Hétfői hidegfront szignifikáns szélvihar lehetőségével

Fokozat: 
Érvényesség vége: 
kedd, június 30, 2020 - 08:00

Áttekintés, összefoglalás

Hazánk időjárását egy, a Brit szigetek térségében örvénylő ciklon és annak áramlási rendszere határozza meg. Eleinte még dél-délnyugat felől meleg levegő helyeződik országunk fölé, majd a déli óráktól kezdve elér minket nyugat felől a ciklonhoz kapcsolódó hidegfront, amely a konvektív események fő okozója lesz. A legnagyobb veszélyforrást a szélviharok jelentik a zivatarvonalak kísérőjelenségeként (80-100 km/h, de lokálisan 100-120 km/h, és afeletti széllökések is előfordulhatnak), de emellett a zivatarokban kialakulhat heves jégeső is (2-4 cm), valamint a villámárvíz lehetőségét sem lehet kizárni, főként a hegyvidéki területeken. A délnyugati határainkhoz közel mezociklonális tornádó is kialakulhat kis eséllyel.

Részletezés, elemzés

A hidegfront már a késő délelőtti órákban megközelíti az északnyugati határainkat. Talajszinten a Kisalföldön már jelenleg is északnyugati szél fúj, amely arrafelé stabilizálja a légkört valamelyest. Eleinte még száraz lesz a légoszlop, de a kora délutáni óráktól kezdve egyre több nedvesség áll majd rendelkezésre. Első körben a Dunántúl középső és délnyugati részén várható zivatarok kialakulása, majd várhatóan a front előre haladtával főként a mentén egyre több helyen robbanhatnak be zivatarok, amelyek később vonalas rendszerré is szerveződnek nagy eséllyel. Ezt támogatja több kényszerfeltétel is, a front előterében alacsonyszintű konvergencia jelenik meg, de középszinten erőteljes örvényesség-advekció is várható, amely támogatni fogja a zivatarrendszerek kialakulását. Legnagyobb eséllyel az ország középső és déli részén állhatnak össze MKR-ré a zivatarok, de nem kizárt estefelé egy második MKR kiépülése sem az Észak-Alföldön, valamint az Északi-középhegység térségében. Délután a front előtt is kialakulhat 1-2 izolált zivatar a keleti országrészben, de alapvetően nem ez lesz a jellemző.

A labilitás közepes-magas értéket vesz fel (a front mentén 1200-1800 J/kg, de az előtt 2500 J/kg körüli értékek is várhatóak, ebben a GFS és az ECMWF is egyetért.) A magas labilitású és a magas szélnyírású (> 15 m/s) terület kis területen, egy keskeny sávban metszi egymást a front mentén (a GFS esetén keskenyebb az említett sáv, az ECMWF esetén vastagabb). Egyetlen kivételt ez alól a Dunántúl délnyugati (majd később a déli része) jelenti, ahol ezáltal nagyobb eséllyel alakulhatnak ki szupercellák - a front ezen szakasza kisebb hullámot vet, így helikálisabb áramlás tud kialakulni (250-400 m2/s2 SREH is előfordulhat).

A heves légzuhatagok, kifutószelek kialakulását több tényező is támogatja: a DCAPE 800 J/kg felett várható a front előtt, és a Delta Theta-e is igen magas értékeket vesz fel. Erre jön rá a zivatarok vonalas jellege is, amelyből bow echo is formálódhat, és egyes szupercellák a vonalon belül is lehetnek bow-echo-s szerkezetűek.
A jégnövekedési zónában jelentős labilizás halmozódik fel (> 700 J/kg), így heves jégeső lehetősége sem zárható ki. Igaz ez főként a front mentén kialakuló szupercellákra, de a front előtt kialakuló zivatarok is produlálhatnak 3-4 cm átmérőjű jégesőt.
A délnyugati határ közelében a tornádó sem zárható ki teljesen (SCP és STP paraméterek is magas értékeket vesznek fel), itt több tényező is egybevág, viszont a hideg levegő gyors előre nyomulása nem kedvező e szempontból, habár az LCL elég alacsony lesz a délután második felében.
A front mentén magas kihullható vízmennyiség várható (39-42 mm), amely intenzív felhőszakadásokat is eredményezhet, valamint villámárvizet is előidézhet, főként a hegyvidéki területeken.

A jelen előrelezésben a legnagyobb bizonytalansági faktort az előrenyomuló, előresiető hideg levegő rejti, nem tudni, hogy az mennyire fogja alávágni a labilitást (megnövekszik a CIN idejekorán). A roszabb forgatókönyv megvalósulása esetén kevésbé heves cellák, illetve emelt konvekciós zivatarok alakulhatnak ki.

Veszélyforrások:
- Szélvihar: főként a zivatarvonalakhoz köthetően, valamint lokálisan, a vonalakhoz kapcsolódó szupercellákban a széllökések elérhetik a 100-120 km/h-át, és meg is haladhatják azt
- Villámárvíz: elsősorban az Északi-középhegység területén
- Jégeső: előfordulhat szupercellákban a front mentén, de az ország keleti felén is izolált cellákban (2-4 cm átmérővel)
- Tornádó: a délnyugati határ közelében kis eséllyel előfordulhat mezociklonális tornádó

Summary: 

We issued Category 2 mainly because of the possibility of severe and locally significant wind gusts (100-120 km/h and over), and flash flood (especially in mountainous areas) and severe hail (2-4 cm).

 

Mezós tornádó?: 
mezós tornádó kis eséllyel várható - T1
Nem mezós tornádó?: 
Nem mezós tornádó nem várható - T0
Villám árvíz?: 
Várható
MKR?: 
Várható
Bow echo?: 
Várható
Szupercella?: 
Várható
Nagyméretű jég? (2-5cm): 
Várható
Szignifikáns jég? (>5cm): 
Nem várható
Szélvihar? (90-120km/h): 
Várható
Szignifikáns szélvihar? (>120km/h): 
Várható

Kapcsolat

Magyarországi Viharvadászok és Viharkárfelmérők Közhasznú Egyesülete

info@szupercella.hu

1139 Budapest, Fiastyúk utca 57. 3/3

Adószám (1% felajánláshoz)

18033108-1-41

Készítette

Viharvadászok Egyesülete
CodeOne.hu

Jogi tudnivalók

Az oldalon található minden tartalom (az oldal készítői és az oldali felhasználói által a weboldalon vagy a mobil applikációkon keresztül feltöltött szöveg, kép, videó, mérési eredmény, stb.) - kivéve ahol a feltüntetett információk ettől eltérnek - a Magyarországi Viharvadászok és Viharkárfelmérők Közhasznú Egyesületének tulajdonát képezi. Bármilyen nemű felhasználáshoz az Egyesület írásbeli hozzájárulása szükséges. A weboldal tartalmai szabadon hivatkozhatók a forrás feltüntetésével.

Támogatás, pályázat