Záporok, zivatarok nem-mezociklonális tuba- és tornádóeséllyel

Fokozat: 
Érvényesség vége: 
kedd, április 30, 2019 - 21:00

Hazánk időjárását ma egy ciklonális örvény alakítja, mely a délkeleti határainknál vonul el. Hatására még mindig nedves levegő tölti ki a Kárpát-medencét, ugyanakkor a tegnapihoz képest kissé labilisabbá válik a légállapot, különösen a Komárom-Pécs vonaltól keletre. Noha a labilitás nem ígérkezik vérmesnek (többnyire 100-400 J/kg-os, kisebb területeken 500 J/kg körüli CAPE várható a GFS és az ECMWF alapján is), a konvekciót a ciklonális mezőből eredő egyéb háttérhatások is támogatják majd, legfőképp erős konvergencia-zónák, illetve a több szinten is megfigyelhető határozott örvényességi mezők advekciója. Mindezek összhatásaként legnagyobb számban a Duna-Tisza közén és a Duna mentén, valamint az Alföld déli felén várhatóak záporok, zivatarok a délutáni órákban. A lassan mozgó és újratermelődő cellákat helyenként rövid idő alatt nagy mennyiségű (20-25 mm, néhol akár ennél is több) csapadék kísérheti, és a tegnapi naphoz hasonlóan ma is előfordulhatnak nem-mezociklonális felhőtölcsérek, melyek közül egy-kettő akár talajt is érhet (tornádó). Intenzívebb zivatarból kisebb (~borsó) méretű jég is hullhat, illetve a környezetében a széllökések elérhetik az 50-60 km/h-t.

Summary: 

We issued a Category 0 forecast due to the possibility of non-mesocyclonic funnel clouds or tornadoes and locally heavy rainfalls on the eastern and middle part of Hungary.

Mezós tornádó?: 
mezós tornádó nem várható - T0
Nem mezós tornádó?: 
Nem mezós tornádó kis eséllyel várható - T1
Villám árvíz?: 
Nem várható
MKR?: 
Nem várható
Bow echo?: 
Nem várható
Szupercella?: 
Nem várható
Nagyméretű jég? (2-5cm): 
Nem várható
Szignifikáns jég? (>5cm): 
Nem várható
Szélvihar? (90-120km/h): 
Nem várható
Szignifikáns szélvihar? (>120km/h): 
Nem várható

Kapcsolat

Magyarországi Viharvadászok és Viharkárfelmérők Közhasznú Egyesülete

info@szupercella.hu

1139 Budapest, Fiastyúk utca 57. 3/3

Adószám (1% felajánláshoz)

18033108-1-41

Készítette

Viharvadászok Egyesülete
CodeOne.hu

Jogi tudnivalók

Az oldalon található minden tartalom (az oldal készítői és az oldali felhasználói által a weboldalon vagy a mobil applikációkon keresztül feltöltött szöveg, kép, videó, mérési eredmény, stb.) - kivéve ahol a feltüntetett információk ettől eltérnek - a Magyarországi Viharvadászok és Viharkárfelmérők Közhasznú Egyesületének tulajdonát képezi. Bármilyen nemű felhasználáshoz az Egyesület írásbeli hozzájárulása szükséges. A weboldal tartalmai szabadon hivatkozhatók a forrás feltüntetésével.

Támogatás, pályázat