Hullámzó frontzóna akár heves eseményekkel is

Fokozat: 
Érvényesség vége: 
szombat, augusztus 5, 2023 - 08:00

Összefoglalás:

Egy a térségünk felett hullámzó frontzóna hatására késő délutántól az ország keleti felén izoláltabb jelleggel, majd késő estétől délnyugatról már rendszerbe szerveződve is várhatók (heves) zivatarok. Az izolált konvekció esetén a legfőbb bizonytalanságot a középmagas szinten várható kiszáradás jelentheti, amely akár lényegesen vissza is foghatja a konvektív folyamatokat. Amennyiben a nedvességi viszonyok elégségesek lesznek, abban az esetben a keleti országrészben kialakuló szupercellákat nagy (akár szignifikáns méretű) jég (5+ cm) és heves szélrohamok (90-110 km/h) is kísérhetik. Ezt követően délnyugatról zivatarrendszer valószínűsíthető, amely esetében már a nagy mennyiségű csapadék és villámárvíz jelenthetné a legfőbb veszélyforrást. Kiemelendő, hogy akár komoly, károkozó villámárvizek kialakulására is esély nyílhat a délnyugati tájakon. Mindezeket figyelembevéve a helyzet 1-es fokozatot érdemel.

Részletezés:

Nyugat-Európa fellett egy rendkívül mély, hosszúhullámú teknő helyezkedik el, amely az időszak során fokozatosan térségünk felé húzódik, miközben egyre inkább negatív dőlésűvé válik. A teknőről az Alpok lee oldalán várhatóan egy önálló örvény fűződik majd le, amelyhez talajon is egy egyre határozottabb ciklonális mező épül ki a térségünk felett hullámzó frontzóna déli szakaszán. A frontzóna előterét meleg, nagy nedvességtartalmú légtömeg tölti ki az alsó-troposzférában, amely fölé fokozatosan egyre hidegebb levegő áramlik a magasban az érkező teknő következtében. Mindez egy meglehetősen instabil rétegződést alakít az ország jelentős részén (ECMWF 1000-3000 J/kg SBCAPE az északnyugati tájakat leszámítva). A teknő peremén markáns középszintű jet húzódik, amely magas (nagy területen 20 m/s feletti) 0-6 km-es szélnyírási értékeket eredményez, összecsengésben a labilis zónával.

Dunától keletre

A paraméterek napközben várhatóan a Dunától keletre lesznek leginkább átfedésben, azonban ezeken a területeken középmagas szinten markáns kiszáradás is látszik, amely várhatóan sokáig visszafogja majd a légköri konvekciót, amely azt eredményezheti, hogy csak a legerősebb feláramlások tudnak majd életképesek maradni. Ezeket a feláramlásokat azonban az erős környezeti szélnyírás már megóvhatja a száraz levegő bekeveredéstől, így késő délután, este izolált szupercellák is kialakulhatnak, amelyekhez lokálisan károkozó kísérőjelenségek is társulhatnak. A viszonylag nagy zivatar-relatív beáramlás (széles feláramlási csatorna) és a döntően egyenes szélnyírási profil következtében a szupercellák nagy, akár szignifikáns jeget is produkálhatnak. A magas harmatpont deficitek (ált. 10-15 fok) és az ebből adódó inverz-V profil következtében heves szélrohamokra is számítani lehet. Figyelem, a fent említett kiszáradás következtében jelentős a bizonytalanság a délutáni, kora esti eseményekben!

Délnyugat

Késő este a teknőről lefűződő örvény hatására (amely fokozatosan egy mediterrán ciklonná fejlődik) délnyugatról egy nagy kiterjedésű zivatarrendszer érheti el hazánkat, de előterében nem kizárt, hogy még izolált formában is megjelenjenek szupercellák. A légprofil rendkívül telítettnek látszik (helyenként akár 45-50 mm kihullható víz is megjelenik), így várhatóan a legfőbb veszélyforrás a rendszer környezetében a felhőszakadás, illetve a heves villámárvizek lehetnek. Ugyan a 0-2,5 km-es szélnyírási értékek magasak, azonban a kényszerhatásokra jellemzően inkább párhuzamosan állnak a vektorok, így a bow echos rendszer kialakulásnak kicsi a valószínűsége. Ettől függetlenül egy jól szervezett zivatarrendszer esetében – még ha jellemzően telített profil mellett is – teljességgel nem lehet kizárni a viharos, esetleg heves széllökéseket sem. A zivatarrendszer az éjszaka folyamán fokozatosan északkelet felé helyeződik majd, s várhatóan egyre inkább a kiterjedt nagy mennyiségű csapadéké lesz a főszerep. Ez lokálisan a Dunántúli-középhegységben, illetve az Ésaki-középhegység nyugati részén is előidézhet villámárvizet, főkent ahol az elmúlt napok csapadéka okán már telítetté vált a talaj, illetve eleve megáradtak kissé a hegyi patakok.

Megemlítendő továbbá, hogy az éjszakai órákban dél felől mind a 0-3 km-es, mind a 0-1 km-es rétegben megnövekszik a helikalitás dél felől (az ország középső sávjában 0-3 km között 500-600 m2/s2 körüli, 0-1 km között 300-400 m2/s2 körüli maximum), ami a 10-15 m/s közötti 0-1 km-es szélnyírás, valamint az örvényességi advakció rásegítésével némi esélyt teremthet mezociklonális tornádók megjelenésére is. A már inkább emelt jellegű és várhatóan gyorsan rendszerben szerveződő konvekció, illetve a talajfront mögött esetlegesen jobban befújó északi szél azonban gátló tényezőként jelentkezhet, vagyis inkább csak a rendszer előtt - kisebb valószínűséggel - megjelenő izolált szupercellák lehetnek alkalmasak erre.

 

Summary: 

We issued a category 1 due to the risk of severe thunderstorms (isolated supercells over the eastern part of the country) with significant hail (2-5+ cm in diameter), and severe wind gusts (90-110+ km/h) in the late afternoon and night hours. A mesoscale convective system is also forecasted from Slovenia, Croatia, and Bosnia in the evening hours with heavy rain and flash flood potential.

Mezós tornádó?: 
mezós tornádó kis eséllyel várható - T1
Nem mezós tornádó?: 
Nem mezós tornádó nem várható - T0
Villám árvíz?: 
Várható
MKR?: 
Várható
Bow echo?: 
Várható
Szupercella?: 
Várható
Nagyméretű jég? (2-5cm): 
Várható
Szignifikáns jég? (>5cm): 
Várható
Szélvihar? (90-120km/h): 
Várható
Szignifikáns szélvihar? (>120km/h): 
Nem várható

Kapcsolat

Magyarországi Viharvadászok és Viharkárfelmérők Közhasznú Egyesülete

info@szupercella.hu

1139 Budapest, Fiastyúk utca 57. 3/3

Adószám (1% felajánláshoz)

18033108-1-41

Készítette

Viharvadászok Egyesülete
CodeOne.hu

Jogi tudnivalók

Az oldalon található minden tartalom (az oldal készítői és az oldali felhasználói által a weboldalon vagy a mobil applikációkon keresztül feltöltött szöveg, kép, videó, mérési eredmény, stb.) - kivéve ahol a feltüntetett információk ettől eltérnek - a Magyarországi Viharvadászok és Viharkárfelmérők Közhasznú Egyesületének tulajdonát képezi. Bármilyen nemű felhasználáshoz az Egyesület írásbeli hozzájárulása szükséges. A weboldal tartalmai szabadon hivatkozhatók a forrás feltüntetésével.

Támogatás, pályázat