Mocsárhelyzet felhőszakadásokkal, felhőtölcsérekkel

Fokozat: 
Érvényesség vége: 
vasárnap, június 11, 2023 - 23:59

Időjárásunkat legalább a hétvégéig a dél felől fölénk helyeződött, itt megrekedő nedves, labilis légtömeg (úgynevezett bárikus mocsár) alakítja, mely kedvez a záporok, zivatarok kialakulásának. Ezek legfőbb kísérőjelensége a felhőszakadás és a villámárvíz lehet, de helyenként nem-mezociklonális tubák, tornádók is kialakulhatnak. Elsősorban előbbi miatt 1-es fokozatú előrejelzést adunk ki.

Részletezve:
Hétfőn (június 5-én) a Földközi-tenger felől egy ciklonális mező érte el hazánkat, melyből már több helyen előfordult jelentős csapadék. A rendszer maradványa a következő napokban térségünkben veszteglővé válik, és hozzá kapcsolódva a magasban is legyengül a szél, létrehozva a klasszikus bárikus mocsárhelyzetet. A jelentős alacsonyszintű nedvesség miatt gyakran lesz erősen felhős az ég - a reggeli órákban pedig helyenként sűrű köd is képződhet -, ám a magas harmatpontok miatt a kevés napsütés is elegendő lesz ahhoz, hogy jelentősebb mértékű, 1000-1500 J/kg körüli CAPE halmozódjon fel napközben, melynek következtében a késő délelőtti óráktól rendre egyre többfelé alakulnak majd ki zivatarok. A gyenge (5-10 m/s-os) szélnyírás okán ezek egy- vagy multicellás jellegűek lesznek, a kialakulásukat pedig elsősorban a markáns konvergencia-zónák segíthetik elő, melyek mentén a cellák lazábban kapcsolódva vonalba is rendeződhetnek, de megfelelő dinamikai kényszerek híján a klasszikus értelemben vett zivatarrendszer (MKR) nem várható. A lassú áramlás a nagy (30 mm feletti) kihullható víz hatására az intenzívebb gócokból felhőszakadásokra is számíthatunk, lokálisan akár 50 mm-t meghaladó csapadék is előfordulhat. Ez főként a domb- és hegyvidékeken villámárvizekhez, sárcsuszamlásokhoz vezethet, de a hirtelen lehulló nagy csapadék miatt másutt is összegyűlhet átmenetileg jelentősebb esővíz. Az erősebb, tartósabb konvergenciák a kellően nagy labilitással és a térségben megrekedő örvényességgel pedig kedvezhetnek nem-mezociklonális tubák, tornádók megjelenéséhez, melyekre szintén a teljes időszakban van esély. A magasabb szinteken is viszonylag nedves légkör okán nagyobb méretű jég ezúttal kevésbé valószínű, inkább a 0,5-1 cm-es méret lesz jellemző, de az erősebb zivatarokban helyenként előfordulhat 2 cm-t megközelítő jégátmérő. A zivatarok döntően a délutáni órákban lesznek a legaktívabbak, majd este, éjszaka fokozatosan lecsengedenk, de néhol éjjel is aktív maradhat a légkör. Az időjárási helyzetben legkorábban vasárnap-hétfő tájékán lehet változás, amikor kissé szárazabb légtömeg helyeződhet fölénk, ám a nagy időtáv miatt ebben még jelentős a bizonytalanság. Emiatt az előrejelzés vasárnapig bezárólag érvényes.

Veszélyes jelenségek:
- jégeső: jellemzően kisebb méretű, de néhol nem zárható ki 2 cm-t megközelítő átmérő
- felhőszakadás, villámárvíz: vasárnapig minden nap előfordulhat az intenzívebb zivatarok által érintett helyeken
- tornádó: az erősebb, tartósabb konvergencia-zónák mentén kialakulhat egy-egy nem-mezociklonális példány

 

Summary: 

We issued a Category 1 forecast - until 11 June - due to the possibility of flash floods, mudslides and in some places non-mesocyclonic tornadoes.

Mezós tornádó?: 
mezós tornádó nem várható - T0
Nem mezós tornádó?: 
Nem mezós tornádó közepes eséllyel várható - T2
Villám árvíz?: 
Várható
MKR?: 
Nem várható
Bow echo?: 
Nem várható
Szupercella?: 
Nem várható
Nagyméretű jég? (2-5cm): 
Nem várható
Szignifikáns jég? (>5cm): 
Nem várható
Szélvihar? (90-120km/h): 
Nem várható
Szignifikáns szélvihar? (>120km/h): 
Nem várható

Kapcsolat

Magyarországi Viharvadászok és Viharkárfelmérők Közhasznú Egyesülete

info@szupercella.hu

1139 Budapest, Fiastyúk utca 57. 3/3

Adószám (1% felajánláshoz)

18033108-1-41

Készítette

Viharvadászok Egyesülete
CodeOne.hu

Jogi tudnivalók

Az oldalon található minden tartalom (az oldal készítői és az oldali felhasználói által a weboldalon vagy a mobil applikációkon keresztül feltöltött szöveg, kép, videó, mérési eredmény, stb.) - kivéve ahol a feltüntetett információk ettől eltérnek - a Magyarországi Viharvadászok és Viharkárfelmérők Közhasznú Egyesületének tulajdonát képezi. Bármilyen nemű felhasználáshoz az Egyesület írásbeli hozzájárulása szükséges. A weboldal tartalmai szabadon hivatkozhatók a forrás feltüntetésével.

Támogatás, pályázat