Mediterrán ciklon színes konvektív palettával

Fokozat: 
Érvényesség vége: 
szerda, augusztus 5, 2020 - 08:00

Időjárásunkat egy mediterrán ciklon, illetve annak felettünk hullámzó frontrendszere alakítja, melynek köszönhetően a légköri feltételek kedvezőek lesznek heves zivatarok, szupercellák és zivatarrendszerek kialakulásához. Ezek a heves események több válfaját is előidézhetik, és kiterjedten valószínű zivatartevékenység. Mindezek miatt 2-es előrejelzést adunk ki.

 

Részletezve:

A ciklont generáló hidegfront éjszaka már érintette az országot, de mostanra jelentősen visszahullámzott, amit mutat a szinte az egész országban déli, délnyugati irányú szél. Ennek köszönhetően a Tiszántúlt leszámítva már mostanra is jelentősebb, 1000-1500 J/kg közötti CAPE halmozódott fel az országban, mely a déli területeken a következő órákban várhatóan a 2000-2500 J/kg-ot is eléri. Emellett több szinten örvényességi advekció, illetve megfelelő konvektív paraméterek (pl. magas K- és Thompson-index) is támogatják majd a konvekciót. A ciklonhoz tartozó magassági teknő előoldalán jet stream húzódik felettünk délies irányból, mely egyrészt kedvező áramlási viszonyaival magassági divergenciát idéz elő, szintén segítve a konvekciót, másrészt hatására a szélnyírás sokfelé meghaladja a 15 m/s-ot, helyenként a 20 m/s-ot is. A délután újból betörő talajfront miatt északnyugatira, északira forduló szél jelentősen megnöveli az alacsonyszintű szélnyírást és a helikalitást is. Mindezeknek köszönhetően a késő délutáni, esti órákban különösen a déli és a középső megyékben esély van akár erősebb szupercellák kialakulására is, melyek heves eseményeket (90 km/h feletti széllökések, 2 cm-nél nagyobb jég) produkálhatnak, de nem zárható ki szignifikáns heves esemény (120 km/h feletti széllökés, 5 cm feletti jégátmérő), illetve akár tornádó előfordulása sem.

A tegnapihoz hasonlóan a zivatarok az esti órákra várhatóan ismét egy szervezett rendszerré állnak össze, mely főként az ország déli kétharmadát érintheti. Ennek legfőbb kísérőjelensége a szélvihar (bow echo-s jellegű részekkel) és a hirtelen lehulló kiadós csapadék (a kihullható víz 40 mm körül alakul) lehet, ami megfelelő viszonyok mellett villámárvízet okozhat. Az éjszaka előrehaladtával a zivatarok ugyan veszítenek erejükből, de még a rendszer mögött is számíthatunk további gócokra, kisebb tömbökre, néhol felhőszakadással. Mind napközben, mind éjszaka északnyugaton és a keleti határvidékén a legkisebb a zivatarok esélye, bár egy-egy ezeken a tájakon is kialakulhat, ami a megfelelő nyírás és helikalitás miatt északnyugaton szupercella is lehet.

Summary: 

We issued a category 2 forecast as strong supercells may form ín the south and middle part of the country which could produce heavy or significant wind and hail, even tornado. In the night hours mesoscale convective system(s) also forecasted with strong wind and large amount of precipitation, locally flash floods.

Mezós tornádó?: 
mezós tornádó közepes eséllyel várható - T2
Nem mezós tornádó?: 
Nem mezós tornádó nem várható - T0
Villám árvíz?: 
Várható
MKR?: 
Várható
Bow echo?: 
Várható
Szupercella?: 
Várható
Nagyméretű jég? (2-5cm): 
Várható
Szignifikáns jég? (>5cm): 
Várható
Szélvihar? (90-120km/h): 
Várható
Szignifikáns szélvihar? (>120km/h): 
Várható

Kapcsolat

Magyarországi Viharvadászok és Viharkárfelmérők Közhasznú Egyesülete

info@szupercella.hu

1139 Budapest, Fiastyúk utca 57. 3/3

Adószám (1% felajánláshoz)

18033108-1-41

Készítette

Viharvadászok Egyesülete
CodeOne.hu

Jogi tudnivalók

Az oldalon található minden tartalom (az oldal készítői és az oldali felhasználói által a weboldalon vagy a mobil applikációkon keresztül feltöltött szöveg, kép, videó, mérési eredmény, stb.) - kivéve ahol a feltüntetett információk ettől eltérnek - a Magyarországi Viharvadászok és Viharkárfelmérők Közhasznú Egyesületének tulajdonát képezi. Bármilyen nemű felhasználáshoz az Egyesület írásbeli hozzájárulása szükséges. A weboldal tartalmai szabadon hivatkozhatók a forrás feltüntetésével.

Támogatás, pályázat