Szeptemberi hidegfront egy kis ezzel, egy kis azzal

Fokozat: 
Érvényesség vége: 
csütörtök, szeptember 14, 2023 - 23:59

Szerdán (13-án) este északnyugat felől egy hidegfront éri el hazánkat, mely csütörtökön át is vonul felettünk. A front előterében egy meleg, nedves szállítószalaggal nedvesebb, labilis légtömeg áramlik fölénk délnyugat felől, kedvező feltételeket teremtve zivatarok kialakulásához. A fő veszélyforrás csütörtökön a felhőszakadás és villámárvíz lehet, emiatt 1-es fokozatú előrejelzést adunk ki.

 

Részletezve:

A fronthoz a magasban ugyan tartozik egy rövidhullámú teknő, de ehhez nem kapcsolódik határozott futóáramlás, valamint fokozatosan gyengül is térségünkben. Így érdemi (15 m/s körüli) szélnyírás inkább csak a nyugati, délnyugati határvidéken léphet fel szerdán kora estig, ami átfedésben lesz a legnagyobb labilitással (1000-2000 J/kg CAPE), viszont a nedvességi viszonyok estig inkább csak az Alpokalján lesznek elégségesek. A nagy felbontású modellek - talán utóbbi miatt - meglehetősen visszafogottak, azonban jelenleg már több zivatargóc is kipattant az Alpokban, így feltételezhető, hogy inkább az ECMWF és a GFS verziója lesz közelebb a valósághoz, és egy-egy szupercella besodródhat a nyugati területekre még sötétedés előtt. Amennyiben erősebb gócok is előfordulnak, azokat kísérheti 2-3 cm-es jég és 80-90 km/h körüli széllökés a megfelelő légköri viszonyok miatt, ugyanakkor valószínű, hogy a szárazabb magyarországi területre érve gyorsan vesztenek majd erejükből a zivatarok.

Az éjszakai órákban a front érkezésével nyugat felől gyorsan javulnak a nedvességi feltételek, és középszinten markáns konvergencia, illetve örvényességi advekció is érkezik, a szélnyírás viszont 10 m/s köré gyengül (főként délen még előfordulhat 12-15 m/s közötti érték is, ott viszont kevésbé várható csapadék). Mindezek alapján egy lazábban szerveződő emelt konvekciós zivatarrendszer kialakulása valószínűsíthető, abban azonban nincs teljes egyetértés a modellek között, hogy ez pontosan hol fog elhelyezkedni. Legnagyobb eséllyel a Dunántúl északi részét, majd hajnalban, reggel már az Északi-középhegység térségét érintheti, de vannak olyan verziók is, miszerint a java északabbra, a Felvidéken vonulna. Ennek fő kísérőjelensége már a felhőszakadás lehet, melyre a 35-40 mm köré növekvő kihullható víz is utal.

A délelőtti órákban átmenetileg gyengülhet a csapadéktömb, különösen a Dunántúlon, ahová a megélénkülő széllel már stabil, hűvösebb légtömeg áramlik. Keleten azonban a konvergencia és az örvényesség várhatóan tovább élteti majd a záporokat, zivatarokat, melyek egyre inkább a talajalapú labilitásból táplálkozhatnak, igaz, a CAPE mérsékeltebbnek ígérkezik az előző naphoz képest (többnyire 500-1000 J/kg, az ECM-ben délen helyenként ~1500 J/kg). Mivel ekkor már országszerte meglehetősen nedves lesz a légkör, számottevő szélnyírás viszont nem várható, ezeknél a zivataroknál is a felhőszakadás lehet a legfőbb veszélyforrás. Lokálisan akár 40-50 mm-t meghaladó csapadék is hullhat rövid idő alatt, mely megfelelő terepviszonyok mellett (elsősorban az Északi-középhegység térségében) villámárvízhez vezethet. Erősebb gócokban előfordulhat kisebb méretű (1-2 cm) jég, illetve 60-70 km/h körüli széllökés is. Megemlítendő még, hogy a tartósabb konvergenciák és az erős örvényesség révén kialakulhatnak nem-mezociklonális tubák, akár tornádók, melyre leginkább az Alföld keleti részén mutatkozik esély. A zivatarok az esti órákban várhatóan fokozatosan lecsengenek.

 

Summary: 

We issued a category 1 forecast due to the risk of heavy precipitation and flash floods on Thursday, especially on the north-northeast parts of the country. Funnel cloud or non-mesocyclonic tornado also cannot be ruled out on the eastern parts.

Mezós tornádó?: 
mezós tornádó nem várható - T0
Nem mezós tornádó?: 
Nem mezós tornádó kis eséllyel várható - T1
Villám árvíz?: 
Várható
MKR?: 
Várható
Bow echo?: 
Nem várható
Szupercella?: 
Várható
Nagyméretű jég? (2-5cm): 
Várható
Szignifikáns jég? (>5cm): 
Nem várható
Szélvihar? (90-120km/h): 
Várható
Szignifikáns szélvihar? (>120km/h): 
Nem várható

Kapcsolat

Magyarországi Viharvadászok és Viharkárfelmérők Közhasznú Egyesülete

info@szupercella.hu

1139 Budapest, Fiastyúk utca 57. 3/3

Adószám (1% felajánláshoz)

18033108-1-41

Készítette

Viharvadászok Egyesülete
CodeOne.hu

Jogi tudnivalók

Az oldalon található minden tartalom (az oldal készítői és az oldali felhasználói által a weboldalon vagy a mobil applikációkon keresztül feltöltött szöveg, kép, videó, mérési eredmény, stb.) - kivéve ahol a feltüntetett információk ettől eltérnek - a Magyarországi Viharvadászok és Viharkárfelmérők Közhasznú Egyesületének tulajdonát képezi. Bármilyen nemű felhasználáshoz az Egyesület írásbeli hozzájárulása szükséges. A weboldal tartalmai szabadon hivatkozhatók a forrás feltüntetésével.

Támogatás, pályázat