Sekély ciklonális mező bizonytalan területi eloszlású zivatarokkal

Fokozat: 
Érvényesség vége: 
péntek, május 11, 2018 - 23:59

A mai időjárásunkat továbbra is a Kárpát-medencét kitöltő meleg, labilis légtömeg, illetve egy felettünk elhelyezkedő sekély ciklonális mező alakítja. A nyugati országrészt éjjel ugyan elérte egy gyenge hidegfront, de ez ott is csak néhány fokos lehűlést okoz majd, és maga a front napközben fel is oszlik. Ezzel a Dunántúl nyugati felén északira fordult szél is gyengül majd, és a frontális konvergencia-zóna maradványa napközben várhatóan vissza is tolódik majd északnyugat felé, hozzávetőlegesen a Zala megye - Dunántúli középhegység vonalba. A záporok, zivatarok egyik része várhatóan ehhez fog majd kapcsolódni, de emellett nagyobb eséllyel alakulhatnak ki konvektív csapadékgócok az Északi-középhegység térségében is. Helyenkénti vagy elszórt jelleggel pedig a Dunántúl és a Duna-Tisza köze síkvidéki területén is lehetnek zivatarok, bár ezek előfordulását nagyobb bizonytalanság övezi.

(A modellek között ezúttal különösen nagy az egyet nem értés, a jelenlegi - 00 UTC-s - futások alapján az ECMWF és a WRF a Tiszántúlt leszámítva elszórtan, a GFS főként nyugaton és északkeleten, az UM az említett hegyvidéki területeken, míg az Arome és az Alaro szinte sehol sem vár záporokat, zivatarokat.) Összességében mindenképp a Tiszántúlon van a legkevesebb esély zivatara, mivel itt a magasban már határozott kiszáradás kezdődik délután. A zivatarok az esti órákban várhatóan fokozatosan legyengülnek, majd megszűnnek.

A gyenge szélnyírás és a lassú áramlás miatt a tegnapi naphoz hasonlóan ezúttal is a lassan mozgó, veszteglő vagy egy adott hely felett újrakeletkező cellákból hirtelen lehulló nagy mennyiségű csapadék lehet a legfőbb veszélyforrás, mely helyi elöntéseket, illetve a hegyvidéki területeken villámárvizeket okozhat. Az erősebb cellákat jégeső is kísérheti, de nagyobb méretű (2 cm-t elérő vagy kissé meghaladó) jégre inkább csak a Dunántúl keleti harmadán és a Duna-Tisza közén van esély, ahol már kissé szárazabb lesz a légkör. A tartósabb konvergenciák és a felettünk átvonuló kisebb örvényességi mezők okán pedig egy-egy nem-mezociklonális tuba is megjelenhet, a magas felhőalap miatt tornádóra azonban kevés az esély (esetleg a dunántúli konvergencia-zóna nyugati végén fordulhatna elő, de ott a tartósan felhős idő miatt a szükséges labilitás és a megfelelő hőmérsékleti gradiens kiépülése a kérdéses).

Mivel a helyzet - a már említett modell-eltérések miatt is - nagy bizonytalansággal terhelt, így 0-s kategória kerül kiadásra. Megjegyzendő azonban, hogy tegnap a modellek által várthoz képest több helyen alakultak ki zivatarok, egy-egy heves zivatar is akadt (2 cm feletti jeget produkálva), és villámárvíz is előfordult. Amennyiben ma is a kiterjedtebb és erősebb konvekciót váró modellek előrejelzése lesz a pontosabb, az akár az 1-es kategóriát is indokolná.

Summary: 

We issued a Category 0 forecast due to the small chance of flash flood and hail diameter around 2 cm. One or two non-mesocyclonic funnel clouds also can't be ruled out.

Mezós tornádó?: 
mezós tornádó nem várható - T0
Nem mezós tornádó?: 
Nem mezós tornádó nem várható - T0
Villám árvíz?: 
Várható
MKR?: 
Nem várható
Bow echo?: 
Nem várható
Szupercella?: 
Nem várható
Nagyméretű jég? (2-5cm): 
Várható
Szignifikáns jég? (>5cm): 
Nem várható
Szélvihar? (90-120km/h): 
Nem várható
Szignifikáns szélvihar? (>120km/h): 
Nem várható

Kapcsolat

Magyarországi Viharvadászok és Viharkárfelmérők Közhasznú Egyesülete

info@szupercella.hu

1139 Budapest, Fiastyúk utca 57. 3/3

Adószám (1% felajánláshoz)

18033108-1-41

Készítette

Viharvadászok Egyesülete
CodeOne.hu

Jogi tudnivalók

Az oldalon található minden tartalom (az oldal készítői és az oldali felhasználói által a weboldalon vagy a mobil applikációkon keresztül feltöltött szöveg, kép, videó, mérési eredmény, stb.) - kivéve ahol a feltüntetett információk ettől eltérnek - a Magyarországi Viharvadászok és Viharkárfelmérők Közhasznú Egyesületének tulajdonát képezi. Bármilyen nemű felhasználáshoz az Egyesület írásbeli hozzájárulása szükséges. A weboldal tartalmai szabadon hivatkozhatók a forrás feltüntetésével.

Támogatás, pályázat