Zivatarok több hullámban

Fokozat: 
Érvényesség vége: 
hétfő, június 24, 2019 - 08:00

A hétvége időjárását egy magassági hidegörvény határozza meg, mely vasárnapra virradóan éri el hazánkat délnyugat felől, majd itt lelassul, és végül dél felé fordulva távolodik el tőlünk hétfőn. A hidegörvény előterében szombaton dél felől egy meleg, nedves szállítószalag is benyúlik fölénk, emellett pedig labilis és nedves lesz a légkör, így összességében több helyen számíthatunk zivatarokra mind szombaton, mind vasárnap.

Részletezve:

Az előző napokhoz hasonlóan instabil felettünk a légkör, az ország legnagyobb részén 1000 és 2000 J/kg közé emelkedik a CAPE, valamint a Lifted-index több helyen eléri a -4, -6 °C-ot. Emellé délnyugat felől egyre nedvesebb levegő áramlik fölénk, szombat délutántól előbb délnyugaton, déle, majd vasárnap már több helyen igen magasra (40 °C fölé) emelkedhet a Thompson-index, a kihullható víz pedig sokfelé 35-40 mm körül alakul. Mindezek már önmagukban is megfelelő táptalajt kínálnak zivatarokhoz, de a hidegörvényhez kapcsolódva több szinten is markáns örvényességi mezők érkeznek majd, tovább segítve a konvekciót. A hidegörvény előoldalán ráadásul átmenetileg kissé megerősödik felettünk a magassági áramlás, így a szélnyírás szombat délután, este sokfelé elérheti a 10-13 m/s-ot, főként a Dél-Dunántúlon akár a 15-18 m/s-ot is.

Zivatarokra több hullámban számíthatunk majd. A jelenleg a nyugati határszél térségében tevékenykedő cellák a déli órákra várhatóan legyengülnek, de eközben azonban az ország északi és keleti részén már erős gomolyfelhő-képződés kezdődik, és a déli, kora délutáni órákban egyre több helyen pattannak ki zivatarok ezeken a tájegységeken. E zivatarok fő kísérőjelenségének a hirtelen lezúduló nagy mennyiségű csapadék ígérkezik, ami megfelelő domborzati kitettség mellett villámárvizet is okozhat. Emellett kisebb (1-2 cm-es) jég és viharos (60-80 km/h-s) szél is előfordulhat. A délután második felében a zivatarok területi lefedettsége fokozatosan csökken, estére ebben a térségben nagyrészt megszűnik a zivatartevékenység (átmenetileg).

A délutáni órákban a hidegörvény fő konvergencia-zónáján, erős magassági divergencia által táplálva egy szervezett, vonalas zivatarrendszer létrejötte várható a horvát-szlovén területeken, mely késő délután érheti el hazánkat délnyugat felől. Ezt már több helyen kísérheti viharos szél, helyenként a 90 km/h-t is meghaladhatják a széllökések. Emellett nagy területen okozhat kiadós csapadékot, a leghevesebb gócok által érintett helyeken az 50 mm-t is elérheti vagy meghaladhatja a csapadékösszeg. Mivel a rendszer déli fele várhatóan beleesik majd a délnyugati-déli nagyobb szélnyírású és helikaitású területbe, így abban beágyazottan (illetve kisebb eséllyel előtte izoláltan) szupercellák is kialakulhatnak, melyeket a 90 km/h-t meghaladó széllökés mellett 2-4 cm átmérőjű jég is kísérhet.

A zivatarrendszer éjszaka északkelet felé haladva fokozatosan veszít majd erejéből, a Duna-Tisza közét már gyengülve és szervezetlenebbé válva érheti el. Kiadósabb záporok azonban még itt is valószínűek, keleten viszont csak helyenként lehet zápor, zivatar. Az rövid visszaesést követően vasárnap délelőtt ismét aktivizálódik a légkör, előbb a Dunántúl középső és keleti részén, majd a déli óráktól már a Duna-Tisza közén és a Tiszántúlon is egyre több helyen várható zivatar. A mérséklődő nyírás és a gyengülő áramlás miatt ekkor már mono- és multicellás konvekció várható, és a fő veszélyt ezúttal is a felhőszakadások, villámárvizek jelenthetik, de kisebb méretű jég továbbra is előfordulhat. Emellett a felettünk húzódó örvényességi mezők és tartósabb konvergencia zónák kedvező feltételeket teremthetnek nem-mezociklonális felhőtölcsérek megjelenéséhez. A zivatarok este fokozatosan lecsengenek majd, és mivel az eltávolodó hidegörvény mögött északról szárazabb és melegebb levegő érkezik, hétfőn már csak helyenként lehetnek záporok, zivatarok.

Summary: 

We issued a Category 2 forecast due to widespread convective activity in Hungary that can produce flash floods, large hail and strong wind gusts both on Saturday and Sunday. On Saturday we expect a Mesoscale Convective System in Southwest Hungary which can include some supercells. On Sunday some non-mesocyclonic funnel cloud or tornado cannot be ruled out.

Mezós tornádó?: 
mezós tornádó nem várható - T0
Nem mezós tornádó?: 
Nem mezós tornádó kis eséllyel várható - T1
Villám árvíz?: 
Várható
MKR?: 
Várható
Bow echo?: 
Nem várható
Szupercella?: 
Várható
Nagyméretű jég? (2-5cm): 
Várható
Szignifikáns jég? (>5cm): 
Nem várható
Szélvihar? (90-120km/h): 
Várható
Szignifikáns szélvihar? (>120km/h): 
Nem várható

Kapcsolat

Magyarországi Viharvadászok és Viharkárfelmérők Közhasznú Egyesülete

info@szupercella.hu

1139 Budapest, Fiastyúk utca 57. 3/3

Adószám (1% felajánláshoz)

18033108-1-41

Készítette

Viharvadászok Egyesülete
CodeOne.hu

Jogi tudnivalók

Az oldalon található minden tartalom (az oldal készítői és az oldali felhasználói által a weboldalon vagy a mobil applikációkon keresztül feltöltött szöveg, kép, videó, mérési eredmény, stb.) - kivéve ahol a feltüntetett információk ettől eltérnek - a Magyarországi Viharvadászok és Viharkárfelmérők Közhasznú Egyesületének tulajdonát képezi. Bármilyen nemű felhasználáshoz az Egyesület írásbeli hozzájárulása szükséges. A weboldal tartalmai szabadon hivatkozhatók a forrás feltüntetésével.

Támogatás, pályázat