Hidegfront mentén zivatarok, ÉK-en szupercella

Fokozat: 
Érvényesség vége: 
péntek, április 23, 2021 - 08:00

Összefoglalás: Csütörtökön napközben egy hidegfront éri el térségünket. A frontvonal mentén kipattanó zivatarok rendszerbe is szerveződhetnek, az északkeleti országrészben, illetve kisebb eséllyel a nyugati határvidéken pedig akár szupercellák is kialakulhatnak, míg délnyugaton jellemzően multicellás zivatarokra kell számítani. Az elsődleges veszélyforrást a felhőszakadás, illetve a 2 cm-t meghaladó jégeső (szupercellák környezetében, illetve a déli területeken a lassabb cellaáthelyeződésű, gyenge evolúciós multicellák környezetében) jelenthetik. A helyzet összességében egy 1-es fokozatot érdemel.

 

Részletezés: Egy hosszúhullámú magassági teknő közelíti meg a Kárpát-medencét, melyhez kapcsolódóan egy hidegfront érkezik, s várhatóan (a jelenlegi modellfutások alapján) a délelőtti órákban éri el az északnyugati, északi határainkat. A front előterében még kellőképp meleg, változó nedvességtaralmú légtömeg tölti ki hazánk téréségét, s a magassági hidegadvekció hatására labilissá válik a légrétegződés (ECMWF 800-1100 J/kg; -4 BLI). Mindeközben egy jetmag közelíti meg a Kárpát-medencét, fokozva a magassági szelet, ezáltal a 0-6 km-es szélnyírást is (az északkeleti területeken és Szlovákiában 15 m/s-ot is meghaladhatja, kedvező nyírási feltételeket teremtve szupercellás zivatarok számára). Az érkező hidegfront  előterében is kipattanhatnak már ugyan zivatarok (inkább emelt jelleggel), de a fő veszélyforrás elsősorban a front által rendszerbe szervezett cellákban, az északkeleti területeken esetlegesen kialakuló szupercellákban és a délnyugati multicellákban rejlik. A szélnyírási viszonyok miatt az ország déli, délnyugati területei felé haladva egyre inkább a multicellás (akár gyenge evolúciós jelleggel) zivatarok lesznek a jellemzőek (a rendszerbe szerveződés mellett), amelyek a lassú cellaáthelyeződés következtében nagy mennyiségű csapadékot (akár kis méretű jég is) hullajthatnak magukból, lokális felhőszakadást előidézve, mely miatt megfelelő terepviszonyok mellett villámárvizek is kialakulhatnak. Az északkeleti országrészben a már említett nyírási és labilitási viszonyok következtében szupercellák is kialakulhatnak, környezetükben akár (kis eséllyel) heves szélvihar (90 km/h-t meghaladó), 2 cm-t meghaladó jégeső és felhőszakadás is előfordulhat. Emellett a nyugati határvidéken sem lehet kizárni egy-egy szupercella kialakulását, mivel itt a valamivel kisebb szélnyírást ellensúlyozhatja a talajfront betörésekor fellépő magasabb helikalitás.Ugyanakkor a viszonylag gyorsan dél felé haladó talajfront hamar alá is vághatja a feláramlásokat, illetve kiterjedtebb konvekciót eredményezhet, így a szupercellák inkább marginális jelleggel, rövidebb élettartammal jelenhetnek meg az ország ezen részén. További veszélyforrást jelenthet, hogy a délkeleti irányba elmozduló zivatarok/rendszer a délkeleti országrészben marginálisan nedves környezetbe érve akár heves kifutószelet, downburstöt is produkálhatnak.
A helyzet azonban erősen függ a front érkezésétől, amennyiben alul hamarabb kifut a front könnyen gyengébb forgatókönyv is megvalósulhat. A front bizonytalansága természetesen az események területi eloszlását is erősen befolyásolhatja.

Mezós tornádó?: 
mezós tornádó nem várható - T0
Nem mezós tornádó?: 
Nem mezós tornádó nem várható - T0
Villám árvíz?: 
Várható
MKR?: 
Várható
Bow echo?: 
Nem várható
Szupercella?: 
Várható
Nagyméretű jég? (2-5cm): 
Várható
Szignifikáns jég? (>5cm): 
Nem várható
Szélvihar? (90-120km/h): 
Várható
Szignifikáns szélvihar? (>120km/h): 
Nem várható

Kapcsolat

Magyarországi Viharvadászok és Viharkárfelmérők Közhasznú Egyesülete

info@szupercella.hu

1139 Budapest, Fiastyúk utca 57. 3/3

Adószám (1% felajánláshoz)

18033108-1-41

Készítette

Viharvadászok Egyesülete
CodeOne.hu

Jogi tudnivalók

Az oldalon található minden tartalom (az oldal készítői és az oldali felhasználói által a weboldalon vagy a mobil applikációkon keresztül feltöltött szöveg, kép, videó, mérési eredmény, stb.) - kivéve ahol a feltüntetett információk ettől eltérnek - a Magyarországi Viharvadászok és Viharkárfelmérők Közhasznú Egyesületének tulajdonát képezi. Bármilyen nemű felhasználáshoz az Egyesület írásbeli hozzájárulása szükséges. A weboldal tartalmai szabadon hivatkozhatók a forrás feltüntetésével.

Támogatás, pályázat