Hullámzó frontrendszer első felvonása

Fokozat: 
Érvényesség vége: 
kedd, július 11, 2023 - 09:55

Áttekintés, összefoglalás

Hétfőn hazánkat egy hullámzó frontrendszer közelíti meg. Ez a légköri képződmény még napokig a közelünkben marad, és befolyásolja majd időjárásunkat. Ma leginkább a délutáni, esti órákban okozhat heves eseményeket, és ezek közül ma a jégeső és a szélvihar jelenti a legnagyobb veszélyforrást. Ezek miatt az 1-es fokozatot tartottam indokoltnak, némi bizonytalanság mellett.

Részletezés, elemzés

A fentebb említett frontrendszer és a tőlünk még egyelőre nyugatra húzódó magassági gerinc kölcsönhatására a magasban viszonylag erős a nyugati-északnyugati áramlás. Ezzel egyidőben a délután folyamán egy ciklonális mező épülhet ki a talaj közelében, amely délnyugatias szelet is eredményezhet alacsony szinten. Ennek megfelelően a szélnyírás növekedése (amely eléri a 15-25 m/s-os értéket), lehetőséget teremt akár szupercellás konvekció kialakulására is.
A labilitás is leginkább a délután derekán növekszik meg (kb. 800-1800 J/kg értékre), amely egybeesik a 850 hPa-on történő melegadvekció megindulásával, viszont itt gyorsan hozzá kell tenni, hogy ez a folyamat az este folyamán már inkább az emelt konvekciót fogja támogatni, és a talajközeli hidegadvekció megindulásávan a CIN értéke megnövekszik. Ez bizonytalansági tényezőt is jelent az esti események hevessége szempontjából. A másik bizonytalansági faktor a nedvesség, hiszen az eléggé a határon táncol az alsó 3 km-es rétegben, és megnehezíti a kiterjedt konvekció kialakulását, főleg napközben.
A konvektív szempontból optimista forgatókönyv az, hogy az első cellák orografikus támogatással alakulhatnak ki a kora délutáni órákban az Északi-középhegységben, illetve a Dunántúli-középhegységben, bár ez a nedvességi mező miatt erősen kérdéses. A délután folyamán egy nyugat-kelet tengelyű konvergencia is kialakulhat talajközelben az országunk felett, ami ugyancsak elősegítheti a konvekciót. Később, ennek további erősödésével, illetve a ciklonális mező megjelenésével együtt, az esti órákban a Dunántúlon a zivatarok rendszerbe szerveződése is lehetséges. Az sem zárható ki, hogy egy MKR az országhatáron kívülről sodródik majd be ÉNY felől.

Veszélyforrások:
- Jégeső: a délután első felében valószínű, leginkább az izolált (szuper)cellákban előfordulhat 2-4 cm-es jégátmérő.
- Szélvihar: a száraz légprofil és az esti órákban rendszerbe szerveződött zivatarok lehetséges megjelenése miatt előfordulhat 90-110 km/h-ás széllökés is.

Készítette: Bondor "gbond" Gyula
/Viharvadászok Egyesülete/

Mezós tornádó?: 
mezós tornádó nem várható - T0
Nem mezós tornádó?: 
Nem mezós tornádó nem várható - T0
Villám árvíz?: 
Nem várható
MKR?: 
Várható
Bow echo?: 
Nem várható
Szupercella?: 
Várható
Nagyméretű jég? (2-5cm): 
Várható
Szignifikáns jég? (>5cm): 
Nem várható
Szélvihar? (90-120km/h): 
Várható
Szignifikáns szélvihar? (>120km/h): 
Nem várható

Kapcsolat

Magyarországi Viharvadászok és Viharkárfelmérők Közhasznú Egyesülete

info@szupercella.hu

1139 Budapest, Fiastyúk utca 57. 3/3

Adószám (1% felajánláshoz)

18033108-1-41

Készítette

Viharvadászok Egyesülete
CodeOne.hu

Jogi tudnivalók

Az oldalon található minden tartalom (az oldal készítői és az oldali felhasználói által a weboldalon vagy a mobil applikációkon keresztül feltöltött szöveg, kép, videó, mérési eredmény, stb.) - kivéve ahol a feltüntetett információk ettől eltérnek - a Magyarországi Viharvadászok és Viharkárfelmérők Közhasznú Egyesületének tulajdonát képezi. Bármilyen nemű felhasználáshoz az Egyesület írásbeli hozzájárulása szükséges. A weboldal tartalmai szabadon hivatkozhatók a forrás feltüntetésével.

Támogatás, pályázat