Hidegfront zivatarrendszerrel és szélviharral

Fokozat: 
Érvényesség vége: 
péntek, június 17, 2022 - 06:00

Délután északnyugat felől egy hidegfront éri el hazánkat, melyhez kapcsolódva jó esély látszik rendszerbe szerveződő zivatarokra. Ezek legfőbb kísérőjelensége az akár kiterjedten viharos (70-90, helyenként akár ~100 km/h) szél lehet, de az erősebb cellákból nagyobb méretű (2-4 cm) jég és felhőszakadás is előfordulhat, emiatt 1-es fokozatú előrejelzést adunk ki. Heves eseményekre leginkább a Dunántúl nyugati és északi részén számíthatunk.

 

Részletezve:

A fronttal együtt a magasban (500-200 hPa) egy határozott peremhullám vonul át a térségünkben, melyhez kapcsolódva az adott szinteken fokozatosan megerősödik az északnyugatias szél. Emiatt a Dunántúlon már a front előtt 15-20 m/s közé növekszik a nyírás a délután közepére, míg a középső területeken 15 m/s körüli, keleten inkább csak 10-12 m/s körüli értékek várhatóak. A front előtti száraz légtömeg okán keleten számottevő labilitás sem ígérkezik, a Dunántúlon viszont (keletről nyugatra növekedve) sokfelé 500-1500 J/kg közé, a nyugati, északnyugati határvidéken helyenként 1500-2000 J/kg közé növekszik a CAPE, a Lifted Index -4, -5 °C körüli értékeket is felvehet, és a középszinten is benedvesedő légkör miatt a Thompson-index értéke kisebb körzetekben a 40 °C-ot is elérheti. Mindemellett a kihullható víz is egyre több helyen 30 mm fölé emelkedik. A háttéremelést elsősorban a front menti erőteljes konvergencia és örvényességi advekció támogatja, de az Alpok délkeleti, keleti részén már a front előterében is létrejöhet egy összeáramlási zóna. A legtöbb modell szerint e mentén indulhatnak meg az események 2-3 óra körül, még az osztrák-szlovén területeken, és az ott kialakuló zivatarok 4-5 óra körül érhetik el a nyugati határvidéket. A legvalószínűbb forgatókönyv szerint addigra már rendszerbe szerveződhetnek ezek a zivatarok, ugyanakkor némi esély még kínálkozik elkülönültebb szupercellákra is. Érdekességképp megemlítendő, hogy a hodográfok eleinte inkább balra görbülnek majd, így nem zárható ki, hogy ezúttal az anticiklonálisan forgó szupercellák maradnak hosszabb ideig életképesek. Maga a front 5-6 óra körül érheti el az északnyugati területeinket, és itt szintén nagy esély mutatkozik gyorsan rendszerbe szerveződő zivatarok létrejöttére, melyek a fronttal mozogva gyorsan haladhatnak majd délkelet felé. Ebben a tömbben - legalább átmeneti jelleggel -  szintén létrejöhet beágyazott szupercella. A keletebbre fennálló szárazabb kondíciók, illetve a csökkenő labilitás és szélnyírás miatt azonban a rendszer várhatóan nem lesz sokáig életképes, már a Dunántúl keleti részén kifuthat a gust frontja, délkeletebbre pedig inkább csak elszórtan pattanhatnak majd ki e mentén újabb záporok, zivatarok, melyek reggelre elhagyják az országot.

Az első zivatartömböt - és az esetleges izoláltabb szupercellákat - nyugaton, míg a front menti zivatarrendszert főként a Dunántúl északi felén és az Északi-középhegység nyugati térségében kísérhetik nagyobb területen viharos, 70-90 km/h közötti széllökések. Hevesebb, légzuhatagos cellák környezetében, valamint a hegyekben 100 km/h körüli lökések sem zárhatóak ki. A kifutófront mentén pedig a délkeletebbi (K-DK-Dunántúl, Ny-Alföld), akár a zivataroktól távolabb lévő területeken is lehetnek még 60 km/h körüli széllökések az éjszaka első felében. Emellett főként a leglabilisabb nyugati, északnyugati területeken az intenzívebb zivatarokból nagyobb méretű, 2-4 cm-es jég is hullhat, valamint a viszonylag gyors cellamozgás ellenére lokálisan akár 30 mm körüli csapadékot is eredményezhetnek a zivatarok.

 

Veszélyes jelenségek:

Szélvihar: a rendszer mentén főként a nyugati és északi országrészben többfelé előfordulhatnak 70-100 km/h-s széllökések.

Jégeső: elsősorban nyugaton, északnyugaton lehet 2-4 cm átmerőjű jég.

Felhőszakadás, villámárvíz: felhőszakadás szintén főként nyugaton, északnyugaton fordulhat elő, de a viszonylag gyors cellaáthelyeződés és a nagyrészt sík terepviszonyok miatt villámárvíz nem valószínű.

Tornádó: a kis mértékű helikalitás és a rendszerbe szerveződés nem támogatja a kialakulását. Megjegyzendő ugyanakkor, hogy a zivatarrendszer(ek) kifutófrontján gustnado nem zárható ki.

Summary: 

We issued a Category 1 forecast since an arriving cold front likely cause one or two Mesoscale Convective System(s) over the W and N-NW parts of Hungary with severe (70-100 km/h) wind gusts. Locally large hail (2-4 cm) and high amount of precipitation (~30 mm) are also possible.

Mezós tornádó?: 
mezós tornádó nem várható - T0
Nem mezós tornádó?: 
Nem mezós tornádó nem várható - T0
Villám árvíz?: 
Nem várható
MKR?: 
Várható
Bow echo?: 
Nem várható
Szupercella?: 
Várható
Nagyméretű jég? (2-5cm): 
Várható
Szignifikáns jég? (>5cm): 
Nem várható
Szélvihar? (90-120km/h): 
Várható
Szignifikáns szélvihar? (>120km/h): 
Nem várható

Kapcsolat

Magyarországi Viharvadászok és Viharkárfelmérők Közhasznú Egyesülete

info@szupercella.hu

1139 Budapest, Fiastyúk utca 57. 3/3

Adószám (1% felajánláshoz)

18033108-1-41

Készítette

Viharvadászok Egyesülete
CodeOne.hu

Jogi tudnivalók

Az oldalon található minden tartalom (az oldal készítői és az oldali felhasználói által a weboldalon vagy a mobil applikációkon keresztül feltöltött szöveg, kép, videó, mérési eredmény, stb.) - kivéve ahol a feltüntetett információk ettől eltérnek - a Magyarországi Viharvadászok és Viharkárfelmérők Közhasznú Egyesületének tulajdonát képezi. Bármilyen nemű felhasználáshoz az Egyesület írásbeli hozzájárulása szükséges. A weboldal tartalmai szabadon hivatkozhatók a forrás feltüntetésével.

Támogatás, pályázat