The Last Dance?

Fokozat: 
Érvényesség vége: 
vasárnap, szeptember 24, 2023 - 08:00

Összefoglaló: Egy hullámzó frontzóna hatására már ma este is megjelenhetnek intenzívebb zivatarok főként az Alpokalján, éjjel már keletebbre is. Heves zivatarok kialakulásához szombat késő délelőttől kiemelten a Dunától keletre (esetleg a Dunántúl délkeleti területein) válhatnak kedvezővé a légköri feltételek. A viszonylag szárazabb légtömeg miatt várhatóan a Tiszántúlon fordulhatnak elő legkésőbb heves zivatarok. A labilis, nagy szélnyírásos környezetben károkozó szélvihar (90-100+ km/h), jégeső (jégátmérő >3 cm) lehet a legfőbb veszélyforrás, de a magas kihullható vízmennyiség miatt a felhőszakadás sem kizárt. Összességében tehát több hullámban fordulhatnak elő heves zivatarok délnyugatról északkelet felé haladva, amelyek rendszerbe is szerveződhetnek. Mivel a helyzet pontenciálisan károkozó időjárási jelenségeket is magában hordozhat, ezért 2-es fokozatú előrejelzést adunk ki.

Részletezés: Nyugatról egy mély, hosszúhullámú teknő közelíti meg hazánkat, amelyhez kapcsolódóan egy hullámzó frontzóna húzódik a Kárpát-medence fölé. A teknőről az időszak során, a frontzóna déli ágán egy mediterrán ciklon is lefűződik, ez a ciklon azonban főként majd csak a vasárnapi időjárást fogja érdemben alakítani. A frontzóna előterét meleg, nedves, labilis légtömeg tölti ki (50-55 °C a 850 hPa ThetaE), miközben markáns jet húzódik több szinten is térségünk fölé. Ugyan 300 hPa-on a jetmag jobb belépő és bal kilépő zónája is tőlünk nyugatabbra fog elhelyezkedni, de mind a középszintű (500 hPa: 25-30 m/s), mind az alacsonyszintű (850 hPa: helyenként 10-15 m/s) jet Magyarország felett húzódik majd egy délnyugat-északkelet tengely mentén. A magassági szél hatására pedig megnövekszik a vertikális szélnyírás, nagy területen 20-25, helyenként 30 m/s körüli értékeket valószínűsíthetők a 0-6 km-es rétegben. A 0-2,5 km-es szélnyírás is kiemelendő, az alacsonyszintű jet tengelyében akár 15-20 m/s körül is alakulhat a nyírásvektorok nagysága, amelyek merőlegesek lehetnek a zivatarokra. Baranya, Bács-Kiskun tágabb térségében továbbá a 0-1 km-es szélnyírás is 10 m/s feletti értékek is lehetnek, amely kiegészülve az alacsony LCL szinttel akár tornádó kialakulásának esélyét is magában foglalhatja. Tornádóra a magasabb CIN miatt azonban kicsi az esély. A nagy szélnyírásos környezet összességében támogatni fogja a kezdetben izolált szupercellák megjelenését, amelyek várhatóan gyorsan bow echosodhatnak, rendszerré szerveződhetnek és délnyugat felől viszonylag gyorsan északkeletre helyeződhetnek át. A szupercellák a magas helikalitási (SREH 0-3 km: 150-250 m2/s2, SCP: helyenként 13-15+) viszonyok miatt akár hosszú életűek is lehetnek.

A bow echo kialakulása mellett az Alföldön húzódó felszín közeli szárazabb légtömeg (2m Td deficit: 10-15 °C) tovább emelheti a heves leáramlások, szélviharok valószínűségét. Ennek köszönhetően az intenzívebb, akár vonalba rendeződő zivatarokat az Alföldön több helyen kísérheti 90-100 km/h körüli szél, de lokálisan 120-130 km/h-s lökés sem kizárt bow echo környezetében.

Középszinten azonban már telítettebb profil látszik, ennek következtében várhatóan a környezeti levegő bekeveredése nem fogja gátolni a cellák fejlődését (ECMWF-ben SBCAPE 1500 J/kg körül, míg az ECAPE 1100-1300 J/kg a Dél-Alföldön).

A szél mellett a jégeső lehet a másik fő veszélyforrás, szupercellák esetén nem zárható ki a 2 cm feletti jég, azonban az alacsonyszintű jet hatására a hodográfok erősen megnyúlnak az 1-3 km-es rétegben. Továbbá, a nagy zivatar-relatív beáramlás (helyenként 15 m/s), illetve a viszonylag kisebb zivatar-relatív magassági szelek szintén támogatják a nagyobb méretű jégszemek növekedését. Némi bizonytalanságot azonban a CAPE profil elrendeződése mutat, ugyanis a pozitív terület nagyobb aránya (~60%) várhatóan majd a pozitív hőmérsékletű tartományba eshet. Ennek következtében a szignifikáns jégeső kialakulásának esélye alacsony.

A magas kihullható vizek miatt a zivatarokat felhőszakadás is kísérheti, azonban a viszonylag gyors cellaáthelyeződés miatt villámárvizek kialakulásnak valószínűsége kicsi.

Az időjárási helyzetben azonban akadnak bizonytalanságok. Egyfelől egy hullámzó frontzóna esetén nehezen becsülhető, hogy pontosan meddig fut ki a front, hol lesz a hullámvetés, ennek következtében pedig hogy pontosan mely területeken lesznek átfedésben a heves zivatarokhoz szükséges légköri feltételek. További bizonytalanság lehet a mély (egészen Észak-Afrikáig) lenyúló teknő előoldalán a közép- és alacsonyszintű jet által szállított szaharai por mennyisége, amely hatással lehet a felhőképződésre. Egy zártabb felhőzettel rendelkező melegszektor könnyen visszavetheti a rendelkezésre álló potenciális energiát, ezáltal érdemben gátolhatja a heves zivatarok képződését. A légköri por továbbá a nagyméretű jégeső képződését is negatívan befolyásolhatja.

Summary: 

We issued a category 2 due to the possibility of severe thunderstorms (supercells and MCS with bow echo segments) over the south, middle, and perhaps the northeast part of the country. The main threats are severe (damaging) wind gusts (90-100+ km/h locally in the environment of bow echos 120+ km/h), hail (>3 cm in diam.), and heavy rain.

Mezós tornádó?: 
mezós tornádó kis eséllyel várható - T1
Nem mezós tornádó?: 
Nem mezós tornádó nem várható - T0
Villám árvíz?: 
Nem várható
MKR?: 
Várható
Bow echo?: 
Várható
Szupercella?: 
Várható
Nagyméretű jég? (2-5cm): 
Várható
Szignifikáns jég? (>5cm): 
Nem várható
Szélvihar? (90-120km/h): 
Várható
Szignifikáns szélvihar? (>120km/h): 
Várható

Kapcsolat

Magyarországi Viharvadászok és Viharkárfelmérők Közhasznú Egyesülete

info@szupercella.hu

1139 Budapest, Fiastyúk utca 57. 3/3

Adószám (1% felajánláshoz)

18033108-1-41

Készítette

Viharvadászok Egyesülete
CodeOne.hu

Jogi tudnivalók

Az oldalon található minden tartalom (az oldal készítői és az oldali felhasználói által a weboldalon vagy a mobil applikációkon keresztül feltöltött szöveg, kép, videó, mérési eredmény, stb.) - kivéve ahol a feltüntetett információk ettől eltérnek - a Magyarországi Viharvadászok és Viharkárfelmérők Közhasznú Egyesületének tulajdonát képezi. Bármilyen nemű felhasználáshoz az Egyesület írásbeli hozzájárulása szükséges. A weboldal tartalmai szabadon hivatkozhatók a forrás feltüntetésével.

Támogatás, pályázat