezetten magas, sőt egyes scenáriók alapján kifejezetten alacsony lehet a labilitás, bőséges nedvességi viszonyok/részleges kiszáradás hiányzik felhőalap alatt vagy éppen középszinten, alacsony DCAPE és delta Theta-E értékeket várnak a modellek.

A felettünk lévő masszív DNY-i irányú futóáramlás intenzív cellák leáramlásában történő lekeveredése okozhat csak helyenként heves kritériumokat elérő kifutószelet, amelyek meghaladhatják akár a 90 km/h erősséget.

Szombatról vasárnapra virradóra, ahogy a frontzóna meglódul kelet felé kis eséllyel egy MKR is kialakulhat, amely az ország középső harmadában mozog majd délnyugatról északkelet felé.

Mezós tornádó?: 
mezós tornádó nem várható - T0
Nem mezós tornádó?: 
Nem mezós tornádó nem várható - T0
Villám árvíz?: 
Várható
MKR?: 
Várható
Bow echo?: 
Várható
Szupercella?: 
Várható
Nagyméretű jég? (2-5cm): 
Várható
Szignifikáns jég? (>5cm): 
Nem várható
Szélvihar? (90-120km/h): 
Várható
Szignifikáns szélvihar? (>120km/h): 
Nem várható

Kapcsolat

Magyarországi Viharvadászok és Viharkárfelmérők Közhasznú Egyesülete

info@szupercella.hu

1139 Budapest, Fiastyúk utca 57. 3/3

Adószám (1% felajánláshoz)

18033108-1-41

Készítette

Viharvadászok Egyesülete
CodeOne.hu

Jogi tudnivalók

Az oldalon található minden tartalom (az oldal készítői és az oldali felhasználói által a weboldalon vagy a mobil applikációkon keresztül feltöltött szöveg, kép, videó, mérési eredmény, stb.) - kivéve ahol a feltüntetett információk ettől eltérnek - a Magyarországi Viharvadászok és Viharkárfelmérők Közhasznú Egyesületének tulajdonát képezi. Bármilyen nemű felhasználáshoz az Egyesület írásbeli hozzájárulása szükséges. A weboldal tartalmai szabadon hivatkozhatók a forrás feltüntetésével.

Támogatás, pályázat