Újabb sekély ciklon

Fokozat: 
Érvényesség vége: 
kedd, május 22, 2018 - 23:59

Időjárásunkat a következő napokban ismét egy sekély ciklon határozza majd meg. Ennek központi része ugyan várhatóan tőlünk délre, délnyugatra marad, de a pereme eléri hazánkat, dél-délkelet felől nedvesebb és labilisabb légtömeget szállítva fölénk. Hétfőn még inkább csak keleten számíthatunk zivatarokra, keddtől viszont már kiterjedtebb zivatartevékenység várható, egyes helyeken akár heves eseményeket (nagy méretű jég, viharos széllökés, felhőszakadás) produkáló gócokkal. A mai nap alapvetően csak 0-s kategóriát érdemelne, de mivel az előrejelzés kedd éjszakáig szól (és szükség szerint kiterjeszthető a hét többi napjára is), így 1-es kategóriájú előrejelzés kerül kiadásra.

Részletek:

Délnyugat-Európa felett egy kiterjedt sekély ciklonális mező helyezkedik el, melynek keleti fele a következő 24-36 órában térségünk fölé húzódik. Emellett tőlünk északra egy magassági hidegcsepp is található, ez azonban nem érinti az országot, és holnap már eltávolodik tőlünk. A sekély ciklon hatására dél felől egy meleg nedves szállítószalag  (MNSZ) húzódik fölénk, mely napról napra egyre határozottabbnak ígérkezik, és várhatóan akár hétvégéig térségünkben maradhat. Emellett ma délutántól dél-délkelet felől egyre nedvesebb levegő áramlik fölénk, illetve a több hullámban érkező kisebb örvényességi mezők is segíthetik majd a konvekciót (a pozitív örvényességi advekció révén).

Ma (hétfőn) elsősorban a Dunától keletre, kisebb eséllyel esetleg a Duna környékén számíthatunk helyenkénti vagy elszórt zivatarokra. A zivatarok legnagyobb számban várhatóan Alföldön fognak fellépni, ahol már nedvesebb lesz a légkör, és nagyobb labilitás (kb. 500-1000 J/kg közötti CAPE) ígérkezik. Emellett még az Északi-középhegység térsége lehet esélyes elszórt zivatarokra, de itt kérdéses, hogy (a budapesti és poprádi rádiószondás adatok alapján) az éjszaka még fennálló erős inverzió mennyire tud leépülni a délután közepére, végére. Az Alföld északi részén előreláthatólag egy tartósabb konvergencia-zóna is segítheti majd a konvekciót, mely már jelenleg is analizálható hozzávetőlegesen a Baja-Berettyóújfalu vonalban, és innen még kissé északabbra (kb. Paks-Nyíregyháza vonal) mozdul majd délután. A tőlünk északra lévő hidegcsepp hatására ma még határozotabb áramlás várható a magasban, így a szélnyírás sokfelé 10 m/s körül, sőt az északi, északkeleti tájakon 15 m/s körül alakulhat. A legutóbbi modellfutások alapján ugyanakkor ez a nagyobb nyírású terület csak kis részben esik majd egybe a kellően labilis és megfelelő kényszerhatás (konvergencia) által támogatott területtel, így inkább gyenge evolúciós multicellás (hibrid szupercellás), esetleg marginális szupercellás konvekció valószínűsíthető, de főként északkeleten nem zárható ki egy-egy "rendes" szupercella létrejötte sem. A fő veszélyforrás ma a nagyobb méretű (2-3 cm-es) jég és a viharos (80-90 km/h körüli) széllökés lehet. A konvekció várhatóan az éjszakai órákban is folytatódik majd a keleti és középső országrészben. A hajnali órákra akár egy összefüggőbb csapadéktömb is kialakulhat a középső-keleti országrészben, beágyazott zivatarokkal.

Holnap (kedden) már országszerte kedvezőbbek lesznek a feltételek zivatarok kialakulásához. Ekkor a hétfőinél nagyobbnak ígérkezik a labilitás (több helyen 1000-1500 J/kg közötti, de az ECMWF szerint helyenként akár közel 2000 J/kg CAPE). A távolodó hidegcsepp miatt a szélnyírás ugyan lecsökken, de még így is 10 m/s körül marad, ami támogathatja majd szervezettebb multicellás konvekció létrejöttét. A reggeli, délelőtti alföldi csapadéktömb miatt a konvekció legelőször várhatóan a Dunántúlon és északkeleten indul majd meg, de a délután második felében és az esti órákban a középső területeken is számíthatunk zivatarokra. A jelenlegi modellfutások alapján délután az alacsonyabb szinteken fennálló konvergencia és a magasban kialakuló (gyengébb) divergencia hatására a zivatarok akár rendszerbe is szerveződhetnek a Dunántúlon, és a kialakuló MKR estére a középső országrész fölé helyeződhet. Bár a légkör nedvesebb lesz, egyben labilisabb is, és a jégnövekedési zónában is magasabb CAPE értékek várhatóak, ezért ezúttal is előfordulhat majd 2 cm-t meghaladó jégátmérő. 90 km/h-t elérő vagy meghaladó széllökés azonban a hétfőihez képest kevésbé valószínű. A nagyobb kihullható víz, illetve a multicellás konvekció és a rendszerbe szerveződés miatt azonban - a viszonylag határozott áramlás ellenére - nagyobb eséllyel fordulhat majd elő felhőszakadás, ami a megfelelő terepviszonyok között okozhat villámárvizet vagy helyi elöntést. A zivatarok kisebb területi lefedettséggel várhatóan szerdára virradó éjszaka is aktívak maradnak majd.

Végül megemlítendő, hogy az örvényességi mezőkkel egybeeső tartósabb konvergencia-zónák mentén egy-egy nem-mezociklonális tuba is előfordulhat, de ezek talajt érése (tornádó) kevésbé valószínű.

Összegezve a veszélyes jelenségek:

- Szupercella: északkeleten hétfőn kis eséllyel előfordulhat, de lehet, hogy csak hibrid/marginális jelleggel.

- 2 cm-t meghaladó jég: hétfőn és kedden is előfordulhat.

- 90 km/h-t elérő vagy meghaladó széllökés: elsősorban hétfőn fordulhat elő, főként a Tiszától nyugatra és északra kialakuló zivatarok környezetében.

- Villámárvíz: kedden fordulhat elő multicellás zivatarok sorozatban egy hely felett kialakuló  friss cellái, vagy zivatarrendszer egy terület felett egymás után áthaladó erősebb cellái által.

- MKR: elsősorban kedden késő délután, este van rá esély a Dunántúl középső-keleti felén és a Duna-Tisza közén.

Summary: 

We issued a Category 1 forecast for Monday and Tuesday. On Monday, scattered thunderstorms expected mainly east of the River Danube, and some of them may can produce large hail (2-3 cm) and severe wind gusts (80-90 km/h). In the northeast part of Hungary one or two supercell (or at least hybrid/marginal supercell) also can't be rouled out. On Tuesday more widespread thunderstorm activity expected, and the main threat will be the large hail and heavy rain (flash flood). In the afternoon hours a mesoscale convective system can be form over the middle or east part of Transdanubia which can reach the middle part of the country by evening.

Mezós tornádó?: 
mezós tornádó nem várható - T0
Nem mezós tornádó?: 
Nem mezós tornádó nem várható - T0
Villám árvíz?: 
Várható
MKR?: 
Várható
Bow echo?: 
Nem várható
Szupercella?: 
Várható
Nagyméretű jég? (2-5cm): 
Várható
Szignifikáns jég? (>5cm): 
Nem várható
Szélvihar? (90-120km/h): 
Várható
Szignifikáns szélvihar? (>120km/h): 
Nem várható

Kapcsolat

Magyarországi Viharvadászok és Viharkárfelmérők Közhasznú Egyesülete

info@szupercella.hu

1139 Budapest, Fiastyúk utca 57. 3/3

Adószám (1% felajánláshoz)

18033108-1-41

Készítette

Viharvadászok Egyesülete
CodeOne.hu

Jogi tudnivalók

Az oldalon található minden tartalom (az oldal készítői és az oldali felhasználói által a weboldalon vagy a mobil applikációkon keresztül feltöltött szöveg, kép, videó, mérési eredmény, stb.) - kivéve ahol a feltüntetett információk ettől eltérnek - a Magyarországi Viharvadászok és Viharkárfelmérők Közhasznú Egyesületének tulajdonát képezi. Bármilyen nemű felhasználáshoz az Egyesület írásbeli hozzájárulása szükséges. A weboldal tartalmai szabadon hivatkozhatók a forrás feltüntetésével.

Támogatás, pályázat