Szupercellás konvekció az ország két végpontján

Fokozat: 
Érvényesség vége: 
péntek, június 28, 2019 - 08:00

 

Upgrade!

2019.06.27. 10:50

A friss modell-kimenetek alapján a helyzet megkívánja a kettes konvektív előrejelzés kiadását, hiszen elsősorban a keleti, északkeleti országrészt akár igen komoly szignifikáns heves eseményeket is felvonultató szupercellák sújthatják.

Összefoglalás: Hazánk időjárását csütörtökön egy északról érkező hidegfront fogja meghatározni. A déli óráktól kezdődően az ország északkeleti, keleti régióiban, majd a nap előrehaladtával  a nyugati, délnyugati határszélen is adottak lesznek a feltételek szupercellás zivatarok kialakulására. A zivatarok vélhetően inkább izolált jelleggel alakulnak majd ki, azonban esetleges rendszerbe szerveződésüket sem lehet teljesen kizárni. Mind a szupercellák, mind az esetleges MKR könnyen bow echos struktúrát ölthetnek. A legfőbb veszélyforrások a szupercellákhoz kapcsolódnak majd, 2-4 cm, de akár azt is meghaladó jégméret, a viharos kategóriát elérő és akár azt is meghaladó széllökések (>90 km/h), illetve megfelelő terepviszonyok mellett villámárvizek kialakulása. A heves események vélhetően az ország kis területére korlátozódnak majd, így összességében 1-es fokozatú konvektív előrejelzés kiadása indokolt, de egy-két veszélyjelenség akár a 2-es fokozat kritériumait is elérheti.

Részletezés: Hazánktól északkeletre egy ciklon örvénylik, melynek hidegfrontja csütörtökön északról közelíti meg, majd halad át hazánk térsége felett. A front előterében az északnyugatias áramlással egy keskeny, pár száz km-es sávban relatíve nagy nedvességtartamú, meleg légtömeg érkezik térségünkbe. A rendkívül magas, 64+ °C-os ekvipotenciális hőmérsékletű levegő kiváló táptalajt biztosít a konvektív folyamatok beindulásához. A konvekciót az orografikus, prefrontális illetve front eredetű konvergencia, illetve a magassági jet divergencia is támogatni fogja. Az emelkedő légelemek igen labilis, nagy területen 2500-3000 J/kg-ot is elérő környezetbe juthatnak. Rendkívül instabil légállapot lesz a jellemző a jégnövekedési zónában is, és tekintettel a 0 fokos hőmérséklet magasságára, akár nagyméretű jégesőre is számítani kell a zivatarok környezetében. Ami a konvektív paramétereket illeti, a BLI -6 (helyenként -8) °C, a TI pedig 42-46 °C-os értékeket mutat. A szupercellákhoz szükséges vertikális szélnyírást (0-6 km-en) az 500 hPa-os főizobárszinten megjelenő intenzív szélerősödés támogatja. Hatására az ország északkeleti, keleti régióiban tartósan 15 és 20 m/s körüli értékek várhatók. Elégséges szélnyírási viszonyok jelennek meg várhatóan a nyugati, délnyugati határszél közelében is, így azokon a területeken is esély mutatkozik szupercellák kialakulására. Az erős, hosszú élettartamú szupercellákat a magas helikalitás is támogatja. 0-3 km-en az északkeleti országrészben 350 m2/s2 értékek jelennek meg, 7-es SCP-vel, míg a nyugati határszélen 225-250 m2/s2-es értékek valószínűsíthetők, a határon túl 7-es SCP-vel. Mozgásukra a gyors cella áthelyeződés lesz a jellemző.
A keleti országrészben a szupercellák akár mezociklonális tornádót is produkálhatnak. A délutáni órákban megfelelő átfedésbe kerülhetnek a forgószelek kialakulásához szükséges paraméterek. Köztük az alacsony felhőalap, magas 0-1 km-es vertikális szélnyírás (7,5-10 m/s), illetve a 150 m2/s2-es értéket elérő 0-1 km-es helikalitás. Ez utóbbi két komponens vélhetően az alacsony szinten keletiesre forduló áramlás hatására jelenik majd meg. További veszélyforrást jelent majd az igen magas, 44 mm-es kihullható nedvességi értékből sejthető villámárvizek kialakulása, amely a megfelelő terepviszonyok mellett, különösképp a Zempléni-hegység tágabb környezetében alakulhatnak ki első sorban.
A nedvességi viszonyok és a 0-3 km-es szélnyírás figyelembevételével nem zárható ki teljesen, hogy a szupercellák, esetleg a rendszerbe szerveződött zivatarok bow echos struktúrát öltenek, melyek környezetében még inkább fokozott veszélyforrás lehet a heves szélvihar.
A front áthaladását rendkívül száraz légtömeg követi, amely egy nagyon „éles” gradienst jelent a nedvességi profilban. A helyzet már-már az Egyesült Államokban gyakori szárazvonalas felállásaira hasonlít. A „szárazvonal” mentén/előterében kipattanó zivatarokba esetlegesen bekeveredő száraz levegő elősegítheti a párolgást, melynek következtében megnő a veszélyes légzuhatagok kialakulásának valószínűsége. 
Bár a modellek többnyire egyetértenek a várható helyzettel, egy-egy kulcs meteorológiai változó alul, vagy éppen felülbecslése döntően befolyásolhatja a konvektív eseményeket. Érdemes megemlíteni a csapadék területi eloszlását is, a modellek viszonylagos egyetértésben állnak az északkeleti, keleti határszél és a nyugati, délnyugati környékén kialakuló zivatarokat illetően, de a fő akciócentrum könnyen a határon túlra is sodródhat.

Veszélyjelenségek:
-Jégeső: Szupercellák környezetében 2-4, de akár ezt meghaladó, szignifikáns méretű jégesőre is számítani lehet.

-Villámárvíz: Megfelelő terepviszonyok mellett a magas kihullható vízmennyiség következtében villámárvizek kialakulására kell számítani. A zivatarcellák gyors áthelyeződése azonban valamelyest csökkentheti kialakulásuk valószínűségét.

-Szélvihar: A rendkívül magas DThetaE (22-26 °C) és DCAPE (800 J/kg) értékek veszélyes, akár szignifikáns szélviharok (>120 km/h) kialakulását sejteti.

-Tornádó: Szupercellák környezetében akár mezociklonális tornádó kialakulására is esély mutatkozhat.

Mezós tornádó?: 
mezós tornádó kis eséllyel várható - T1
Nem mezós tornádó?: 
Nem mezós tornádó nem várható - T0
Villám árvíz?: 
Várható
MKR?: 
Várható
Bow echo?: 
Várható
Szupercella?: 
Várható
Nagyméretű jég? (2-5cm): 
Várható
Szignifikáns jég? (>5cm): 
Várható
Szélvihar? (90-120km/h): 
Várható
Szignifikáns szélvihar? (>120km/h): 
Várható

Kapcsolat

Magyarországi Viharvadászok és Viharkárfelmérők Közhasznú Egyesülete

info@szupercella.hu

1139 Budapest, Fiastyúk utca 57. 3/3

Adószám (1% felajánláshoz)

18033108-1-41

Készítette

Viharvadászok Egyesülete
CodeOne.hu

Jogi tudnivalók

Az oldalon található minden tartalom (az oldal készítői és az oldali felhasználói által a weboldalon vagy a mobil applikációkon keresztül feltöltött szöveg, kép, videó, mérési eredmény, stb.) - kivéve ahol a feltüntetett információk ettől eltérnek - a Magyarországi Viharvadászok és Viharkárfelmérők Közhasznú Egyesületének tulajdonát képezi. Bármilyen nemű felhasználáshoz az Egyesület írásbeli hozzájárulása szükséges. A weboldal tartalmai szabadon hivatkozhatók a forrás feltüntetésével.

Támogatás, pályázat