Magassági hidegörvény villámárvízzel és egyéb heves eseményekkel

Fokozat: 
Érvényesség vége: 
vasárnap, július 18, 2021 - 08:00

Áttekintés, összefoglalás

Hazánk időjárását egy tőlünk délre elhelyezkedő magassági hidegörvény határozza meg, amely szinte egy helyben áll, így továbbra is jelentős befolyást fejt ki térségünkre. Ez a képződmény labilizálja a felettünk elterülő légoszlopot, miközben kelet-északkelet felől folyamatos a meleg és nedves levegő utánpótlása, tehát a jelenlegi feltételek kifejezetten elősegítik kiterjedt zivatarok, zivatarrendszerek kialakulását. Ezek a zivatarok és zivatarrendszerek elsősorban a hirtelen lezúduló, nagy csapadék miatt jelentenek veszélyt, de az ország keleti részein heves jégeső (2 cm felett) és heves kifutószél (90 km/h felett) sem zárható ki a zivatarokhoz köthetően. Továbbá kis eséllyel tornádó is előfordulhat a déli határ közelében. Az 1-es fokozat a várható heves események miatt indokolt.

Részletezés, elemzés

Az éjszakai órákban átvonult MKR után átmenetileg csökkent a labilitás, a konvektív cellák intenzitása csökkent a délelőtti órákra. Várhatóan a kora délutánra már regenerálódik a légkör, és újfent emelkedik a labilitás mértéke, hiszen alacsony szinten kelet-északkelet felől továbbra is magas ekvipotenciális hőmérsékletű levegő érkezik egy meleg-nedves szállítószalag folyományaként. A labilitás mértéke eléri az 1000-1800 J/kg-os értéket a GFS szerint, az ECMWF szerint pedig foltokban 2000-2400 J/kg is előfordulhat az ország középső harmadában.
A szélnyírás mértéke az ország nagy részén a kritikus 15 m/s érték alatt marad, viszont a déli határvidék közelében előfordulhatnak 12.5-15 m/s-es értékek is, amely már marginálisan támogatják szupercellák megjelenését is (lokálisan, zivatarok/vonalak egymásra hatásának eredményeként, ill. orografikus hatások miatt a szélnyírás megemelkedhet).
Kora délutántól kezdve újabb zivatarok, illetve akár MKR-ek kialakulása is várható, legvalószínűbben az ország középső harmadában (Duna-Tisza közén), illetve a Dunántúlon, mivel az alacsonyszintű konvergencia itt támogatja legjobban a konvekciót. Továbbá a nap folyamán íves, elnyújtott örvényességi mezők vonulnak DK-ÉNY irányban a magassági hidegörvényhez kapcsolódóan, amelyek vonalba szervezhetik a konvektív cellákat.
A legfőbb veszélyforrást ma az íves, karokba szerveződött konvekcióból lezúduló csapadék jelenti, ugyanis a zivatarvonalak/karok és az áramlás iránya minimális szöget zárnak be egymással, így egy pont felett akár órákig is tarthat a zivatartevékenység. Figyelembe véve a magas kihullható vízmennyiséget (36-42 mm), ezek a tényezők könnyen eredményezhetnek villámárvizet.

A magas labilitás, közepes szélnyírás, valamint a jégnövekedési zónában előforduló magas labilitás értékek (>600 J/kg, leginkább az Északi-középhegységben és az Észak-Alföldön) arra engednek következtetni, hogy a mai nap heves jégeső előfordulása sem zárható ki teljesen, tekintetbe véve a kelet felől napközben elkezdődő kiszáradást. Ezzel összhangban, ugyancsak az ország keleti harmadában, magas DCAPE értékek is várhatóak, amely heves kifutószeleket vetítenek előre a zivatarokhoz köthetően.

A déli határ közelében tornádó sem zárható ki teljesen (mezociklonális ill. nem-mezociklonális). Az első fajtát tekintve ugyan a szélnyírás marginális, de az SCP paraméter magas értékeket vesz fel (a 0-3 km-es helikalitással karöltve), illetve az LCL szintje is alacsony lesz, magas 0-1 km-es szélnyírás mellett. A nem-mezociklonális tornádót nézve, az alacsonyszintű konvergencia illetve a több szinten megjelenő örvényesség támogató hatást fejthet ki.

A bizonytalansági faktorokat tekintve, a leginkább kérdéses tényező a reggeli/délelőtti órákban átvonuló zivatarrendszerek stabilizáló hatása, amely órákra visszafoghatja a konvekciót, illetve a további zivatarok kialakulásának helyét is módosíthatja.

Veszélyforrások:

- Villámárvíz: nagy mennyiségű csapadék (lokálisan akár 40 mm felett)
- Jégeső: leginkább a Dunától keletre előfordulhat (2-4 cm átmérővel)
- Szélvihar: főként a Tiszántúlon és az ország ÉK-i felében
- Tornádó: a déli határ közelében kis eséllyel előfordulhat mezociklonális tornádó (legvalószínűbb a Duna-Tisza közén), illetve nem-mezociklonális tornádó is megjelenhet ezeken a területeken

Mezós tornádó?: 
mezós tornádó kis eséllyel várható - T1
Nem mezós tornádó?: 
Nem mezós tornádó kis eséllyel várható - T1
Villám árvíz?: 
Várható
MKR?: 
Várható
Bow echo?: 
Nem várható
Szupercella?: 
Várható
Nagyméretű jég? (2-5cm): 
Várható
Szignifikáns jég? (>5cm): 
Nem várható
Szélvihar? (90-120km/h): 
Várható
Szignifikáns szélvihar? (>120km/h): 
Nem várható

Kapcsolat

Magyarországi Viharvadászok és Viharkárfelmérők Közhasznú Egyesülete

info@szupercella.hu

1139 Budapest, Fiastyúk utca 57. 3/3

Adószám (1% felajánláshoz)

18033108-1-41

Készítette

Viharvadászok Egyesülete
CodeOne.hu

Jogi tudnivalók

Az oldalon található minden tartalom (az oldal készítői és az oldali felhasználói által a weboldalon vagy a mobil applikációkon keresztül feltöltött szöveg, kép, videó, mérési eredmény, stb.) - kivéve ahol a feltüntetett információk ettől eltérnek - a Magyarországi Viharvadászok és Viharkárfelmérők Közhasznú Egyesületének tulajdonát képezi. Bármilyen nemű felhasználáshoz az Egyesület írásbeli hozzájárulása szükséges. A weboldal tartalmai szabadon hivatkozhatók a forrás feltüntetésével.

Támogatás, pályázat