Hidegfront esetleges szupercellákkal

Fokozat: 
Érvényesség vége: 
vasárnap, április 19, 2020 - 20:00

Az elmúlt napokban tőlünk északra hullámzó hidegfront ma eléri hazánkat, és a délutáni órákban át is vonul felettünk. Előterében még enyhe és egyre nedvesebb, labilisabb levegő tartózkodik felettünk, mely a front mentén esélyt kínál majd zivatarok kialakulására is, főként a Dunántúlon és az Alföld déli felén. Megemlítendő, hogy bár a klasszikus értelemben vett MKR nem várható, a zivatarok a front mentén időről-időre kisebb tömbökké szerveződetnek. A front mentén a magasban futóáramlás húzódik felettünk, melynek hatására a szélnyírás országszerte 20 m/s körül alakul. A legnagyobb eltérés a modellek között a felhalmozódó labilitásban van. Egy-két modell, élükön a GFS-sel a talajfront korai betörése miatt viszonylag csekély (200-400 J/kg) és gyorsan a déli, délnyugati határvidékre korlátozódó labilitással számol, míg más modellek (pl. az ECMWF) néhány órával később hozza be a talajfrontot az országba, és ennek következtében a Dunántúl középső sávjába vár egy szélesebb és labilisabb területet (500-1000 J/kg). Amennyiben a nagyobb labilitású verzió realizálódik, úgy előbb ebben a sávban, majd később a délnyugati, déli országrészben kialakulhatnak szupercellák is. A (nem szupercellás) zivatarok várhatóan nem járnak majd heves eseményekkel, már kisebb méretű (~1 cm) jég és viharos (60-80 km/h-s) széllökések előfordulhatnak belőlük. A szupercellákból azonban nem lehet kizárni a heves kategóriát elérő 2 cm körüli jégátmérőt és 90 km/h körüli széllökést sem. Mivel már önmagában a szupercellák kialakulása is bizonytalan, a hozzájuk kapcsolódó heves eseményeké pedig így még inkább, illetve bekövetkezésük esetén is csak kevés és kis területet érinthetnek, ezért 0-s kategóriájú előrejelzést adunk ki.

Summary: 

We issued a Category 0 forecast due to some supercell may form along a cold front which could produce hail around 2 cm and wind gusts around 90 km/h.

Mezós tornádó?: 
mezós tornádó nem várható - T0
Nem mezós tornádó?: 
Nem mezós tornádó nem várható - T0
Villám árvíz?: 
Nem várható
MKR?: 
Nem várható
Bow echo?: 
Nem várható
Szupercella?: 
Várható
Nagyméretű jég? (2-5cm): 
Várható
Szignifikáns jég? (>5cm): 
Nem várható
Szélvihar? (90-120km/h): 
Várható
Szignifikáns szélvihar? (>120km/h): 
Nem várható

Kapcsolat

Magyarországi Viharvadászok és Viharkárfelmérők Közhasznú Egyesülete

info@szupercella.hu

1139 Budapest, Fiastyúk utca 57. 3/3

Adószám (1% felajánláshoz)

18033108-1-41

Készítette

Viharvadászok Egyesülete
CodeOne.hu

Jogi tudnivalók

Az oldalon található minden tartalom (az oldal készítői és az oldali felhasználói által a weboldalon vagy a mobil applikációkon keresztül feltöltött szöveg, kép, videó, mérési eredmény, stb.) - kivéve ahol a feltüntetett információk ettől eltérnek - a Magyarországi Viharvadászok és Viharkárfelmérők Közhasznú Egyesületének tulajdonát képezi. Bármilyen nemű felhasználáshoz az Egyesület írásbeli hozzájárulása szükséges. A weboldal tartalmai szabadon hivatkozhatók a forrás feltüntetésével.

Támogatás, pályázat