Multicellás zivatarok heves jégesővel

Fokozat: 
Érvényesség vége: 
kedd, május 1, 2018 - 08:00

Áttekintés, összefoglalás.

Hazánk főlé dél-délnyugat felől továbbra is meleg, valamint nedves levegő áramlik egy ciklon melegszektorában. Ebben a légtömegben a relatíve labilis légrétegzettség hatására előfordulhatnak zivatarok, amelyek közül egy-kettő heves jégesőt is produkálhat (2-3 cm-es jégátmérővel).

Részletezés, elemzés

A tegnapi naphoz képest picit csökken a légkörben hasznosítható energia mértéke, de még mindig magas ekvipotenciális levegő érkezik az ország fölé. A labilitás a délután folyamán igen magas értékeket vesz fel április végéhez képest (sbCAPE néhol a 2000 J/kg-ot is meghaladja a GFS szerint, míg az ECMWF 1500-1700 J/kg-os maximumot vízionál). A szélnyírás tekintetében ugyancsak alacsonyabb értékek várhatóak a tegnaphoz képest (10-12 m/s), viszont ezek az értékek még mindig támogatják az erős multicellás zivatarok kialakulását.
Az ország középső területein kialakuló, nagyjából É-D-i tengelyű nedvesség-konvergencia támogatja a feláramlások létrejöttét - ezen kívül más, zivatarokat rendszerré szervező erő nem várható. A legvalószínűbb zivataros terület az ország középső 1/3-a, valamint az Északi-középhegység területe. Az estéhez közeledve már az Alföld keletebbi részén is számítani lehet zivatarokra.
A jégképződési zónában relatíve magas labilitás várható, ami meg lesz támogatva némi szélnyírással - emiatt 2 cm átmérőt elérő, ill. azt meghaladó jégeső előfordulhat.
Nem-mezociklonális tubák, tornádók létrejöttét az említett konvergenciavonal mentén nem lehet teljesen kizárni - az alacsony szinteken található magas labilitás és hőmérsékleti gradiens is segítheti kialakulásukat. (Tornádó viszont leginkább az Északi-középhegység tágabb környezetében realizálódhat az ottani kedvezőbb nedvességi viszonyok miatt, kis valószínűséggel.)

Veszélyforrások:
- Jégeső: előfordulhat kb. 2-3 cm átmérőjű jégeső
- Nem-mezociklonális tornádó: kis valószínűséggel előfordulhat

Summary: 

We issued Category 1 mainly because of the possibilitly of severe hail in the eastern 2/3 of the country.

Mezós tornádó?: 
mezós tornádó nem várható - T0
Nem mezós tornádó?: 
Nem mezós tornádó kis eséllyel várható - T1
Villám árvíz?: 
Nem várható
MKR?: 
Nem várható
Bow echo?: 
Nem várható
Szupercella?: 
Nem várható
Nagyméretű jég? (2-5cm): 
Várható
Szignifikáns jég? (>5cm): 
Nem várható
Szélvihar? (90-120km/h): 
Nem várható
Szignifikáns szélvihar? (>120km/h): 
Nem várható

Kapcsolat

Magyarországi Viharvadászok és Viharkárfelmérők Közhasznú Egyesülete

info@szupercella.hu

1139 Budapest, Fiastyúk utca 57. 3/3

Adószám (1% felajánláshoz)

18033108-1-41

Készítette

Viharvadászok Egyesülete
CodeOne.hu

Jogi tudnivalók

Az oldalon található minden tartalom (az oldal készítői és az oldali felhasználói által a weboldalon vagy a mobil applikációkon keresztül feltöltött szöveg, kép, videó, mérési eredmény, stb.) - kivéve ahol a feltüntetett információk ettől eltérnek - a Magyarországi Viharvadászok és Viharkárfelmérők Közhasznú Egyesületének tulajdonát képezi. Bármilyen nemű felhasználáshoz az Egyesület írásbeli hozzájárulása szükséges. A weboldal tartalmai szabadon hivatkozhatók a forrás feltüntetésével.

Támogatás, pályázat