Hidegörvény mérsékelt konvektív eseményekkel

Fokozat: 
Érvényesség vége: 
kedd, május 26, 2020 - 20:00

Hazánk időjárását ma (vasárnap) az éjszaka átvonult hidegfront hátoldala, majd hétfőn és kedden egy fölénk helyeződő magassági hidegörvény határozza meg. Ebben északnyugat, észak felől hűvösebb, váltakozó nedvességtartalmú és mérsékelten labilis légtömeg áramlik fölénk, lehetőséget kínálva záporok, zivatarok kialakulására. A 0-s fokozat elsősorban azért került kiadásra, mivel a hidegörvénynek köszönhetően hétfőn és kedden nagyobb esély kínálkozhat nem-mezociklonális tubák, akár tornádók kialakulására, ugyanakkor vasárnap az Alföldön, hétfőn a Nyugat-Dunántúlon egy-egy (marginális) szupercella kifejlődését sem lehet kizárni.

Részletezve:

05.24., vasárnap

Az elvonuló front mögött délutánra keleten is csökken a felhőzet, a front mögötti áramlási viszonyoknak megfelelően pedig a szokásos módon a Tisza vonalának térségében egy tartósabb összeáramlási zóna fejlődik ki. Mind a GFS, mind az ECMWF alapján ennek környezetében halmozódhat fel a legnagyobb labilitás, melynek maximuma 500-600 J/kg körül lehet. Ez a labilis terület egybevág majd a közeledő magassági hidegörvény miatt egyre csökkenő, de késő délutánig még várhatóan 15 m/s körül maradó 0-6 km-es szélnyírással. Elsősorban az összeáramlási vonal környezetében, illetve az Északi-középhegység középső és keleti részén számíthatunk zivatarok kialakulására, melyek között az elegendő nyírás miatt egy-egy szupercella is lehet. Kérdéses azonban, hogy a nem túl nagy labilitást tudja-e kellő ideig hasznosítani egy-egy próbálkozó cella, illetve fennáll annak az esélye is, hogy egyidejűleg túl sok zápor- és zivatargóc jön létre a konvergencia mentén, amik így egymás elől is "elfogyasztják" a labilitást, így nem tudnak majd tartósan életben maradni. Kisebb eséllyel a Dunántúlon is előfordulhatnak majd a záporok mellett zivatarok, illetve mivel a nyugati, délnyugati határvidéken is nagyobb marad a nyírás és izoláltabb jellegű konvekció valószínű, egy-egy LP szupercella jellegű góc előfordulását itt  sem lehet kizárni, akár záporok esetén sem.

05.25., hétfő

Hétfőn a hidegörvény határozza meg az időjárást, melynek köszönhetően nedvesebb levegő áramlik fölénk, és már a reggeli, délelőtti óráktól számíthatunk északnyugat felől záporok, majd zivatarok kialakulására. Délutánra az ország legnagyobb részén a vasárnapinál kissé nagyobb, 500-1000 J/kg közötti CAPE halmozódhat fel, és ezúttal jelentősebb örvényesség is segítheti a konvekciót. A hidegörvény miatt keleten és középen lecsökken a nyírás, viszont tartósabb konvergencia-zónák ezúttal is jelen lesznek. Mindezek összességében kedvezhetnek a nem-mezociklonális felhőtölcsérek kialakulásának, melyre legnagyobb esély az Északi-középhegység térségében és az Alföldön látszik. A délnyugati, nyugati határvidéken másért lesz érdemes szemmel tartani a zivatarokat, ott ugyanis még mindig 15 m/s körül alakul a nyírás, így nem zárható ki szupercellák kialakulása. Azonban ahogy a vasárnap esetében, úgy ezúttal is van arra esély, hogy túl sok cella fejlődik ki, és ezek inkább kisebb tömbökké összeállva követik egymást.

05.26., kedd

Kedden is a hidegörvény alakítja időjárásunkat, és a GFS alapján ekkor lehet a leglabilisabb a légkör, az ország középső és keleti részén az 1000-1500 J/kg-ot is elérheti a CAPE. Tartósabb összeáramlás ezúttal az ország középső sávjába várható, így ezúttal főként itt lehet esély felhőtölcsérek kialakulására. A nyírás ekkorra várhatóan már nyugaton is lecsökken, így országszerte mono- és multicellás konvekció lesz jellemző.

Lehetséges veszélyforrások:

- szupercella: vasárnap főként az Alföldön, míg hétfőn a nyugati, délnyugati határvidéken fordulhat elő egy-egy

- szél: az erősebb zivatarokat mindhárom nap kísérhetik viharos, 60-70 km-h körüli széllökések, 90 km/h-t elérő vagy meghaladó széllökésre azonban kevés az esély

- jégeső: vasárnap és hétfőn a mérsékeltebb labilitás miatt várhatóan kisebb méretű (1 cm körüli) jég fordulhat csak elő, kedden azonban nem zárható ki 1,5-2 cm-es jégátmérő sem

- tuba, tornádó: hétfőn főként keleten, kedden a középső országrészben kialakulhatnak nem-mezociklonális felhőtölcsérek

- felhőszakadás, villámárvíz: a viszonylag gyors cellaáthelyeződés és az alacsony kihullható víz miatt nem valószínű ezek előfordulása, de a konvergencia-zónákon újratermelődő záporokból, zivatarokból helyenként összességében hullhat jelentősebb mennyiségű csapadék

Summary: 

We issued a Category 0 forecast from Sunday (24th) to Tuesday (26th) due to an upper level low will cause thunderstorms and especially in the eastern and middle partof the country non-mesocyclonic funnel clouds or tornados also possible. On Sunday and on Monday one or two supercell also could form.

Mezós tornádó?: 
mezós tornádó kis eséllyel várható - T1
Nem mezós tornádó?: 
Nem mezós tornádó nem várható - T0
Villám árvíz?: 
Nem várható
MKR?: 
Nem várható
Bow echo?: 
Nem várható
Szupercella?: 
Várható
Nagyméretű jég? (2-5cm): 
Nem várható
Szignifikáns jég? (>5cm): 
Nem várható
Szélvihar? (90-120km/h): 
Nem várható
Szignifikáns szélvihar? (>120km/h): 
Nem várható

Kapcsolat

Magyarországi Viharvadászok és Viharkárfelmérők Közhasznú Egyesülete

info@szupercella.hu

1139 Budapest, Fiastyúk utca 57. 3/3

Adószám (1% felajánláshoz)

18033108-1-41

Készítette

Viharvadászok Egyesülete
CodeOne.hu

Jogi tudnivalók

Az oldalon található minden tartalom (az oldal készítői és az oldali felhasználói által a weboldalon vagy a mobil applikációkon keresztül feltöltött szöveg, kép, videó, mérési eredmény, stb.) - kivéve ahol a feltüntetett információk ettől eltérnek - a Magyarországi Viharvadászok és Viharkárfelmérők Közhasznú Egyesületének tulajdonát képezi. Bármilyen nemű felhasználáshoz az Egyesület írásbeli hozzájárulása szükséges. A weboldal tartalmai szabadon hivatkozhatók a forrás feltüntetésével.

Támogatás, pályázat