Heves zivatarok és esetleges szupercellák jégesővel

Fokozat: 
Érvényesség vége: 
szombat, június 9, 2018 - 08:00

Áttekintés, összefoglalás

Hazánk irányába délnyugat felől egy gyenge ciklon közeledik, amelynek előterében melegebb levegő áramlik országunk fölé. Ez a légtömeg meglehetősen labilis, ami kedvez a zivatarok kialakulásának, és ezek közül egy-kettő heves eseményekkel is járhat. Várhatóan a legfőbb veszélyforrást a heves jégeső jelenti majd a mai nap folyamán, másodsorban pedig a zivatarokat heves kifutószelek is kísérhetik.

Részletezés, elemzés

A zivatarok számára viszonylag magas labilitási energia áll rendelkezésre. Az sbCAPE értéke 2000-4000 J/kg között változik a GFS szerint, délen illetve Horvátországban veszi fel a legmagasabb értékeket (Az ECMWF szerint csak 3000 J/kg környékén tetőzik, és picit más lesz az értékek eloszlása). A szélnyírás viszont nem fest olyan jó képet, mint a labilitás: a kritikus 15 m/s értéket csak az ország keleti részén, a Tiszántúlon, valamint ÉK-en közelíti meg, illetve haladja meg. Ezen kívül a szupercellákhoz szükséges szélnyírás leginkább Horvátországban állhat fent, és a kedvező terület csak estefelé illetve az éjszaka folyamán közelíti meg az országhatárt. (Az ECMWF szerint magasabb szélnyírás értékek várhatóak DNY-on, 15 m/s a déli órákban.) A nedvesség kezdetben az ország északi és északkeleti felén lesz megfelelő zivatarok kialakulásához, leginkább a déli és a kora délutáni órákban, majd estefelé a DNY-i országrészben újra növekszik.

A legnagyobb veszélyt a Horvátországban kialakuló, és besodródó szupercellák jelentik majd estefelé, amelyek heves eseményeket is okozhatnak. Emellett kis valószínűséggel az országon belül, főként DNY-on is kialakulhatnak zivatarok izolált jelleggel 18 UTC-hez közeledve, de ezek maximum átmeneti/hibrid szupercellás jegyeket hordozhatnak magukkal (12.5 m/s körüli szélnyírásban).
Éjfélhez közeledve, éjszaka pedig egyre több helyen alakulhat ki zivatar országon belül is (ezzel öszhangban a nedvesség konvergencia egyre kifejezettebbé válik nagyobb területen), illetve DNY felől egy kiterjedt zivatarrendszer, MKR érkezése/összeállása is valószínűsíthető, amely kiterjedt csapadékot és szélvihart is okozhat.
A másik kiemelendő terület ÉK, ahol kialakulhatnak szupercellák késő délután, illetve estéhez közeledve, de ennek az esélye (a DNY-i izolált cellák kialakulásához hasonlóan) alacsonynak mondható. Ezek a cellák gyorsan ki is sodródnak majd az országból.

A heves eseményeket tekintve mindenképpen ki kell emelni a heves jégesőt, amely multicellás zivatarokban is elérheti ill. meghaladhatja a 2 cm-es jégátmérőt (akár 3-4 cm). Ezen kívül szupercellákban előfordulhat akár szignifikáns kategóriát elérő jég is (5 cm-nél nagyobb jégszemek).A kialakuló izolált cellák a relatíve száraz légrétegződés miatt produkálhatnak heves kifutószelet is.

Veszélyforrások:
- Jégeső: előfordulhat 3-4 cm átmérőjű jégeső, szupercellákban az 5 cm-t is meghaladhatja a jégátmérő
- Szélvihar: a zivataros kifutószelek elérhetik a heves kategóriát

Summary: 

We issued Category 1 mainly because of the possibility of severe hail (and marginally, significant hail over 5 cm diameter, especially in supercells), and severe wind gusts (>90 km/h).

Mezós tornádó?: 
mezós tornádó nem várható - T0
Nem mezós tornádó?: 
Nem mezós tornádó kis eséllyel várható - T1
Villám árvíz?: 
Nem várható
MKR?: 
Várható
Bow echo?: 
Nem várható
Szupercella?: 
Várható
Nagyméretű jég? (2-5cm): 
Várható
Szignifikáns jég? (>5cm): 
Várható
Szélvihar? (90-120km/h): 
Várható
Szignifikáns szélvihar? (>120km/h): 
Nem várható

Kapcsolat

Magyarországi Viharvadászok és Viharkárfelmérők Közhasznú Egyesülete

info@szupercella.hu

1139 Budapest, Fiastyúk utca 57. 3/3

Adószám (1% felajánláshoz)

18033108-1-41

Készítette

Viharvadászok Egyesülete
CodeOne.hu

Jogi tudnivalók

Az oldalon található minden tartalom (az oldal készítői és az oldali felhasználói által a weboldalon vagy a mobil applikációkon keresztül feltöltött szöveg, kép, videó, mérési eredmény, stb.) - kivéve ahol a feltüntetett információk ettől eltérnek - a Magyarországi Viharvadászok és Viharkárfelmérők Közhasznú Egyesületének tulajdonát képezi. Bármilyen nemű felhasználáshoz az Egyesület írásbeli hozzájárulása szükséges. A weboldal tartalmai szabadon hivatkozhatók a forrás feltüntetésével.

Támogatás, pályázat