MNSZ második felvonás (2021.05.01-02.)

Fokozat: 
Érvényesség vége: 
vasárnap, május 2, 2021 - 18:00

Összefoglalás:

1-es konvektív helyzet, vagy bukik a légkör? - ezzel a kérdéssel lehetne felvezetni a következő két nap időjárását. Továbbra is egy hullámzó frontálzóna helyezkedik ugyanis el térségünkben, melynek áramlási rendszerében délnyugat felől váltakozó nedvességtartalmú, viszonylag labilis légtömeg áramlik fölénk, miközben az időszak nagy részében 15-20 m/s közötti szélnyírás is jelen lesz felettünk. Ez önmagában támogatná a szupercellák, illetve szervezettebb zivatarrendszerek kialakulását, ám eközben a magasban melegedés is várható, illetve mind szombaton, mind vasárnap napközben középszinten jóval szárazabb levegő érkezik fölénk délnyugat felől, amik ebben az időszakokban ellehetetleníthetik a konvekciót. Így a helyzet a felkiáltójel és az 1-es fokozat között ingadozik, és elsősorban azért került az utóbbi kiadásra, mert szombat este kialakulhat egy szervezettebb, nagyobb területet érintő zivatarrendszer beágyazott szupercellákkal, amit helyenként 30 mm feletti csapadék kísérhet, a hegyvidéki területeken esetlegesen villámárvíz lehetőségével, a szupercellákban pedig nem zárható ki 2 cm-t meghaladó jégátmérő.

 

Részletek:

Hazánk térségében egy hullámzó frontrendszer helyezkedik el. Ennek egy hidegfronti szakasza alacsonyszinten pénteken jobban behatolt az országba, de egy tőlünk északnyugatra elvonuló kisebb peremhullámnak köszönhetően éjjel visszahullámzik északnyugat felé, hogy aztán reggel a Kisalföldre újra "belöttyenjen". Vasárnapra virradó éjszaka viszont már egy határozottabb ciklon kezd kifejlődni az Alpok felett, aminek következtében a front ismét visszatolódik északra. Végül napközben betör hazánkba a ciklon gyors mozgású hidegfrontja északnyugat felől, ami ezúttal végig is robog az országon.

A konvektív események első, gyengébb hullámára szombatra virradó éjszaka számíthatunk, amikor az említett peremhullám előoldalán délnyugatról nedvesebb levegő áramlik fölénk, és ezzel egy időben egy határozottabb örvényességi mező is érkezik középszinten, emellett pedig némi magassági divergencia is segítheti majd a konvekciót. A hőmérséklet azonban egyik magassági szinten sem változik számottevően, így nem várható jelentősebb (középszintű) labilizálódás. A modellek összképe alapján főként a középső és a keleti országrészben számíthatunk csapadékra, de valószínűbb, hogy többnyire csak záporok formájában, és az esetlegesen kialakuló zivatarokban sem valószínű jelentősebb elektromos tevékenység. Mivel a kihullható víz nem lesz túl magas (többnyire 22-26 mm) és viszonylag gyorsnak ígérkezik a cellaáthelyeződés, így felhőszakadásra kevés az esély, de lokálisan hullhat jelentősebb (10 mm körüli) csapadék.

A hullám mögött a reggeli órákban 500 hPa-on jelentős kiszáradás kezdődik, mely egész nap az ország felett marad. Emellett a talajszintű belöttyenés miatt az ország északnyugati fele ismét viszonylag stabil marad, csak keleten, északkeleten gyűlhet össze jelentősebb, 1000 J/kg körüli talajalapú CAPE. Megjegyzendő ugyanakkor, hogy a legfrissebb (pénteki 12 UTC-s futtatású) ECMWF már kevesebb, 500-800 J/kg közötti maximális CAPE-pel számol. Mindemellett napközben több fokos melegedés is várható a magasban. Ezek összességében az ország nagy részén várhatóan ellehetetlenítik a konvekciót, így inkább csak az Északi-középhegység térségében, az északkeleti határvidéken és kisebb eséllyel esetleg a Tiszántúlon alakulhat ki egy-egy zivatar délután - de könnyen előfordulhat, hogy a zivatarok a kedvezőbb orográfiai viszonyokkal rendelkező felvidéki és kárpátaljai területeken jelennek csak meg. Mivel eközben  délnyugat felől átmenetileg lecsökken a nyírás a térségben, ezek inkább rövidebb életű, gyenge evolúciós multicellás gócok lehetnek, átmenetileg esetleg hibrid szupercellás jegyekkel. Amennyiben a GFS által mutatott nagyobb labilitás realizálódik, úgy adódik némi esély arra, hogy egy-egy erősebb cella is kialakuljon - még ha csak rövid élettartammal is -, melyből a középszintű kiszáradás miatt nem zárható ki 2 cm-t elérő vagy meghaladó átmérőjű jégeső és 60-70 km/h körüli széllökés. Emellett az ország déli részén fordulhatnak még elő - inkább emelt konvekciós - zivatarok a délelőtti, déli órákban.

Vasárnapra virradó éjszaka már egy határozottabb peremhullám ér el bennünket délnyugatról, melynek köszönhetően késő délutántól ismét nedvesedni kezd a légkör, éjszaka pedig 500 és 700 hPa-on is csökken néhány fokkal a hőmérséklet, ami ezúttal már nagyobb mértékű MUCAPE kialakulását eredményezheti. Emellett egy tőlünk délre húzódó jet-mag bal kilépő zónája is fölénk helyeződik, mely jelentős magassági divergenciát idézhet elő, és ismét érkezik nagyobb örvényességi advekció is. Mindezen tényezők együttesen a szombat hajnalinál jóval erősebb és kiterjedtebb konvekciót idézhetnek elő. A kezdeti időszakban, késő délután, kora este nyugaton, délnyugaton még izoláltabb zivatarok, köztük szupercellák is kialakulhatnak, majd este, éjszaka várhatóan egy nagy területet érintő, akár több egymást követő ágból álló konvektív rendszerré (MKR) állnak össze a csapadékgócok. Beágyazottan ugyanakkor még ekkor is előfordulhatnak szupercellák, melyeket esetlegesen szintén kísérhet 2 cm-nél nagyobb jég, viszont az időközben jóval nedvesebbé váló alsóbb szintek miatt viharos széllökések kevésbé valószínűek. A zivatarrendszer az immár jelentősebb, 30 mm körüli vagy a feletti kihullható víz miatt az érintett területen kiadós (többfelé 10-20 mm, az erősebb gócokban akár 30 mm feletti) csapadékot okozhat, és az esetlegesen egymás után kifejlődő intenzívebb cellák főként az Északi-középhegység térségében néhol akár villámárvizet is eredményezhetnek. Az a jelenlegi modellfutások alapján még kérdéses, hogy a zivataros tömb mekkora részét érinti az országnak, az előrejelzés készültekor a legvalószínűbb forgatókönyv szerint főként a Kaposvár-Debrecen vonaltól északra eső területek lehetnek a legkedvezőbb helyzetben - megjegyzendő ugyanakkor, hogy például a legfrissebb ECMWF futás szinte az egész országon végigviszi a tömböt.

A zivatarok a reggeli, kora délelőtti órákban északkelet felé elhagyják az országot, és mögöttük a ciklon közeledő hidegfrontja előtt 500 és 700 hPa-on a szombatinál is szárazabb levegő áramlik fölénk. Emellett megélénkül, helyenként megerősödik a délnyugati szél, mellyel az alacsonyabb szinteken is kiszárad a levegő, így a hidegfront előtt fokozatosan lecsökken a labilitás. Mindezek következtében az ország nagy részén érdemi események nélkül, leginkább záporokkal kísérve vonul át a front déli, kora délutáni órákban, csak néhol alakulhat ki egy-egy gyenge zivatar. A front mögött mindenütt gyorsan stabilizálódik a légkör.

Summary: 

We issued a Category 1 forecast as supercells and mesoscale convective system(s) are possible in Hungary, especially from the evening hours of 1st May to the next morning. The supercells can produce hail with diameter of 2 cm or more, and from the MCS locally high amounts of precipitation are possible.

Mezós tornádó?: 
mezós tornádó nem várható - T0
Nem mezós tornádó?: 
Nem mezós tornádó nem várható - T0
Villám árvíz?: 
Várható
MKR?: 
Várható
Bow echo?: 
Nem várható
Szupercella?: 
Várható
Nagyméretű jég? (2-5cm): 
Várható
Szignifikáns jég? (>5cm): 
Nem várható
Szélvihar? (90-120km/h): 
Nem várható
Szignifikáns szélvihar? (>120km/h): 
Nem várható

Kapcsolat

Magyarországi Viharvadászok és Viharkárfelmérők Közhasznú Egyesülete

info@szupercella.hu

1139 Budapest, Fiastyúk utca 57. 3/3

Adószám (1% felajánláshoz)

18033108-1-41

Készítette

Viharvadászok Egyesülete
CodeOne.hu

Jogi tudnivalók

Az oldalon található minden tartalom (az oldal készítői és az oldali felhasználói által a weboldalon vagy a mobil applikációkon keresztül feltöltött szöveg, kép, videó, mérési eredmény, stb.) - kivéve ahol a feltüntetett információk ettől eltérnek - a Magyarországi Viharvadászok és Viharkárfelmérők Közhasznú Egyesületének tulajdonát képezi. Bármilyen nemű felhasználáshoz az Egyesület írásbeli hozzájárulása szükséges. A weboldal tartalmai szabadon hivatkozhatók a forrás feltüntetésével.

Támogatás, pályázat