Hidegfront helyenként akár heves eseményekkel

Fokozat: 
Érvényesség vége: 
hétfő, szeptember 4, 2023 - 08:00

Vasárnap a reggeli órákban észak felől egy hidegfront éri el az országot, ami mögött a magasban markáns teknő is érkezik. A fronthoz kapcsolódóan, első hullámban egy intenzív csapadékmező érkezhet, beágyazott záporokkal, helyenként zivatarokkal, amelyek leginkább az északi, északkeleti megyéket érinthetik. Ez a csapadékzóna a reggeli órákban el is hagyja az országot. 
Napközben az érkező magassági hideg és a nappali besugárzás együttesen teremt viszonylag labilis rétegződést (cape 600-1000 j/kg, -3 -5 lifted index, 42-45 thompson index), így esély nyílik konvektív gócok kialakulására, elsősorban a Duna vonalától keletre. Az emelést az ezen a területen kialakuló konvergencia és a fölénk húzódó jet bal kilépő zónája, valamint több szinten megfigyelhető örvényesség advekció is segíteni fogja. A 0-6 km-es szélnyírás 15-17 m/s körüli értékeket vesz fel, ami szupercellák lehetőségét is előrevetíti. Az idő előrehaladtával (az esti órákra) egyre inkább a déli, délkeleti országrészre korlátozódnak majd az események, eközben a zivatarok rendszerbe is szerveződhetnek (a 0-2,5 km-es szélnyírási vektorok is némileg megnyúlnak ekkorra). A Dunántúl nyugati felén, az északias szél árnyékában kialakuló konvergencián 1-1 alacsonyabb felhőtetejű zivatar (akár szupercellás formában) szintén előfordulhat, várhatóan komolyabb kísérőjelenségek nélkül. Az éjszakai órákra a zivatarok lecsengenek.

Heves események:
-jég: a labilitás nagyobb része a jégnövekedési zónában helyezkedik el, továbbá a közepesen nagy nyírás is támogatólag hat a jégszemekre, viszont a légprofil nem kifejezetten száraz, így elsősorban inkább a heves kategória határán mozgó jégszemek valószínűek. Izolált szupercellákban viszont minden további nélkül van esély 2 cm-nél nagyobb jégszemekre is.  
-szél: a kiszáradás nem számottevő, a deltaThetaE értékek 12-15 körül mozognak (ecmwf-ben némileg nagyobb értékek is feltűnnek), a talajon a harmatpontdeficit pedig 10-12 fok körül várható. A visszafogott kiszáradás viszont az esetleges MKR vagy akár izolált szupercella rendezett leáramlásával előidézhet néhol akár 90 km/h feletti széllökéseket.
-felhőszakadás: a kihullható víz nem kiemelkedően magas (34-36 mm), továbbá a gyors cellaáthelyeződés sem támogatja kifejezetten, így felhőszakadás inkább csak marginálisan valószínű (megjegyzendő, hogy ha egy adott helyen több zivatar is átvonul, akkor azért lejöhet 35-45 mm csapadék is)

Mindezeket figyelembe véve 1-es fokozatot adunk ki a helyzetre. 

Summary: 

Category 1 has been issued because along and behind a cold front numerous thunderstorms can form on Sunday, some of them can evolve to a supercell causing hail around and above 2 cm, and MCS formation is also expected with the accompanying chance of severe wind gusts above 90 km/h. 

Mezós tornádó?: 
mezós tornádó nem várható - T0
Nem mezós tornádó?: 
Nem mezós tornádó nem várható - T0
Villám árvíz?: 
Nem várható
MKR?: 
Várható
Bow echo?: 
Nem várható
Szupercella?: 
Várható
Nagyméretű jég? (2-5cm): 
Várható
Szignifikáns jég? (>5cm): 
Nem várható
Szélvihar? (90-120km/h): 
Várható
Szignifikáns szélvihar? (>120km/h): 
Nem várható

Kapcsolat

Magyarországi Viharvadászok és Viharkárfelmérők Közhasznú Egyesülete

info@szupercella.hu

1139 Budapest, Fiastyúk utca 57. 3/3

Adószám (1% felajánláshoz)

18033108-1-41

Készítette

Viharvadászok Egyesülete
CodeOne.hu

Jogi tudnivalók

Az oldalon található minden tartalom (az oldal készítői és az oldali felhasználói által a weboldalon vagy a mobil applikációkon keresztül feltöltött szöveg, kép, videó, mérési eredmény, stb.) - kivéve ahol a feltüntetett információk ettől eltérnek - a Magyarországi Viharvadászok és Viharkárfelmérők Közhasznú Egyesületének tulajdonát képezi. Bármilyen nemű felhasználáshoz az Egyesület írásbeli hozzájárulása szükséges. A weboldal tartalmai szabadon hivatkozhatók a forrás feltüntetésével.

Támogatás, pályázat