Halvány esély szupercellára marginális nedvességi viszonyok között

Fokozat: 
Érvényesség vége: 
vasárnap, április 29, 2018 - 08:00

Összefoglalás: Hazánk időjárását, a tegnapi naphoz hasonlóan, egy, a térségünk felett elhelyezkedő, illetve fokozatosan keletre vonuló anticiklon határozza meg. A rendszer átvonulását követően azonban egyre labilisabb, ám kezdetben még igen száraz légtömegek érkeznek országunk területe fölé. A késő délutáni, esti óráktól kezdődően azonban némi nedvesség advektálódik, amely hatására az ország délnyugati, déli, tágabb értelemben a Duna-Tisza közi területein szupercellás konvekcióra is esély mutatkozhat. A nap legfőbb veszélyforrása is ezen jelenségekhez, illetve a rendkívül száraz profilhoz köthetően a nagy szemű jég (2 cm átmérőt elérő, vagy azt meghaladó), illetve a heves szélvihar (>90 km/h) jelenthetik. A helyzet azonban nagyon erős bizonytalansággal terhelt, legfőképp a gyér nedvességi viszonyoknak köszönhetően. A helyzet mindezek figyelembevételével egy 0-s fokozatot érdemel.

Részletezés: Hazánk időjárását, a már fentiekben tárgyalt magasnyomású képződmény határozza meg, s hatására rendkívül száraz levegő az uralkodó. A rendszer keletre helyeződésével, s annak hátoldalán a déliás áramlatoknak köszönhetően a késő délutáni, esti órákban egyre nedvesebb levegő advektálódik alsó- és középtroposzférikus szinten. A légkör alsó részein 925 és 850 hPa-on ezzel egyidejűleg melegadvekció figyelhető meg (kiegészülve az erős besugárzással), s az így kialakuló hőkontraszt, a magasabb szintekkel összemérve egyre labilisabb légállapotot idéz elő (GFS 1600 J/kg-os CAPE érték, ECMWF valamivel visszafogottabb, 1250 J/kg-os értékek). Az említett instabil légrétegződés a vajdasági, illetve az ország déli, délnyugati és középső területein kerülhet megfelelő átfedésbe az elégségesnek bizonyuló (12,5-15 m/s) 0-6 km-es szélnyírási értékekkel, s ezáltal esélyt teremtve közepesen szervezett multicellás, de akár szupercellás konvekciónak. A megfelelő emelést a késő délutáni, kora esti órákban kiépülő nedvesség konvergenciavonal támogathatja.
A száraz, illetve marginálisan nedves légprofilnak köszönhetően, ha kialakul 1-1 zivatar/szupercella, azok környezetében könnyen dowburst, azaz légzuhatag is megjelenhet, amelyet az igen magas Delta ThetaE értékek (az ország déli, középső területein 18-20 fok) is mutatnak mindkét globálmodell esetében (GFS, ECMWF). Emellett fontos megemlíteni, hogy száraz profilból kifolyólag a nagyobb méretű (2 cm átmérőt elérő, vagy esetleg meghaladó) jégesőre is esély mutatkozhat.
A helyzet azonban jelentős bizonytalansággal terhelt. A száraz légkör mindig kétélű fegyver, könnyen teljes kudarcba fullaszthatja a napot. A kora esti órákban érkező nedvesség is inkább csak középszinten jelenik meg, alacsony szinten csak a későbbi órákban. Kérdéses, hogy a modellek által várt konvektív hasznosítható potenciális energiából és nedvesség advektálódásból mennyi fog ténylegesen realizálódni. 
 

Mezós tornádó?: 
mezós tornádó nem várható - T0
Nem mezós tornádó?: 
Nem mezós tornádó nem várható - T0
Villám árvíz?: 
Nem várható
MKR?: 
Nem várható
Bow echo?: 
Nem várható
Szupercella?: 
Várható
Nagyméretű jég? (2-5cm): 
Várható
Szignifikáns jég? (>5cm): 
Nem várható
Szélvihar? (90-120km/h): 
Várható
Szignifikáns szélvihar? (>120km/h): 
Nem várható

Kapcsolat

Magyarországi Viharvadászok és Viharkárfelmérők Közhasznú Egyesülete

info@szupercella.hu

1139 Budapest, Fiastyúk utca 57. 3/3

Adószám (1% felajánláshoz)

18033108-1-41

Készítette

Viharvadászok Egyesülete
CodeOne.hu

Jogi tudnivalók

Az oldalon található minden tartalom (az oldal készítői és az oldali felhasználói által a weboldalon vagy a mobil applikációkon keresztül feltöltött szöveg, kép, videó, mérési eredmény, stb.) - kivéve ahol a feltüntetett információk ettől eltérnek - a Magyarországi Viharvadászok és Viharkárfelmérők Közhasznú Egyesületének tulajdonát képezi. Bármilyen nemű felhasználáshoz az Egyesület írásbeli hozzájárulása szükséges. A weboldal tartalmai szabadon hivatkozhatók a forrás feltüntetésével.

Támogatás, pályázat