További villámárvíz esélyek jégesővel

Fokozat: 
Érvényesség vége: 
szombat, június 22, 2019 - 08:00

Áttekintés, összefoglalás

Hazánktól északnyugatra egy hullámzó hidegfront húzódik, amely a következő napokban nem nagyon változtatja helyzetét. Az említett front előterében labilis, nedves légtömeg található, amelyben kedvezőek a feltételek zivatarok kialakulásához. A talaj közelében egy jellegtelen nyomási mező helyezkedik el, amelyben néha megjelennek zárt izobárok is. Ennek következtében az áramlás gyenge lesz, ezért a zivatarok lassan mozognak majd, így nagy a villámárvíz veszélye. Az ország déli területein pedig 2 cm átmérőjű jégeső sem zárható ki.
 

Részletezés, elemzés

A felettünk tartózkodó légtömeg kifejezetten nedves, így a zivatarok nagy vízmennyiséget tudnak majd felhasználni (32-40 mm a kihullható vízmennyiség). A labilitási energia is kedvez majd a zivataroknak: az ország nagy részén 1000 J/kg körüli értékek várhatóak, de néhol például a déli országrészben akár a 2000 J/kg-ot is elérheti majd az sbCAPE. A délelőtti órákban a sok felhő várhatóan visszafogja a besugárzást, ez egy bizonytalansági tényezőként jelenik meg a labilitás mértékénél.
Az ország középső sávjában és az Északi-középhegységben megjelennek határozottabb nedvességkonvergencia vonalak, amelyek segítik majd a konvekciót.
A szélnyírást megvizsgálva, az értékek messz 10 m/s alatt maradnak, így szupercellák nem tudnak kialakulni, illetve szervezettebb, vonalas zivatarrendszerek is kevésbé jelennek meg.
Az ország déli felében a jégnövekedési zónában jelentős lesz a labilitási energia, ezért arrafelé a jégátmérő meghaladhatja a 2 cm-es határt - holnap pedig a Dunától keletre lesz megfelelő ez a feltétel. A másik kiemelendő terület az Északi-középhegység, ahol a lassan mozgó zivatarok kedvező domborzati viszonyok mellett ma és holnap is eredményezhetnek villámárvizet. Megemlítendő továbbá, hogy a talajon kialakuló sekély ciklonális mező eredményezte konvergenciavonalak - kombinálva a kedvező alacsonyszintű labilitással - eredményezhetnek nem-mezociklonális tornádót is kis eséllyel.
 

Veszélyforrások:

- Villámárvíz: legnagyobb esélye a Északi-középhegységben van, de máshol (például az Alföldön is) kialakulhat
- Jégeső: előfordulhat 2 cm átmérőt meghaladó jégeső (csütörtökön főleg a déli országrészben, pénteken a Dunától keletre)
- Nem-mezociklonális tornádó: alacsony valószínűséggel fordulhat elő

 

Mezós tornádó?: 
mezós tornádó nem várható - T0
Nem mezós tornádó?: 
Nem mezós tornádó kis eséllyel várható - T1
Villám árvíz?: 
Várható
MKR?: 
Nem várható
Bow echo?: 
Nem várható
Szupercella?: 
Nem várható
Nagyméretű jég? (2-5cm): 
Várható
Szignifikáns jég? (>5cm): 
Nem várható
Szélvihar? (90-120km/h): 
Nem várható
Szignifikáns szélvihar? (>120km/h): 
Nem várható

Kapcsolat

Magyarországi Viharvadászok és Viharkárfelmérők Közhasznú Egyesülete

info@szupercella.hu

1139 Budapest, Fiastyúk utca 57. 3/3

Adószám (1% felajánláshoz)

18033108-1-41

Készítette

Viharvadászok Egyesülete
CodeOne.hu

Jogi tudnivalók

Az oldalon található minden tartalom (az oldal készítői és az oldali felhasználói által a weboldalon vagy a mobil applikációkon keresztül feltöltött szöveg, kép, videó, mérési eredmény, stb.) - kivéve ahol a feltüntetett információk ettől eltérnek - a Magyarországi Viharvadászok és Viharkárfelmérők Közhasznú Egyesületének tulajdonát képezi. Bármilyen nemű felhasználáshoz az Egyesület írásbeli hozzájárulása szükséges. A weboldal tartalmai szabadon hivatkozhatók a forrás feltüntetésével.

Támogatás, pályázat