Hullámzó frontrendszerhez köthető MKR és szignifikáns kifutószél lehetősége

Fokozat: 
Érvényesség vége: 
szombat, június 6, 2020 - 06:00

Érvényesség: 2020.06.05. 06:00 – 2020.06.06. 06:00 UTC

Összegzés:

Hazánk időjárását a napokban már többször említett, immáron középpontjával Németországtól északra elhelyezkedő ciklon hullámzó frontrendszere alakítja a pénteki napon. Míg az anyaciklon némiképp retrográd mozgást végezve Dánia és Nagy-Britannia közötti területen kavarog középpontjával, addig a peremén hosszan elnyúló frontrendszer Alpok alatti végén, Észak-Olaszország felett ciklongenezis következtében hullámvetés kezdődik rajta, ami jelentősen lassítja a frontrendszer kelet felé haladását. A hazánkat érintő szakasza a reggeli órákban hosszú ideig az északnyugati határainknál vesztegelhet, majd a délelőtt folyamán északnyugatról fokozatosan megindul az ország belseje felé, hogy aztán péntek éjszakáig csak kb. a Tisza vonaláig jusson és melegfrontként észak felé visszatáncoljon. Szombatra így újra a rendszer előoldalára kerülünk egyébként. Ez utóbbi történést egy tőlünk délre lefűződő cut-off ciklonnak köszönhetjük, ami tovább bonyolítja a holnapi makroszinoptikus képet. Ezen összetett történés azt eredményezi, hogy optimális nedvességi viszonyok mellett hozzávetőlegesen a Zalaegerszeg-Győr és a Tisza vonalát meghosszabbítva Sátoraljaújhelyig közötti széles sávban mind pre-frontális, mind frontális heves konvekció alakuljon ki, ezen belül is kiemelten a Dél-Dunántúlon, a Duna vonalában és a Duna-Tisza közének déli és középső részein. A front előterében lehetőség nyílhat izolált formában szupercellás konvekcióra, a front mentén pedig egy jól szervezett, akár vonalas MKR kialakulásával is számolni lehet. Mindkét esetben potenciális esélye lehet szignifikáns szintet elérő kifutószélnek (120 km/h-ig), főleg a frontális konvekciónál előfordulhat felhőszakadás (30-40 mm-t meghaladó csapadék, illetve 2 cm-t meghaladó jégátmérő, esetleges izolált szupercellában 3-4 cm jég is). A helyzet miatt 2-es konvektív előrejelzés kiadása indokolt.

Részletezés:

Péntek reggelre a front az északnyugati határainknál vesztegel, környezetében és előterében a felettünk húzódó meleg, nedves szállítószalagon esős, záporos gócok haladhatnak északkelet felé. Arra az időpontra, mire a labilitás emelkedésbe kezd – hozzávetőlegesen 10-11 óra – a front már némiképp behatol az északnyugati területekre, kb. a Győr-Szombathely vonaltól északnyugatra megöli a talajalapú konvekciót, bár ez nem zárja ki zivatarok kialakulását azon a területen sem, hiszen 850 hPa magasságban némiképp lemarad a hidegfront a talajhoz képest. Ettől a vonaltól keletre a Tisza vonaláig bezárólag 800-1500 j/kg közé emelkedő sbCAPE értékekkel számol az ECMWF, a GFS ettől szelídebb, illetve az átkeveréssel számoló 0-100 mb MLCAPE maximuma mindössze 800 j/kg-ig növekszik. Az ECMWF szerint a front előtt és annak környezetében is 15-20 m/s közötti 0-6 km-es szélnyírás várható, a GFS ebből a szempontból is mérsékeltebb a front előtti 10-15 m/s értékeivel, a front vonalában is épphogy 15-17.5 m/s –ot becsül. Mindez arra enged következtetni, hogy a front előtti szupercellás konvekció lehetősége feltételes, de az ECMWF által mutatott paraméterek alapján nem vethető el. Pesszimistább számok beválása esetén, ha ezek a szupercellák el is maradnak, akkor a front vonalában érkező emelőhatás berobbantja a konvekciót. A pre-frontális zivatarképződést egyébként egész jól támogatja a szállítószalag felett húzódó hektikus örvényesség-advekció, ami megfelelő háttéremelést biztosíthat.

A délkelet felé haladó fronton jól azonosítható vonalas emelés várható. A cella áthelyeződés a front vonalára megközelítőleg párhuzamosan lehet, így egy többé-kevésbé folytonos vonalas MKR kiépülésére lehet számítani, amelynek hevességében időnként lesznek ciklikus fellángolások és gyengülések, mivel a 0-2 km-es szélnyírás vektor fronthoz viszonyított iránya egyébként nem támogatja kiemelten a vonalas terjedést, így bizonyos cellák a frontvonal mögé kerülve gyengülhetnek, utána kevés időbe telik, mire a konvergencián új, intenzív cella alakulhat helyette. A rendszer legaktívabb a Dél-Dunántúlra, illetve a Duna-Tisza köze déli és középső részét elérve lehet, amely egybevág majd a labilitás maximumával.  Ahogy a hidegfront a Tisza vonalában később megtorpan és közben a talajról induló labilitás is elfogy, úgy veszít majd a rendszer a struktúrájából és szelídülnek rajta a zivatarcellák.

A heves események előfordulását ismét a labilitás és szélnyírás mértéke befolyásolhatja, hiszen az egyéb heves eseményeket támogató paraméterek (DCAPE, hőmérséklet-harmatpont depresszió, Delta-Theta E értékek) a légoszlop minden szintjén optimális nedvesség miatt nem érnek el kritikus értéket. A heves és akár szignifikáns kifutószelek lehetőségét főleg a kialakult rendszer vezető élén lévő intenzív multicellákban mérhetjük majd feltételesen, ezt talán még támogathatja a rendszerrel megfelelő átfedésben lévő erőteljes középszintű futóáramlások lekeveredésének lehetősége, még akár egy-egy cella bow echo alakot is felvehet, ha ECM paraméterek realizálódhatnának.

Mivel a talajfront mögött 850hPa magasságon lemarad a frontfelület, így a vonalas rendszer után is elképzelhető emelt konvekció mérsékelt jelleggel.

Mindent összevetve ez egy nem túl erős 2-es előrejelzés, amit a szignifikáns kifutószél lehetősége miatt emeltem erre a fokozatra. A front előtti szupercellás konvekció meglétét övező bizonytalanság és az egyébként nem túl acélos konvektív paraméterek miatt egy jó erős 1-es előrejelzésnek is elmenne önmagában a várható zivatarrendszer kialakulási lehetősége miatt.

Veszélyforrások:

Felhőszakadás, villámárvíz: megfelelő terepviszonyok mellett egy adott terület felett elhaladó zivatarcellák okozhatnak összességében jelentős mennyiségű csapadékot (30-40 mm felett)

Jégeső: főként a magas labilitásnak köszönhetően erős multicellás vagy szupercellás zivatarok környezetében előfordulhat 2 cm-t meghaladó jégátmérő (akár 3-4 cm is esetleges pre-frontális szupercella esetén)

Intenzív, viharos kifutószelek: erős multicellás vagy szupercellás zivatarok környezetében előfordulhat 90 km/h-t meghaladó kifutószél, főleg a front mentén lévő intenzív multicellákban 120 km/h-t elérő széllökések is előfordulhatnak

Mezociklonális  tuba, tornádó

 

Mezós tornádó?: 
mezós tornádó kis eséllyel várható - T1
Nem mezós tornádó?: 
Nem mezós tornádó nem várható - T0
Villám árvíz?: 
Várható
MKR?: 
Várható
Bow echo?: 
Várható
Szupercella?: 
Várható
Nagyméretű jég? (2-5cm): 
Várható
Szignifikáns jég? (>5cm): 
Nem várható
Szélvihar? (90-120km/h): 
Várható
Szignifikáns szélvihar? (>120km/h): 
Várható

Kapcsolat

Magyarországi Viharvadászok és Viharkárfelmérők Közhasznú Egyesülete

info@szupercella.hu

1139 Budapest, Fiastyúk utca 57. 3/3

Adószám (1% felajánláshoz)

18033108-1-41

Készítette

Viharvadászok Egyesülete
CodeOne.hu

Jogi tudnivalók

Az oldalon található minden tartalom (az oldal készítői és az oldali felhasználói által a weboldalon vagy a mobil applikációkon keresztül feltöltött szöveg, kép, videó, mérési eredmény, stb.) - kivéve ahol a feltüntetett információk ettől eltérnek - a Magyarországi Viharvadászok és Viharkárfelmérők Közhasznú Egyesületének tulajdonát képezi. Bármilyen nemű felhasználáshoz az Egyesület írásbeli hozzájárulása szükséges. A weboldal tartalmai szabadon hivatkozhatók a forrás feltüntetésével.

Támogatás, pályázat