Marginális helyzet, 1-2 szupercellával

Fokozat: 
Érvényesség vége: 
kedd, április 17, 2018 - 08:00

Hazánktól délnyugatra egy mediterrán ciklon örvénylik, s előoldalán meleg, nagy nedvességtartamú levegő áramlik térségünk felé, amely segítőleg lép fel a konvekció beindulásához.
A nyugati, dényugati határszélen - de első sorban határon túl - megfelelő konvergens zónák épülnek ki a délelőtti óráktól kezdődően (a magasban húzódó jetmag, támogatva a több szinten megjelenő örvényesség advekcióval), amelyek párosítva a labilis légrétegződéssel (ECMWF lokálisan 1250 J/kg, GFS valamivel visszafogottabb) és a szélnyírási viszonyokkal (ECMWF 15-17 m/s legmagasabb értékek) akár szupercellás konvekció megjelenésének is elégséges feltételeket teremthet. 
A nap elsődleges veszélyforrás természetesen ezen légköri jelenségekhez köthetők (~2 cm átmérőjű jég, átmenetlieg viharossá fokozódó szél (>60 km/h) szupercellák környezetében), azonban a helyzet nagy bizonytalansággal terhelt. A vastag felhőzet, a várható záporos csapadék a délelőtti órákban könnyedén főszereplője lehet a nap eseményeinek -negatív értelemben- , s gátolhatja a talajalapú konvekciót.
Mindent összevetve azonban, nem zárható ki teljességgel egy-egy besodródó, bágyazott szupercella megjelenése az ország nyugati, délnyugati területein, így a helyzet egy '!'-es fokozatot érdemel.  

Mezós tornádó?: 
mezós tornádó nem várható - T0
Nem mezós tornádó?: 
Nem mezós tornádó nem várható - T0
Villám árvíz?: 
Nem várható
MKR?: 
Nem várható
Bow echo?: 
Nem várható
Szupercella?: 
Várható
Nagyméretű jég? (2-5cm): 
Nem várható
Szignifikáns jég? (>5cm): 
Nem várható
Szélvihar? (90-120km/h): 
Nem várható
Szignifikáns szélvihar? (>120km/h): 
Nem várható

Kapcsolat

Magyarországi Viharvadászok és Viharkárfelmérők Közhasznú Egyesülete

info@szupercella.hu

1139 Budapest, Fiastyúk utca 57. 3/3

Készítette

Viharvadászok Egyesülete
CodeOne.hu

Jogi tudnivalók

Az oldalon található minden tartalom (az oldal készítői és az oldali felhasználói által a weboldalon vagy a mobil applikációkon keresztül feltöltött szöveg, kép, videó, mérési eredmény, stb.) - kivéve ahol a feltüntetett információk ettől eltérnek - a Magyarországi Viharvadászok és Viharkárfelmérők Közhasznú Egyesületének tulajdonát képezi. Bármilyen nemű felhasználáshoz az Egyesület írásbeli hozzájárulása szükséges. A weboldal tartalmai szabadon hivatkozhatók a forrás feltüntetésével.

Támogatás, pályázat