Szezonnyitó felkiáltójel

Fokozat: 
Érvényesség vége: 
péntek, április 2, 2021 - 08:00

Összefoglalás:

Egy magassági teknő közelíti meg a Kárpát-medencét északról, mely hatására csütörtökön napközben fokozatosan egyre labilisabb rétegződés fog kialakulni hazánk felett. A lényegi konvektív folyamatok vélhetően az északkeleti határmenti területekre fognak korlátozódni, itt kis eséllyel délután akár szupercella is kialakulhat, vagy besodródhat az országba. A meglehetősen gyér nedvességi viszonyok azonban könnyen gátat szabhatnak az intenzívebb konvektív folyamatoknak, emiatt összességében csak egy figyelemfelkeltő, szezonkezdő !-es fokozatot érdemel a mai nap. A szupercellák környezetében viharos széllökésekre, esetleg kis méretű jégesőre is esély mutatkozhat.

Részletezés:
Az 500 hPa-os nyomási szinten magassági teknő közelíti meg fokozatosan hazánk térségét, miközben a légkör alsó szintjeit még meglehetősen meleg légtömeg tölti ki. A talajfront a magassági fronttól kezdetben lemaradva érkezik, így előterében némiképp labilizálódik a légkör (ECMWF és GFS SbCAPE: 500-800 J/kg, ECMWF: -3°C BLI, 34°C TI). A teknő peremén a magasban fokozatosan megerősödik a szél, emiatt a szélnyírási értékek 0-6 km-en 12-13 m/s-os értéket vesznek fel, de közvetlenül a határ túloldalán, Szlovákia, Ukrajna téréségben akár 15 m/s-os szélnyírás is előfordulhat a két nagy globál-modell szerint. A talajfront érkeztével az északkeleti határmenti területeken egy nedves-konvergencia zóna épül ki fokozatosan, amely megfelelő kezdő triggert biztosít majd a konvekció beindulásának. A fő kérdés és bizonytalanság azonban az emelkedő légrészek további útjában keresendő. A pszeudo-tempeket vizsgálva többszintű kiszáradás gátolhatja majd a zivatarok fejlődését. Amennyiben sikerül áttörniük ezt a zárást, a zivatarok jól fejlett multicellákká, esetleg szupercellákká is fejlődhetnek. A nedves hőmérséklet 0 fokos szintje és a labilis, szélnyírásos környezet hatására a zivatarokból akár kis méretű jégszemek is hullhatnak, illetve, a száraz profil hatására akár viharos (60 km/h-t meghaladó) széllökések is társulhatnak hozzájuk.
 

Mezós tornádó?: 
mezós tornádó nem várható - T0
Nem mezós tornádó?: 
Nem mezós tornádó nem várható - T0
Villám árvíz?: 
Nem várható
MKR?: 
Nem várható
Bow echo?: 
Nem várható
Szupercella?: 
Várható
Szignifikáns jég? (>5cm): 
Nem várható
Szélvihar? (90-120km/h): 
Nem várható
Szignifikáns szélvihar? (>120km/h): 
Nem várható

Kapcsolat

Magyarországi Viharvadászok és Viharkárfelmérők Közhasznú Egyesülete

info@szupercella.hu

1139 Budapest, Fiastyúk utca 57. 3/3

Adószám (1% felajánláshoz)

18033108-1-41

Készítette

Viharvadászok Egyesülete
CodeOne.hu

Jogi tudnivalók

Az oldalon található minden tartalom (az oldal készítői és az oldali felhasználói által a weboldalon vagy a mobil applikációkon keresztül feltöltött szöveg, kép, videó, mérési eredmény, stb.) - kivéve ahol a feltüntetett információk ettől eltérnek - a Magyarországi Viharvadászok és Viharkárfelmérők Közhasznú Egyesületének tulajdonát képezi. Bármilyen nemű felhasználáshoz az Egyesület írásbeli hozzájárulása szükséges. A weboldal tartalmai szabadon hivatkozhatók a forrás feltüntetésével.

Támogatás, pályázat