Markáns hidegfront érkezik, főként a Dunától keletre vonalas zivatarrendszerrel

Fokozat: 
Érvényesség vége: 
vasárnap, július 31, 2022 - 08:00

Érvényesség: 2022.07.29 20:00  - 2022.07.31. 08:00 magyar idő szerint

Összefoglalás:

Péntek este, éjszaka elsősorban a Tiszántúlon és az ország északi területein, szombat hajnalban északon kívül már a Duna-Tisza közén és a Dunántúlon is alakulhatnak néhol záporok, zivatarok az érkező hidegfront előterében lassan felénk helyeződő meleg-nedves szállítószalag jelenlétének köszönhetően. Ebben az időszakban a csapadék mennyiségét és a konvektív gócok számát nehéz megsaccolni az időjárási modellek előrejelzései alapján, azok számításainak átlagát alapul véve nagy területi átlagban szombat reggelig valószínűleg nem lesz jelentős mennyiségű csapadék. Szombat kora reggel nyugatról egy markáns hidegfront éri el térségünket, amely éjszakára már keleti határainkat is elhagyhatja. Nyomában egyre többfelé alakulhat ki eső, zápor, zivatar. Reggeli órákban a Dunántúlra belépve jobbára gyenge, közepes intenzitású konvektív, beágyazott csapadékkal lehet számolni a front mentén és annak előterében, amiket helyenként dörgés-villámlás kísérhet, majd ahogy fokozatosan kelet felé helyeződik és a nap előrehaladtával az emelt konvekciót egyre inkább felváltja a talajalapú labilitás a frontális nagytérségi emelőhatás jelenlétét támogatva, úgy intenzív zivatarok alakulnak ki, melyek a front menti kényszer emelés következtében egy vonalas zivatarrendszer felépülését feltételezik. A zivatarrendszer születésének kiindulópontja a Duna vonalában lévő nagyjából 50-100 km széles függőleges sávban várható a jelenlegi számítások alapján, majd innen kelet felé haladva érett, kifejledt életciklusába lépve okozhat jelentős mennyiségű csapadékot, helyenként nagyméretű jeget és intenzív kifutószelet. A várható események miatt 1-es konvektív előrejelzés kiadását tartom indokoltnak.

Részletezés:

A Nyugat-Európa felett elhelyezkedő közép-troposzférikus teknő fokozatosan kelet felé halad, miközben egy magassági ciklon fűződik le róla. A középszinten lezajló ciklongenezist talajszinten is hasonló folyamat követi. A teknő előterében hazánkat is beleértve egy sekély ciklonális mező szorítja ki az eddig uralkodó magasnyomást, amellyel párhuzamosan tőlünk északra egyre záródó izobár vonalak jelzik az új ciklon születését, illetve annak újonnan kialakuló frontrendszere is megjelenik. A kialakuló hidegfront előterében meleg, de már jóval nedvesebb levegő árasztotta el térségünket. A nedves levegő beszivárgását jelzik a délkeleten és a hegyvidékek környezetében megjelenő záporok, zivatarok a pénteki napon. Az éjszaka folyamán délről egy meleg-nedves szállítószalag helyeződik térségünk felé, amelynek környezetében emelt konvekcióval elsősorban az északi és középső területeken alakulhatnak néhol záporok, zivatarok.

Szombat reggel nyugatról érkezik a markáns hidegfront, amely csapadékrendszerén beágyazott formában lehetnek jelen záporok, zivatarok. Ezek heves időjárási eseménnyel valószínűleg nem járnak. A front előterében a Dunától keletre azonban kellően labilis lesz a légrétegződés. A GFS szerint 60 fok körüli ekvipotenciális hőmérsékleti maximumok, 40-44 mm kihullható vízmennyiség és 500-1000 j/kg MLCAPE állhat rendelkezésre, erre futhat rá az érkező markáns hidegfront vonala mentén érkező másodlagos emelési kényszer. A feláramlásokat támogatja továbbá a középszinten is ütemesen zajló hidegadvekció. Ami a szélnyírási viszonyokat illeti, középmagas szinten főként a Dunántúlon a kevésbé labilis területek felett emelkedhet 0-6 km-en 20 m/s körülire, a Dunától keletre a labilitással megfelelő átfedésben 10-15 m/s értékek várhatóak, melyek inkább adódnak a magassággal változó szélirány változásából, mint a különböző magassági szinteken lévő szélerősség különbségektől. A helyzet nem kifejezetten kedvez a tartós, hosszú életű szupercellás konvekciónak, sokkal inkább kedvez a front mentén fellépő erős multicellásnak. Az alacsonyszintű szélnyírás azonban némileg árnyalja a képet a vonalas rendszer tartós fennállását illetően: az alacsonyszintű szélnyírás vektor majdnem párhuzamos lehet a front vonalára, így periódikusan erősödő és gyengülő szakaszok léphetnek fel életciklusában, ahogy kelet felé halad. A front mentén alakuló zivatarrendszer az északabbi részein lehet struktúráltabb, szervezettebb, azonba a déli felében valamivel hevesebb, izoláltabb cellák is előfordulhatnak. A jól szervezett északabbi részein elsősorban a 90 km/h feletti kifutószelek képezhetik az elsődleges veszélyforrást, amíg a délebbi szakaszon az intenzív gócokhoz a viharos kifutószeleken kívül társulhat heves jégeső (2-3 cm körüli jégátmérővel).

A front átvonulása után az összeáramlásra hajlamos részeken (Duna-Tisza köze és délkelet) kialakulhat még szórványos zápor, zivatar. Néhol még a Dunántúlon sem zárhatóak ki az erős északnyugati szélcsatornában.

Veszélyforrások:

  • 90 km/h-t meghaladó kifutószél: elsősorban a front menti zivatarrendszerhez kapcsolódóan, kisebb eséllyel pedig a pre-frontális zivatargócokból
  • jégeső: főként a Tiszántúlon társulhat intenzív zivatarcellákhoz maximum 2-3 cm jégátmérő
  • felhőszakadás: a Dunától keletre, azon belül is főként az Északi-Középhegység térségében nagyobb területi átlagban hullhat 15-20 mm csapadék, lokálisan ettől jóval több (30-50 mm)
Mezós tornádó?: 
mezós tornádó nem várható - T0
Nem mezós tornádó?: 
Nem mezós tornádó kis eséllyel várható - T1
Villám árvíz?: 
Várható
MKR?: 
Várható
Bow echo?: 
Nem várható
Szupercella?: 
Várható
Nagyméretű jég? (2-5cm): 
Várható
Szignifikáns jég? (>5cm): 
Nem várható
Szélvihar? (90-120km/h): 
Várható
Szignifikáns szélvihar? (>120km/h): 
Nem várható

Kapcsolat

Magyarországi Viharvadászok és Viharkárfelmérők Közhasznú Egyesülete

info@szupercella.hu

1139 Budapest, Fiastyúk utca 57. 3/3

Adószám (1% felajánláshoz)

18033108-1-41

Készítette

Viharvadászok Egyesülete
CodeOne.hu

Jogi tudnivalók

Az oldalon található minden tartalom (az oldal készítői és az oldali felhasználói által a weboldalon vagy a mobil applikációkon keresztül feltöltött szöveg, kép, videó, mérési eredmény, stb.) - kivéve ahol a feltüntetett információk ettől eltérnek - a Magyarországi Viharvadászok és Viharkárfelmérők Közhasznú Egyesületének tulajdonát képezi. Bármilyen nemű felhasználáshoz az Egyesület írásbeli hozzájárulása szükséges. A weboldal tartalmai szabadon hivatkozhatók a forrás feltüntetésével.

Támogatás, pályázat