Villámárvizek hétvégéje

Fokozat: 
Érvényesség vége: 
vasárnap, augusztus 21, 2022 - 23:59

Időjárásunkat továbbra is a pénteken érkezett, és felettünk hullámot vetett frontálzóna alakítja, illetve délnyugat felől megközelíti térségünket a frontálzónához kapcsolódó magassági hidegörvény is. Ezek közös áramlási rendszerében dél, délkelet felől nedves, labilis légtömeg áramlik fölénk, kedvező feltételeket teremtve ismétlődő, többfelé rendszerbe szerveződő záporok, zivatarok kialakulásához. Ezek legfőbb veszélye a villámárvíz lehet, de szombaton északkeleten még nagyobb méretű jég és szélvihar sem zárható ki. Emiatt 1-es fokozatú előrejelzést adunk ki.

 

Részletezve:

Az ország felett egy hullámzó frontálzóna helyezkedik el, mely mentén éjszaka és délelőtt is előfordultak kiterjedtebb zivatarrendszerek - elsősorban - az ország középső részén, illetve a legutóbbi még jelenleg (~14 órakor) is a Börzsöny-Viharsarok vonalban húzódik. Megjegyzendő, hogy a legtöbb modell ezt a rendszert kissé nyugatabbra számolta, és ez némileg átírhatja a mai forgatókönyvet, ugyanis mögötte nagyobb területen stabilizálódott a légkör, csak északkeleten, illetve a már naposabb délnyugaton van számottevőbb (~800-1500 J/kg) CAPE az analízis alapján. Az előbbi területen délelőtt még szárazabb volt a légkör, de a front közeledtével a következő órákban oda is egyre több nedvesség érkezik, illetve az ország közepén húzódó nagyobb szélnyírású zóna pereme is megközelíti a térséget. A korábbi zivatarrendszerből kifutott szélnek köszönhetően egy markáns konvergencia-zóna is található a Zemplén-Nyíregyháza vonalban, és e mentén már el is kezdtek kipattanni az első északkeleti zivatarok. Mivel a szélnyírás ott csak 10-15 m/s között alakul, inkább multicellás konvekció valószínű, viszont a még jelen lévő alacsonyszintű kiszáradás (30-40 %-os 2 méteres relatív nedvesség értékek, illetve lokálisan 1000 J/kg körüli DCAPE és 15-20 °C közötti Delta-Theta-E) okán ezeket kísérhetik 90 km/h körüli széllökéseket is produkáló légzuhatagok, illetve helyenként 2-3 cm körüli átmérőjű jég is. Délnyugaton a közeledő hidegörvény miatt már gyengül(t) a magasban az áramlás és ezzel a nyírás, így ott is multicellás konvekció valószínű (illetve helyenként már jelenleg is zajlik). A nedvesebb légkör (40 mm körüli kihullható víz) és a lassabb cellamozgás révén itt már a felhőszakadásnak van kiemelt esélye, mely megfelelő terepviszonyok mellett villámárvizet is okozhat.

Az ország szélesebb, középső sávjában késő délutánig, kora estig inkább csak néhol fordulhatnak elő záporok, zivatarok, ezt követően viszont - az éjszaka első felében még némileg nagyobb bizonytalanság mellett - van esély, hogy újabb zivatarrendszerek érjék el a térséget, vagy alakuljanak ki ott. Mivel itt reggelig még 15-20 m/s között alakul a 0-6 km-es szélnyírás, beágyazott szupercellák is előfordulhatnak, melyeket akár 60-80 km/h-s széllökések és 1-2 cm-es jég kísérhet. A hidegörvény és a frontálzóna egy markáns, okklúzió jellegű konvergencia-zónája mentén a hajnali, reggeli órákban már többfelé várható csapadék a Dunántúl kelet és a Duna-Tisza köze nyugati felén, mely napközben lassan nyugatabbra tolódhat majd. Az északnyugat felől átmenetileg beáramló kissé stabilisabb légtömeg hatására ez részben esőnek ígérkezik, de beágyazott zivatarok kialakulhatnak. Ettől a zónától keletre vasárnap is labilis marad a légkör, különösen az ország északkeleti harmadán, és több hullámban számíthatunk szórványos záporokra, zivatarokra. Az áramlás gyengülésével ugyan ekkor már a középső tájakon is 12-13 m/s köré gyengül a szélnyírás, de jól fejlett mutlicellás zivatarokhoz, kisebb zivatartömbökhöz még továbbra is elegendő lesz. A lassuló áramlás és nagy nedvességtartalmú levegő (sokfelé 40-45 mm közötti kihullható víz) miatt immár mindenütt a felhőszakadások jelenthetik a legnagyobb veszélyforrást, lokálisan akár 50-100 mm csapadék is lezúdulhat rövid idő alatt. Fontos kiemelni, hogy az utóbbi időszakban jelentősen kiszáradt, összetömörödött talaj ekkora mennyiségű vizet nem képes elvezetni, ami még inkább növeli a villámárvizek kockázatát. Megemlítendő még, hogy a hidegcsepp révén jelentős örvényesség advektálódik fölénk, mely az alacsonyszintű konvergencia-zónákkal együtt kedvező feltételeket teremthet nem-mezociklonális tubák, akár tornádók kialakulására - erre kisebb esély már ma is mutatkozik délnyugaton.

A frontálzóna hétfőn fokozatosan visszahullámzik nyugat felé és jellegét veszti, viszont a magassági hidegörvény tőlünk délre helyeződve csak lassan gyengül, távolodik. Ennek köszönhetően kelet felől továbbra is nedves, labilis légtömeg áramlik majd fölénk, így a záporokkal, zivatarokkal tarkított idő várhatóan a jövő hét nagy részén is folytatódik az országban.

Summary: 

We issued a Categoy 1 forecast mainly due to the chance of downpours/flash floods both on Saturday and Sunday. On Saturday, severe wind gust and large hail also possible in the NE parts of Hungary. Especially on Sunday, non-mesocyclonic funnel clouds or tornadoes may could develop.

Mezós tornádó?: 
mezós tornádó nem várható - T0
Nem mezós tornádó?: 
Nem mezós tornádó kis eséllyel várható - T1
Villám árvíz?: 
Várható
MKR?: 
Várható
Bow echo?: 
Nem várható
Szupercella?: 
Várható
Nagyméretű jég? (2-5cm): 
Várható
Szignifikáns jég? (>5cm): 
Nem várható
Szélvihar? (90-120km/h): 
Várható
Szignifikáns szélvihar? (>120km/h): 
Nem várható

Kapcsolat

Magyarországi Viharvadászok és Viharkárfelmérők Közhasznú Egyesülete

info@szupercella.hu

1139 Budapest, Fiastyúk utca 57. 3/3

Adószám (1% felajánláshoz)

18033108-1-41

Készítette

Viharvadászok Egyesülete
CodeOne.hu

Jogi tudnivalók

Az oldalon található minden tartalom (az oldal készítői és az oldali felhasználói által a weboldalon vagy a mobil applikációkon keresztül feltöltött szöveg, kép, videó, mérési eredmény, stb.) - kivéve ahol a feltüntetett információk ettől eltérnek - a Magyarországi Viharvadászok és Viharkárfelmérők Közhasznú Egyesületének tulajdonát képezi. Bármilyen nemű felhasználáshoz az Egyesület írásbeli hozzájárulása szükséges. A weboldal tartalmai szabadon hivatkozhatók a forrás feltüntetésével.

Támogatás, pályázat