Szezon előtti gyenge esély szupercellás konvekcióra

Fokozat: 
Érvényesség vége: 
vasárnap, április 1, 2018 - 08:25

 

Összegzés: Bár hivatalosan a szezon még nem vette kezdetét, nem mehetünk el szó nélkül a mai időjárási helyzet mellett, hiszen MKR (mezoléptékű konvektív rendszer) kialakulására, illetve szupercellás konvekcióra is esély mutatkozhat, igaz várhatóan nem izolált jelleggel. A mai nap ennek fényében '!'-es fokozatot érdemel.

Részletezés: Magyarországtól nyugatra egy több központú ciklon örvénylik, amely fokozatosan fölénk húzódik, hidegfrontja hullámot vet, s a mai nap folyamán eléri hazánk térségét. Az alacsony nyomású légköri képződmény melegszektorában erőteljes délies áramlás segítségével advektálódik az enyhe, nagy nedvességtartalmú levegő, amely segítőleg hat a konvekció beindulásához.
Az ország déli, délkeleti, keleti illetve a határon túli, horvátországi, szerbiai területein halmozódik fel talán elégségesnek bizonyuló konvektív potenciális energia (~500-700 J/kg), amely a magas szélnyírási (0-6 km: ~25-30 m/s) és helikalitási (0-3 km:~400 m2/s2) értékeknek hála akár szupercellás konvekciót is eredményezhet. Az említett területeken hosszan elnyúló konvergencia zóna is segítheti a nem kevés CIN legyűrését a légkör alsóbb rétegeiben.
A helyzet azonban erős bizonytalansággal terhelt, a várhatóan megvastagodó felhőzet, a besugárzás hiánya sokat ronthat az összképen és gátolhatja a talajalapú konvekciót. Emellett, a gyér labilitási értékek, a rendkívül magas szélnyírással társulva, könnyen béklyót köthetnek szupercellás konvekcióra. 

Mezós tornádó?: 
mezós tornádó nem várható - T0
Nem mezós tornádó?: 
Nem mezós tornádó nem várható - T0
Villám árvíz?: 
Nem várható
MKR?: 
Várható
Bow echo?: 
Nem várható
Szupercella?: 
Várható
Nagyméretű jég? (2-5cm): 
Nem várható
Szignifikáns jég? (>5cm): 
Nem várható
Szélvihar? (90-120km/h): 
Nem várható
Szignifikáns szélvihar? (>120km/h): 
Nem várható

Kapcsolat

Magyarországi Viharvadászok és Viharkárfelmérők Közhasznú Egyesülete

info@szupercella.hu

1139 Budapest, Fiastyúk utca 57. 3/3

Adószám (1% felajánláshoz)

18033108-1-41

Készítette

Viharvadászok Egyesülete
CodeOne.hu

Jogi tudnivalók

Az oldalon található minden tartalom (az oldal készítői és az oldali felhasználói által a weboldalon vagy a mobil applikációkon keresztül feltöltött szöveg, kép, videó, mérési eredmény, stb.) - kivéve ahol a feltüntetett információk ettől eltérnek - a Magyarországi Viharvadászok és Viharkárfelmérők Közhasznú Egyesületének tulajdonát képezi. Bármilyen nemű felhasználáshoz az Egyesület írásbeli hozzájárulása szükséges. A weboldal tartalmai szabadon hivatkozhatók a forrás feltüntetésével.

Támogatás, pályázat