Nyugaton szupercella, délen MKR

Fokozat: 
Érvényesség vége: 
szombat, június 26, 2021 - 08:00

Összefoglalás:

Az eddigi kánikula után egy lenge hidegfronttal összefüggésben némileg hűvösebb levegő szivárog be hazánkba, mely egyúttal viszont heves zivatarok, szupercellák, akár izmosabb MKR kialakulására is lehetőséget ad. A 2-es kategória elsősorban a szignifikáns heves szélvihar lehetősége miatt indokolt.

Részletezés:

Magyarországra alapvetően északnyugat felől hűvösebb levegő szivárog be, és bár nem épp egy markáns ez a jóindulattal hidegfrontnak nevezhető képződmény, arra jó, hogy konvergens zónájában triggerként szolgáljon a konvekció számára. Ezt aztán kellő háttéremelés támogatja, 300 hPa-on pl. határozott görbült jet mag divergens része húzódik térségünkben.

Két fő területen indulhat meg a zivatarképződés: az egyik a nyugati határsáv (Alpokalja). Valószínű szcenárió, hogy onnan csorognak aztán beljebb kelet felé haladva a cellák, eleinte elég izolált formában. A másik gócpont pedig az ország déli része – a dél-alföldi régióban kirobbanó konvekció feltehetően sebesen böszme progresszív MKR-ré hízik és kiterjed, ilyesmit jópár modell elég konzisztensen ad. Késő délutántól, kora estétől már kezdődhet az akció, és éjszakába nyúlóan átterjedhet az ország egyéb részeire is.

Bár eleinte jó darabig nem lesz egetrengető mennyiségű nedvesség, az 1000-2000 J/-kg-os SBCAPE-pel csőre töltött labilitás azért jó eséllyel eldurran itt-ott – és ha már így tesz, könnyűszerrel szupercellát eredményezhet, ha egy adott feláramlás kibírja a a Dunántúlon akár 30 m/s-ot is elérő 0-6 km-es vertikális szélnyírást. A Duna-Tisza közén is elégséges 15 m/s áll rendelkezésre. A 0-3 km-es SRH ráadásul nagy területen 150 m2/s2 fölé kúszhat, helyenként akár 300-as csúccsal, főleg nyugaton, délnyugaton. Itt a hodográfok alsóbb légköri szakasza ezzel összhangban igencsak megnyúlottnak ígérkezik, némi jobbra kanyarodó íves fordulással, szóval a fokozott örvényesség az garantált.

A legfőbb veszélyforrás ma a heves, sőt, szignifikáns heves szélvihar lehet, melyet azon túl, hogy izoláltabb szupercella produkálhat, elsősorban a déli MKR bow echósodása okozhat, kőkemény légzuhataggal, 120 km/h-t elérve vagy meghaladva. Fokozott DCAPE, harmatpont-depresszió és max. delta Theta-e ágyaznak meg ennek a jelenségnek. Mindemellett heves jégeső is benne van a pakliban, akár nyugaton, akár délen, bár az kérdésesebb, hogy a jégszemek elérik-e a szignifikáns kategóriát, vagyis az 5 cm-es átmérőt. Tornádó számára az elég magas felhőalap ugyan nem kedvező, de az esti órákra lezuhanó LCL a délnyugati végeken maximalizálódó helikalitással akár mezociklonális tornádó létrejöttét is felvillantják. Viharvadász szemmel nézve ez a terület a legígéretesebb, itt az alacsonyabb szintek orografikusan módosított áramlási viszonyai, konvergenciája, örvényessége, szélnyírása, stb. mind egybevágnak ahhoz, hogy a legjobb eséllyel lehessen látványos izoláltabb szupercellát, esetleg tornádót megfigyelni. Délen inkább „csak” porfúvó MKR sepregethet, bár az is tartalmazhat beágyazott szupercellát. MKR ténykedése esetén pedig végezetül mindig felmerül, mekkora eséllyel lehet villámárvíz. Ezúttal az MKR vélelmezhető természete, elrendeződése, gyorsabb haladása nem annyira ideális ehhez, de azért ennek is fennál az esélye.
 

Summary: 

We expect severe convection, initially on the western border of Hungary in the form of more isolated supercells, and later a progressive MCS expanding from the southern part of the country. The 2nd category is based mainly on the possibility of significant severe wind / downburst, reaching or exceeding 120 km/h.

Mezós tornádó?: 
mezós tornádó kis eséllyel várható - T1
Nem mezós tornádó?: 
Nem mezós tornádó nem várható - T0
Villám árvíz?: 
Nem várható
MKR?: 
Várható
Bow echo?: 
Várható
Szupercella?: 
Várható
Nagyméretű jég? (2-5cm): 
Várható
Szignifikáns jég? (>5cm): 
Nem várható
Szélvihar? (90-120km/h): 
Várható
Szignifikáns szélvihar? (>120km/h): 
Várható

Kapcsolat

Magyarországi Viharvadászok és Viharkárfelmérők Közhasznú Egyesülete

info@szupercella.hu

1139 Budapest, Fiastyúk utca 57. 3/3

Adószám (1% felajánláshoz)

18033108-1-41

Készítette

Viharvadászok Egyesülete
CodeOne.hu

Jogi tudnivalók

Az oldalon található minden tartalom (az oldal készítői és az oldali felhasználói által a weboldalon vagy a mobil applikációkon keresztül feltöltött szöveg, kép, videó, mérési eredmény, stb.) - kivéve ahol a feltüntetett információk ettől eltérnek - a Magyarországi Viharvadászok és Viharkárfelmérők Közhasznú Egyesületének tulajdonát képezi. Bármilyen nemű felhasználáshoz az Egyesület írásbeli hozzájárulása szükséges. A weboldal tartalmai szabadon hivatkozhatók a forrás feltüntetésével.

Támogatás, pályázat