Szupercellák északkeleten-nyugaton II: Egy maréknyi nedvességért

Fokozat: 
Érvényesség vége: 
szerda, július 3, 2019 - 08:00

Összefoglalás: Hazánk időjárását egy nyugat-kelet tengelyű hidegfront fogja meghatározni a mai nap folyamán.  A front hatására ismételten az északi/északkeleti és nyugati országrészben számíthatunk konvektív eseményekre, azonban a helyzet nagyon bizonytalan a nedvességi és a talajszinti áramlási viszonyok miatt. Amennyiben a konvekció mégis be tud indulni, abban az esetben szupercellák alakulhatnak ki az említett területeken. A zivatarokat heves szélvihar (>90 km/h), jégeső (2-4 cm), és villámárvíz kísérheti. Az alábbi veszélyforrások előfordulásának lehetősége miatt 1-es fokozatú konvektív előrejelzés indokolt.

Részletezés: Múlt hét csütörtökhöz hasonlóan ismételten egy nyugat-kelet tengelyű hidegfront fogja érinteni hazánkat északi irányból. A front előterében azonban ezúttal jóval szárazabb levegő tölti ki a Kárpát-medence térségét. A konvekció beindulásához szükséges elégséges alacsonyszintű (0-3 km-es) nedvességi viszonyok csak az ország északkeleti és nyugati tájain jelennek meg. Ezzel egyidőben a légkör felsőbb részeiben, 500 hPa-on, az északkeleti országrészben még jelentős lesz a kiszáradás. Számottevő nedvességutánpótlással csak a késő délutáni, kora esti óráktól számít mind az ECMWF, mind a GFS. A konvektív folyamatok beindulásához azonban nem csak légnedvesség, hanem emelő hatás is szükséges. Az északi irányból érkező front talajszintű áramlási rendszere a Kárpátok vonulatain átkelve jelentősen módosul. Azokon a területeken, ahol elégségesnek számító légnedvesség található, erőteljes divergencia jelenik meg talajszinten. A nedvességi és az alacsonyszintű áramlási viszonyok leginkább csak a Bükk környezetében, Szlovákia középső területein, illetve az Alpokalja tágabb környezetében, első sorban a határon túl lesznek adottak a zivatarok kialakulásához. Magyarország térségét kellően labilis (1000-1400 J/kg, de egyes területeken akár 2000 J/kg) légállapot jellemzi, elégséges vertikális szélnyírással (15-20 m/s) és délutántól egyre magasabb helikalitási értékekkel (150-200 m2/s2 0-3 km-en), mely feltételek ideálisak szupercellák kialakulásához. Bár a front kellő dinamikával érkezik, amely a középszintű örvényességi mezőben is látszódik, a nap legnagyobb kérdése ennek ellenére az lesz, hogy a már említett nedvességi és áramlási viszonyok hol lesznek olyan átfedésben, hogy el tudják indítani a konvekciót. Bár a nedvességutánpótlás a késő délutáni, kora esti órákban megérkezik a fronttal, tökéletes átfedésbe nem kerül a magas labilitású és szélnyírású területekkel. Ha a szupercellák ki tudnak alakulni, abban az esetben egy több szinten jelentős kiszáradással jellemzett légkörbe juthatnak, amely a rendszerbe bekeveredve elősegíthetik a heves leáramlásokat (DeltaThetaE értéke nagy területen 20 °C, vagy a feletti). Ennek következtében megnő a veszélyes heves szélviharok (>90 km/h) megjelenésének valószínűsége. A nap másik veszélyforrása a viszonylag magas (36 mm) kihullható víztartalom értékből sejthető villámárvizek kialakulása. A szupercellák környezetében nagy szemű, 2-4 cm-et is elérő jégeső hullására is számítani lehet a jégnövekedési zónában felhalmozódó labilitás (760+ J/kg) következtében.

A helyzet nagyon erős bizonytalansággal terhelt, de épp azon faktorok egyike (légnedvesség), amelyek bizonytalanná teszik, akár heves események kialakulásához is vezethet. Emellett mindenképp meg kell említeni a modell inkonzisztenciából adódó bizonytalanságot is: egyes modellek például csak az országhatáron kívül várnak csapadékot. Az esetleges veszélyjelenségek értelmében indokoltnak találtam az 1-es fokozatú konvektív előrejelzés kiadását, de egy, konvektív szempontból szerencsétlenebb forgatókönyv esetén könnyen jelentősebb események nélküli helyzet is lehet.

Veszélyforrások:

Szélvihar: Ha a feltételek adottak lesznek szupercellák kialakulásához, a több szinten bekeveredő száraz levegő elősegítheti a veszélyes downburstök és ezáltal a heves (>90 km/h) szélviharok kialakulását.

Villámárvíz: Megfelelő terepviszonyok mellett a magas kihullható csapadéktartalom (36 mm) lokálisan villámárvizek kialakulására is esély nyílhat.

Jégeső: Szupercellák környezetében nagyobb, 2-4 cm átmérőjű jégesőre is számítani lehet.

Mezós tornádó?: 
mezós tornádó nem várható - T0
Nem mezós tornádó?: 
Nem mezós tornádó nem várható - T0
Villám árvíz?: 
Várható
MKR?: 
Nem várható
Bow echo?: 
Nem várható
Szupercella?: 
Várható
Nagyméretű jég? (2-5cm): 
Várható
Szignifikáns jég? (>5cm): 
Nem várható
Szélvihar? (90-120km/h): 
Várható
Szignifikáns szélvihar? (>120km/h): 
Nem várható

Kapcsolat

Magyarországi Viharvadászok és Viharkárfelmérők Közhasznú Egyesülete

info@szupercella.hu

1139 Budapest, Fiastyúk utca 57. 3/3

Adószám (1% felajánláshoz)

18033108-1-41

Készítette

Viharvadászok Egyesülete
CodeOne.hu

Jogi tudnivalók

Az oldalon található minden tartalom (az oldal készítői és az oldali felhasználói által a weboldalon vagy a mobil applikációkon keresztül feltöltött szöveg, kép, videó, mérési eredmény, stb.) - kivéve ahol a feltüntetett információk ettől eltérnek - a Magyarországi Viharvadászok és Viharkárfelmérők Közhasznú Egyesületének tulajdonát képezi. Bármilyen nemű felhasználáshoz az Egyesület írásbeli hozzájárulása szükséges. A weboldal tartalmai szabadon hivatkozhatók a forrás feltüntetésével.

Támogatás, pályázat