Villámárvíz és jégeső kis eséllyel

Fokozat: 
Érvényesség vége: 
vasárnap, június 7, 2020 - 10:15

Áttekintés, összefoglalás

Időjárásunkat több légköri képződmény együttesen határozza meg. Egyfelől az Északi-tenger felett elterülő ciklon előoldalán leszünk, melynek hatására délnyugat felől meleg és nedves levegő áramlik hazánk fölé. Emellett dél felől egy leszakadt magassági hidegörvény közelít országunk fölé, amely vasárnap érint majd jobban minket. Szombat estétől talajközelben egy gyenge sekély ciklon kimélyülése kezdődik meg a Dunántúlon, mely éjszaka várhatóan kiterjedtebb konvekciót indít majd meg. A legnagyobb veszélyforrást a villámárvizek kialakulása jelenti, kisebb eséllyel 2 cm átmérőt meghaladó jégeső is előfordulhat a keleti megyékben. Emiatt az 1-es fokozatú előrejelzés kiadását látom indokoltnak.

Részletezés, elemzés

Délelőtt, illetve a délután első felében várhatóan kevesebb helyen fordul majd elő zivatar, mint a pénteki napon, átmenetileg stabilabbá válik a légkör. Délután második felétől az ország délkeleti felében kipattanhatnak zivatarok, a délről közelítő hidegörvény hatására. A konvektív események súlypontja Románia felett várható, de előfordulhat, hogy besodródik egy-két zivatar. Országunk felett is kialakulhatnak cellák, megtámogatva az örvényesség advekcióval, és a megelőző zivatarok kifutószele által keltett lokális konvergenciákkal.
Este, valamint éjszaka a Dunántúlon a sekély ciklon kialakulásával, egy nagyjából É-D tengelyű, konvergens áramlási zóna alakul ki, amely kedveznek majd nagy területen zivatarok kialakulásának.
A labilitást tekintve, az ország délkeleti, keleti határvidékén az sbCAPE elérheti a 800-1500 J/kg-ot, míg a Dunántúlon inkább csak 500-800 J/kg-os maximum értékek várhatóak (az ECMWF visszafogottabb a GFS-nél a területi eloszlást illetően). A szélnyírás 10 m/s környékén van, amely nem kedvez szupercellák kialakulásának, de a multicellás konvekciót még támogatja.
A heves események közül a jégesőt kell megemlíteni, amely előfordulhat kis eséllyel az ország keleti határvidékéhez közel (a jégnövekedési zónában fennálló magas labilitási energia miatt). Estefelé és éjszaka nem zárható ki MKR kialakulása sem a Dunántúlon, amely villámárvíz veszélyét hordozza magában. A zivataros események errefelé éjfélig, akár a hajnali órákig is eltarthatnak.

Az előrejelzésben van némi bizonytalanság. Könnyen realizálódhat egy olyan forgatókönyv is, amelyben nem alakul ki heves jégeső a keleti zivatarokból sem (alapvetően kevesebb helyen alakul ki zivatar), vagy a Dunántúli események kevésbé konvektív jelleget öltenek este/éjszaka, illetve az emelt konvekció fog dominálni (az előrejelzett CAPE-et megnézve a pozitív terület elég vékony lesz).

Veszélyforrások:
- Villámárvíz: főként a Dunántúlon az esti óráktól
- Jégeső: előfordulhat 2 cm átmérőjű jégeső a keleti határvidékhez közel eső területeken

Készítette: Bondor "gbond" Gyula
/Viharvadászok Egyesülete/

 

Summary: 

We issued Category 1 mainly because of the possibility of severe hail (around 2 cm diameter), and flash flood.

Mezós tornádó?: 
mezós tornádó nem várható - T0
Nem mezós tornádó?: 
Nem mezós tornádó nem várható - T0
Villám árvíz?: 
Várható
MKR?: 
Várható
Bow echo?: 
Nem várható
Szupercella?: 
Nem várható
Nagyméretű jég? (2-5cm): 
Várható
Szignifikáns jég? (>5cm): 
Nem várható
Szélvihar? (90-120km/h): 
Nem várható
Szignifikáns szélvihar? (>120km/h): 
Nem várható

Kapcsolat

Magyarországi Viharvadászok és Viharkárfelmérők Közhasznú Egyesülete

info@szupercella.hu

1139 Budapest, Fiastyúk utca 57. 3/3

Adószám (1% felajánláshoz)

18033108-1-41

Készítette

Viharvadászok Egyesülete
CodeOne.hu

Jogi tudnivalók

Az oldalon található minden tartalom (az oldal készítői és az oldali felhasználói által a weboldalon vagy a mobil applikációkon keresztül feltöltött szöveg, kép, videó, mérési eredmény, stb.) - kivéve ahol a feltüntetett információk ettől eltérnek - a Magyarországi Viharvadászok és Viharkárfelmérők Közhasznú Egyesületének tulajdonát képezi. Bármilyen nemű felhasználáshoz az Egyesület írásbeli hozzájárulása szükséges. A weboldal tartalmai szabadon hivatkozhatók a forrás feltüntetésével.

Támogatás, pályázat